• ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ Ρ/Κ ΣΧΟΛΕΙΑ

Όπως είχαμε αναλυτικά παρουσιάσει πριν ένα χρόνο, μέγα σκάνδαλο ξέσπασε στον Καναδά λόγω της ανακάλυψης μαζικών τάφων παιδιών σε ρωμαιοκαθολικά σχολεία. Οι Ρωμαιοκαθολικοί, σε συνεργασία με τους Καναδούς αποικιοκράτες, είχαν εντάξει τα σχολεία τους σε κυβερνητικές πολιτικές αφομοίωσης των αυτοχθόνων, τα παιδιά των οποίων δια της βίας φοιτούσαν οικότροφα, υπό άθλιες συνθήκες και με πολλούς νεκρούς από την κακομεταχείριση και μεταδοτικές ασθένειες.   

Όπως είχαμε τότε αναρτήσει, πέρα από τη λύπη την οποία εξέφρασε, ο Πάπας δεν έδειξε διάθεση να ζητήσει έμπρακτα συγγνώμη. Οι αυτόχθονες, μετά τις απανωτές φρικιαστικές αποκαλύψεις, είχαν εκδηλώσει την οργή τους ακόμα και με το κάψιμο ρωμαιοκαθολικών ναών.

Στην κίνηση αυτή προέβη ο Πάπας Φραγκίσκος εφέτος, με το ταξίδι του στον Καναδά, υποκύπτοντας στις πιέσεις της γενικής κατακραυγής που είχε φέρει τους Ρωμαιοκαθολικούς σε δύσκολη θέση. Μιλώντας στον χώρο όπου βρισκόταν παλαιότερα ένα τέτοιο σχολείο, στην κοινότητα Μάσκουατσις στον δυτικό Καναδά, ζήτησε συγχώρηση για την υποστήριξη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην «αποικιοκρατική νοοτροπία» των καιρών εκείνων, και αναγνώρισε ότι παιδιά αυτοχθόνων «υπέστησαν κακοποίηση σωματική και λεκτική, ψυχολογική και πνευματική».

«Ικετεύω ταπεινά συγχώρηση για το κακό που διέπραξαν τόσοι πολλοί χριστιανοί σε βάρος των αυτοχθόνων», είπε χειροκροτούμενος.

Στα πλαίσια της αποικοκρατικής πολιτικής αφομοίωσης των αυτοχθόνων, μεταξύ 1881 και 1996, 150.000 παιδιά αναγκάστηκαν να φοιτήσουν στα σχολεία αυτά, όπου τούς απαγορευόταν να μιλούν τη γλώσσα τους. Πολλές εκατοντάδες πέθαναν από ασιτία, μεταδοτικές ασθένειες και τις άθλιες συνθήκες ζωής, από τις οποίες σημαδεύτηκαν και όσοι επέζησαν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>