
Όπως μεταδίδει ο ιστόχωρος “Dropsite”, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, 60.000 παιδιά κινδυνεύουν με σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους λόγω ασιτίας! Μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, το καθεστώς του Ισραήλ έχει αποκλείσει την είσοδο τροφίμων στη Γάζα. Την 1η Απριλίου, λόγω έλλειψης αλευριού και αερίου για μαγείρεμα, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) ανακοίνωσε ότι κλείνει όλα τα αρτοποιεία του, διακόπτοντας μια από τις κύριες πηγές ψωμιού για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Την ίδια στιγμή, ο Επικεφαλής της Ένωσης Ιδιοκτητών Αρτοποιείων στη Γάζα, Abdel Nasser Al-Ajrami, ανακοίνωσε ότι όλα τα αρτοποιεία στη Γάζα έκλεισαν—επίσης λόγω ελλείψεων σε αλεύρι και καύσιμο ντίζελ. Πιο πρόσφατα, το WFP προειδοποίησε ότι οι κουζίνες του ενδέχεται να χρειαστεί να κλείσουν μέχρι την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι προμήθειες έχουν εξαντληθεί, έχοντας ήδη σταματήσει να διανέμει κουτιά με βασικά τρόφιμα στις οικογένειες την περασμένη εβδομάδα.
Λόγω των ελλείψεων σε καύσιμα, πριν τα τρόφιμα τελειώσουν, οι κάτοικοι της Γάζας κατέφυγαν στους πήλινους φούρνους με καυσόξυλα των προπατόρων τους (φωτο).
Ήδη, λόγω των ελείψεων οι τιμές είναι στα ύψη.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Συντονιστής των Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT) -το κλάδο του ισραηλινού στρατού που εποπτεύει τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα- πρότεινε έναν νέο «δομημένο μηχανισμό παρακολούθησης και εισόδου βοήθειας» σύμφωνα με τον οποίο ο ισραηλινός στρατός ή οι μισθωμένες ιδιωτικές εταιρείες θα διανέμουν απευθείας βοήθεια στη Γάζα.
Η πρόταση απορρίφθηκε και από τις δύο πλευρές:
Τη Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα χαρακτηρίζοντάς την «μια κατάφωρη προσπάθεια να νομιμοποιηθεί ψευδώς η παράνομη κατοχή της και να αποφύγει τις ευθύνες ως κατοχική δύναμη».
Τον ακροδεξιό υπουργό Οικονομικών του Ισραήλ, Bezalel Smotrich, που είπε ότι «Ούτε ένας κόκκος σιταριού δεν θα μπει στην επικράτεια.
Τρώνε άγριες μολόχες…
Στην Τζαμπαλίγια, περικυκλωμένη από ένα τοπίο ερειπίων, η Ριμ Άμπεντ, μια 24χρονη μητέρα δύο παιδιών, παλεύει καθημερινά να βρει έστω και λίγο φαγητό για να ταΐσει τα παιδιά της, ηλικίας ενός και δύο ετών. Αφού τελείωσε το γκάζι του μαγειρέματος και έχασε τα πάντα στην κουζίνα της, η Άμπεντ προσπαθεί να ετοιμάσει τα καθημερινά γεύματα της οικογένειας πάνω σε μια ανοιχτή φωτιά, χρησιμοποιώντας καρβουνιασμένα συντρίμμια από το κατεστραμμένο σπιτικό της.
“Δεν έχουμε λάβει καμία βοήθεια από τότε που έκλεισαν οι διαβάσεις και τώρα τα αρτοποιεία έχουν κλείσει. Δεν έχουμε αποθέματα αλευριού”, είπε η Άμπεντ στο Drop Site. Έχει καταφύγει στην αναζήτηση τροφής για άγρια μολόχα που φυτρώνει στο έδαφος κοντά στο σπίτι της. Έχει επίσης ένα μικρό απόθεμα κονσερβοποιημένων οσπρίων και άλλων προϊόντων. «Δεν μπορούμε να αγοράσουμε ή να αποθηκεύσουμε τίποτα· οι τιμές στις αγορές είναι αστρονομικές και ο εφιάλτης του εκτοπισμού μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή, αναγκάζοντάς μας να αφήσουμε πίσω μας όλα τα τρόφιμα».