• Καταθέτουν εξηγήσεις τα 26 μη πολιτικά πρόσωπα

Σήμερα δίνουν εξηγήσεις 26 εμπλεκόμενα μη πολιτικά πρόσωπα για βαρύτατες κατηγορίες σε σχέση με τη διασπάθιση ευρωενωσιακών κονδυλίων που προορίζονταν να χρηματοδοτήσουν τη σύμβαση «717» της ΕΡΓΟΣΕ για τη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Στην σχετική δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, εμπλέκονται, όπως έχουμε ήδη αναρτήσει, οι διατελέσαντες υπουργοί Μεταφορών στο διάστημα από το 2016 και μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες της ” Καθημερινής” , για τον Χρήστο Σπίρτζη υπάρχουν υπόνοιες τέλεσης του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, ενώ για τον διάδοχό του Κώστα Καραμανλή αυτό της απιστίας εις βάρος της Ε.Ε. .

Το κατηγορητήριο είναι προϊόν έρευνας του γραφείου στην Αθήνα του αποκαλούμενου “Ευρωπαίου Εισαγγελέα” που έχει αρμοδιότητα να ερευνά εγκλήματα σχετικά με τη διαχείριση ευρωενωσιακών κονδυλίων, ανάλογη με αυτή των οικονομικών εισαγγελέων. 

Επί της υπόθεσης για τη σύμβαση «717» είχε πραγματοποιήσει έρευνα και η Εισαγγελία Εφετών Αθήνας, η οποία έθεσε τον φάκελο στο αρχείο το 2021. Η υπόθεση ανακινήθηκε ένα χρόνο μετά, σε συνέχεια ανώνυμης επιστολής προς το γραφείο του “Ευρωπαίου Εισαγγελέα”. 

Λεπτομέρειες στην ανάρτησή μας του περασμένου μήνα.

Δεν τιμούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στη χώρα μας: 

-Το γεγονός ότι για το ίδιο αντικείμενο, η εθνική εισαγγελική αρχή έθεσε τον φάκελο στο αρχείο, παρόλο που  ακόμα και πριν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ήταν εμφανής στον καθένα η έλλειψη ασφάλειας στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και ουδεμία μέριμνα λήφθηκε σχετικά.  

-Το γεγονός ότι πρόσωπα που γνώριζαν μετά λόγου γνώσεως στοιχεία που θεμελιώνουν εγκληματικές συμπεριφορές, δεν ένοιωσαν αρκετά ασφαλή ώστε να τα καταγγείλουν επώνυμα. Από τη διατύπωση αποσπάσματος της ανώνυμης επιστολής που είδε το φως της δημοσιότητας, προκύπτει ότι η αγωνία του συντάκτη/ ή των συντακτών της επικεντρώνεται στον τεράστιο κίνδυνο από την ανασφάλεια των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, λίγους μήνες πριν το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.     

Εύλογη είναι η υπόνοια, ότι και άλλες εγκληματικές πράξεις ανθρώπων που λυμαίνονται την εξουσία και τον δημόσιο πλούτο μένουν για το λόγο αυτό κρυφές. Άλλες που είναι πασίγνωστες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπήκαν στο αρχείο.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι ύποπτοι για τη διασπάθιση των κονδυλίων με την μεθοδευμένη καθυστέρηση εφαρμογής της σύμβασης 717, συγκαταλέγονται στην (ευρύτερη) κατηγορία των υπόπτων για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών στα Τέμπη. Και πρέπει να λογοδοτήσουν γι’ αυτό.   

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>