• Πιο πολλοί σκοτώθηκαν στη Γάζα σε δυο μήνες παρά στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και στον πόλεμο του Βιετνάμ!

Στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο που άρχισε η επίθεση του ισραηλινού στρατού 83 δημοσιογράφοι μέσα σε δυο μήνες. Στον πόλεμο του Ιράκ σε τρία χρόνια σκοτώθηκαν 71. Σε όλο τον Β’  Παγκόσμιο Πόλεμο σε έξι χρόνια 69 βρήκαν το θάνατο, στα είκοσι χρόνια του πολέμου του Βιετνάμ 63, στον πόλεμο της Ουκρανίας 27 τα τελευταία τρία χρόνια και 10 σε εννέα χρόνια κατά τον πόλεμο της Κορέας. Με βάση στοιχεία της αμερικανικής εφημερίδας “Νιου Γιορκ Τάιμς” και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ) που παρουσιάζει η γαλλική ιστοσελίδα Elucid. Η οποία επισημαίνει και την ντροπιαστική σιωπή των συστημικών ΜΜΕ για το θέμα. Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η ιστοσελίδα της IFJ έχει 105 καταμετρημένους για το 2023 νεκρούς δημοσιογράφους και βοηθητικό προσωπικό σε όλο τον κόσμο, μόνον 22 εκτός της πολύπαθης Γάζας.  

Στη Γάζα, “οι δημοσιογράφοι δεν πεθαίνουν από αδέσποτες σφαίρες ή παράπλευρες απώλειες των βομβαρδισμών. Είναι άμεσοι στόχοι της Τσαχάλ (ισραηλινού στρατού), για να παρεμποδιστεί η καταγραφή των αγριοτήτων του πολέμου” , όπως καταγγέλλει η γαλλική ιστοσελίδα.

Το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αγριότητα. Όμως, οι δημοσιογράφοι στοχεύονταν από ελεύθερους σκοπευτές.

Η ιστοσελίδα φέρνει το παράδειγμα του Γάλλου δημοσιογράφου Ζακ Μαρί Μπουρζέ (Jacques-Marie Bourget), που τραυματίστηκε σοβαρά από ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή στη μεγάλη πλατεία της Ραμάλα της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη στις 21 Οκτωβρίου 2000.

Ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν κατά σειρά από αριστερά προς τα δεξιά Γάζα (δύο μήνες), Ιράκ (τρία χρόνια) 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος (6 χρόνια), Βιετνάμ (20 χρόνια) Πόλεμος της Ουκρανίας (τρία χρόνια-προφανώς περιλαμβάνει χρόνο πριν τη ρωσική εισβολή) και πόλεμος της Κορέας (9 χρόνια). Πηγές “Νιου Γιορκ Τάιμς” και IFJ (Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων). 
Η αναγωγή του αριθμού των θυμάτων ανά μήνα, στις συρράξεις που κατά σειρά μνημονεύονται στον προηγούμενο πίνακα. Στην κάτω σειρά ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανά σύρραξη. 

Στις 13 Οκτωβρίου έγινε στόχος δύο απανωτών ρίψεων βομβών ομάδα δημοσιογράφων που κάλυπταν τη σύγκρουση Χεζμπολάχ- Ισραήλ στο νότιο Λίβανο. Ο Αμπντάλα, Λιβανέζος φωτορεπόρτερ που δούλευε για το βρετανικό πρακτορείο Ρόιτερς σκοτώθηκε επιτόπου και τέσσερις συνάδελφοί του που δούλευαν για το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Αλ Τζαζίρα τραυματίστηκαν. Ένα από τα οχήματά τους, παρόλο που είχαν την ένδειξη “Press”  (Τύπος) έγινε στόχος. Ακολούθησε εμπεριστατωμένη έρευνα του Ρόιτερς, που περιλάμβανε και στοιχεία δορυφόρων, από την οποία προέκυψε η ευθύνη των Ισραηλινών. Είχαν στοχεύσει τους δημοσιογράφους με βολές αρμάτων από τα ισραηλινά σύνορα.

Στη Γάζα, οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι είναι στόχος όχι μόνον όσο κάνουν τη δουλειά τους, αλλά και στις κατοικίες τους. Σύμφωνα με το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων, 60 σπίτια δημοσιογράφων βομβαρδίστηκαν, 63 γραφεία ΜΜΕ καταστράφηκαν, 25 ραδιοσταθμοί έκλεισαν, εκ των οποίων 24 στη Γάζα και ένας στην Υπεριορδανία. .

Άλλοι δημοσιογράφοι εξοντώνονται με τις οικογένειές τους. Στόχος των Ισραηλινών να αποτραπούν οι ενοχλητικές καταγραφές των εγκληματικής επιδρομής.

Οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν στοχοποιηθεί και με το πρόσχημα ότι επειδή κάποιοι από αυτούς κάλυψαν δημοσιογραφικά την επίθεση της Χαμάς, λογίζονται και αυτοί “τρομοκράτες”.

Να σημειωθεί ότι όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα “Νιου Γιορκ Τάιμς” , οι Ισραηλινοί ήξεραν από ένα χρόνο πριν τις προετοιμασίες της Χαμάς για την τρομοκρατική εις βάρος τους επίθεση, η οποία είναι και το πρόσχημα για την συνεχιζόμενη  ανθρωποσφαγή  στη Γάζα. Ενώ προηγουμένως, όπως ο ίδιος ο Νετανιάχου είχε πει ανοιχτά σε συνέδριο του κόμματός του “Λικούντ”  το 2019, η κυβερνητική παράταξη είχε ως  στρατηγικό της στόχο τη στήριξη της ισλαμιστικής οργάνωσης για να τορπιλίσει την εφαρμογή των συμφωνιών του Όσλο και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Στη φωτογραφία κορυφής διακρίνονται οι φωτογραφίες των δημοσιογράφων που μέχρι στιγμής έχουν πέσει θύματα της ισραηλινής επιδρομής. Η λίστα είναι ενημερωμένη μέχρι και τι; 19 Δεκεμβρίου. Αναδημοσιεύουμε τα ονόματά τους:

Abdul Hamid Al-Qarnawi
Shaima Al-Jazzar
Hassan Faraj Allah
Adham Hassouna
Muntasser Al-Sawaf
Abdullah Darwish
Nader Al-Nazli
Mustafà Bakir
Amal Zahd
Muhammad Moin Ayyash
Assem Adly Al-Barsh
Muhammad Nabil Al-Zaq
Gamal Muhammad Haniyeh
Ayat Khadura
Khamis Salem Khamis
Bilal Jadallah Hassan Salem
Hassouna Slim
Sari Mansur
Abdel Halim Awad
Mustafa Al-Sawaf
Amr Salah Abu Hayya
Musab Ashour
Mahmud Matar
Mosè Al-Barash
Ahmed Amin Fatima
Ahmed Al-Qara
Yahya Abu Manea
Muhammad Ghanem Al-Jaja
Muhammad Abu Hasira
Haytham Darajat Halharara
Iyad Matar
Muhammad Al-Bayari
Muhammad Abu Hatab
Majid Fadl Arands
Majid Ahmed Kishko
Imad Abdul Mahdi Al-Wahidi
Nazmi El Nadeem
Hudhayfah Al-Najjar
Yasser Sobhi Abu Namous
Muhammad Fayez Al-Hassani
Doha Sharaf
Zaher Zaher Al Afghani
Jamal Al-Faqawi
Salma Mukhaimer
Ahmed Abdel-Hay Abu Mahdi
Saed Samir Al-Halabi
Mahmoud Jamal Abu Zarifa
Iman Jamal Al-Aqili
Muhammad Imad Saeed Labad
Rushdi Rabhi Al-Sarraj
Ahmed Nahed Hassan Massud
Hani Ibrahim Al-Madhoun
Muhammad Ali (Abu Ahd)
Ayed Ismail Al-Najjar
Khalil Ibrahim Abu Athrah
Samih Abdel Razzaq Al-Nadi
Rajab Al Nakib
Muhammad Jamil Baalousha
Essam Mohammed Bahar
Abdul Hadi Habib
Youssef Dawwas
Salam Khalil Mima
Hossam Mahmud Mubarak
Ahmed Abdel Rahman Shehab
Abdul Rahman Rabie Shehab
Muhammad Fayez Abu Matar
Mustafa Muhammad Al-Naqib
Hisham Mohammed Al-Nawajaa
Said Radwan Al-Taweel
Muhammad Rizq Sobh
Anas Ibrahim Abu Shamala
Asaad Abdel Nasser Shamlikh
Muhammad Tohamy Al-Salhi
Ibrahim Muhammad Lafi
Muhammad Sami Jarghun
Ola Atta Allah
Duaa Al-Jabour
Muhammad Abu Samra
Abdul Karim Odeh
Salim Al-Naffar
Samer Abu Daqqa
Haneen Ali Al-Qashtan
Adel Zaarab

ΠΗΓΗ:  Elucid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>