Η αυξημένη (επταμελής) σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 2332/2022 απόφασή της (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Τσιμέκας και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλης Ανδρουλάκης), έκρινε ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, το ΣτΕ ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση που καθόριζε τη διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 ν. 4825/202.

Στο σκεπτικό της απόφασης τονίζεται ότι κατά τον χρόνο που δημοσιεύθηκε ο ν. 4917/2022 (31-3-2022) και εκδόθηκε η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση (14-4-2022) είχε ήδη παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των οκτώ μηνών από την αρχική λήψη και ισχύ από 1.9.2021 του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας:   «Διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του. Επαναξιολόγηση, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».

Μέχρι τώρα, οι δικαστικοί αγώνες κατά των φερομένων ως αντιπανδημικών μέτρων είχαν αποτύχει. Όμως, οι αποφάσεις του ΣτΕ “οχυρώνονταν” κατά κανόνα στο σκεπτικό ότι τα έκτακτα μέτρα δικαιολογούνταν ως προσωρινά και περιορισμένης διάρκειας. Η κυβερνητική αναλγησία κατά των υγειονομικών με τις αλλεπάλληλες παρατάσεις του καθεστώτος της αναστολής και μάλιστα χωρίς την παραμικρή αντιμισθία, παραβίασε κατάφωρα την Αρχή της Προσωρινότητας, η οποία μαζί με τις Αρχές της Αναλογικότητας και της Αναγκαιότητας πρέπει να χαράσσουν αυστηρά το πλαίσιο λήψης έκτακτων μέτρων.

Με βάση την απόφαση αυτή, οι υγειονομικοί σε αναστολή πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους και να λάβουν αναδρομικά τις αποδοχές που τους οφείλονται, όλο το διάστημα το οποίο κάλυπτε η υπουργική απόφαση που ακυρώθηκε.

Ήδη η Κυβέρνηση έχει αποδειχθεί ανακόλουθη στο ζήτημα αυτό, αφού έκανε πως δεν καταλάβαινε, στην περίπτωση των όχι λίγων υγειονομικών, που έκαναν τις δύο δόσεις του εμβολίου, όχι όμως και την τρίτη, με αποτέλεσμα να λογίζονται ως ανεμβολίαστοι. Και παρά το γεγονός αυτό, να εργάζονται κανονικά χωρίς την παραμικρή επίπτωση.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>