
Στις 10 Ιουνίου έκλεισαν εβδομήντα έξι χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου. Στις 10 Ιουνίου 1944, ένοπλα Ες Ες, ύστερα από μάχη που έδωσαν με μικρή ομάδα ένδεκα ανταρτών στα περίχωρα, ξέσπασαν την εκδικητική τους μανία στη μαρτυρική κωμόπολη, σφαγιάζοντας 228 αμάχους εκ των οποίων 117 γυναίκες και 111 άντρες. Ανάμεσά τους ήταν και 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων.
Ο απεσταλμένος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Ελβετός George Wehrly, που έφτασε στο Δίστομο λίγες μέρες μετά τη σφαγή, μιλά για 600 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε ότι νεκροί βρίσκονταν παντού, ακόμα και κρεμασμένοι πάνω σε δέντρα.
Ο επικεφαλής των σφαγέων Χανς Τζάμπελ συνελήφθη στο Παρίσι και εκδόθηκε στην Ελλάδα. Όμως, τον άφησαν κι έφυγε στη Γερμανία, χωρίς να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του.
Οι κάτοικοι του Διστόμου έχουν ξεκινήσει δικαστικό αγώνα, για να αποζημιωθούν τουλάχιστον, από το γερμανικό Δημόσιο για τις σφαγές και τις λεηλασίες εκείνες. Η 137/1997 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς που τους δικαίωσε, επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο. Όμως, κανένας Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει προσυπογράψει την εκτέλεσή της την Ελλάδα, όπως ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας προβλέπει για αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος αλλοδαπού Δημοσίου. Έτσι, οι Διστομίτες δικαιώθηκαν από τα ιταλικά Δικαστήρια, που τους επέτρεψαν να δεσμεύσουν περιουσιακά στοιχεία του γερμανικού Δημοσίου στην Ιταλία και μάλιστα, από το 10% των ιταλικών σιδηροδρόμων, που …στα πλαίσια του περιβόητου ανταγωνισμού και των αποκρατικοποιήσεων, είχε πωληθεί στους γερμανικούς σιδηροδρόμους, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι κρατικοί. Σε αντίθεση με όσα επιβάλλουν στους άλλους, οι Γερμανοί δεν αποκρατικοποιούν τις στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις. Πράγμα που στην προκειμένη περίπτωση απέβη επωφελές για τους Διστομίτες.
ΦΩΤΟ: Το εξώφυλλο του περιοδικού “Λάιφ” με τίτλο ” Τι έκαναν οι Γερμανοί στην Ελλάδα” και φωτογραφία της επιζήσασας Μαρίας Παντίσκα, η οποία έχασε τη μητέρα της στη σφαγή. Λεζάντα: “Η Μαρία Παντίσκα ακόμη θρηνεί 4 μήνες μετά τη δολοφονία της μητέρας της από τους Γερμανούς στη σφαγή στο ελληνικό χωριό Δίστομο”. Η φωτογραφία είναι του Ντμίτρι Κέσελ, που απαθανάτισε πολλά άλλα στιγμιότυπα από τους πρώτους μήνες της απελευθέρωσης.