ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Π.Γ. ΤΗΣ Χ.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΙΣ 26 ΜΑΪΟΥ ΚΑΙ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ

Σε σχέση με τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών η Χ.Δ. έχει τις ακόλουθες εκτιμήσεις:
1 Το υψηλό ποσοστό αποχής (40% την πρώτη Κυριακή και 60% τη δεύτερη), επέτρεψε στο εκλογικό σώμα που τελικά ψήφισε να δώσει σε όλες τις ταυτόχρονες και διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις τη νίκη με υψηλά ποσοστά στη Νέα Δημοκρατία και την πολλαπλή συντριβή του κυβερνητικού κόμματος, το οποίο αναγκάσθηκε να εξαγγείλει τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών Εκλογών.
2 Ο ΣΥΡΙΖΑ, από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μετά, κυβέρνησε ως εντολοδόχος των συμφερόντων που καταπολεμούσε ως Αντιπολίτευση. Και επειδή ακριβώς τα καταπολεμούσε, αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, αξιοποιώντας τη φθορά του παλιού πολιτικού συστήματος. Κι όμως, εφάρμοσε πιστά την ίδια πολιτική των προκατόχων του, την οποία καταπολεμούσε ως αντιπολίτευση. Αντίστοιχη με την πολιτική του μετάλλαξη ήταν η υποβάθμιση και της ποιότητας του πολιτικού του λόγου, που χαρακτηρίστηκε από ανυπόφορη υπεροψία και διχαστικό πνεύμα: Με αποκορύφωμα τον προβαλλόμενο ισχυρισμό ότι τερματίστηκε η πολιτική των Μνημονίων και «έφυγαν» η Τρόικα και οι Δανειστές. Ισχυρισμός που αποτελεί εμπαιγμό της νοημοσύνης του ελληνικού Λαού, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται ακόμη σε αυστηρή επιτήρηση ως προς τη δημοσιονομική της πολιτική, εφόσον έχει δεσμευτεί σε υψηλότατα πλεονάσματα ως το 2022, και με τη δημόσια περιουσία υποθηκευμένη.
3 Οι προεκλογικές παροχές που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν χαρακτηρισθούν θετικές καταρχήν, δεν βελτίωσαν τις υποδομές του διαλυμένου από τα Μνημόνια κοινωνικού κράτους, αλλά δείχνουν πως λειτούργησαν στο πλαίσιο του εξευμενισμού δυσαρεστημένων ψηφοφόρων.
4 Άνοιξε έτσι ο δρόμος για την “παλινόρθωση” του παλιού δικομματισμού, Ν.Δ.-Κιν.Αλ. (Πα.Σο.Κ.), που είχε οδηγήσει στην χρεωκοπία τη χώρα και φέρει την ευθύνη της πολύπλευρης κρίσης και των τραγικών συνεπειών της για τον ελληνικό Λαό. Αφού σκότωσε την ελπίδα ότι μια άλλη πολιτική είναι εφικτή, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α νεκρανάστησε πολιτικά το παλιό πολιτικό σύστημα, εφαρμόζοντας την πολιτική του. Έτσι, όσοι ψήφισαν στις Εκλογές, στράφηκαν προς τη Νέα Δημοκρατία και τής έδωσαν τη νίκη, με μεγάλη διαφορά στις Ευρωεκλογές και τον έλεγχο ένδεκα από τις δεκατρείς περιφέρειες. Οι κυβερνητικοί υποψήφιοι γνώρισαν τη συντριβή τόσο στις περιφερειακές εκλογές, όσο και στις εκλογές για τη δημαρχία των μεγάλων αστικών κέντρων.
5 Έτσι, με την ολοκλήρωση της παλινόρθωσης του παλιού πολιτικού συστήματος προ των πυλών, χάθηκε η ευκαιρία που έδωσε η κρίση, για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος και την ανάδειξη νέων πολιτικών δυνάμεων που είχε ανάγκη η χώρα. Και αν ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ επιβιώσει ως εναλλακτικός πόλος του δικομματισμού, θα είναι απλώς η συνέχεια του παλιού Πα.Σο.Κ., με τις ίδιες νοοτροπίες και παθογένειες. Οι ίδιες δυνάμεις που μας οδήγησαν στην καταστροφή, κατάφεραν να επιβιώσουν πολιτικά και να ελέγχουν την εξουσία.
6 Η απαξίωση της Αριστεράς που προκάλεσε με την πολιτική του ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, αλλά και η κυρίαρχη πολιτική που επιβάλλεται ως μονόδρομος στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οδήγησε πολλούς απογοητευμένους σε ακροδεξιά σχήματα. Μια τάση που ενισχύεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Στην Ελλάδα, τα σχήματα αυτά πολλαπλασιάστηκαν και απορρόφησαν ψήφους της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, χωρίς να απέχουν πολύ σε θέσεις και φρασεολογία. Όλα μαζί συγκεντρώνουν ποσοστό της τάξης του 14%, ιδιαίτερα ενισχυμένο στους νέους ψηφοφόρους 17-24 ετών.
7 Λόγω της μνημονιακής μετάλλαξης του πρώην «αντιμνημονιακού μετώπου» του Ιανουαρίου του 2015, στις Ευρωεκλογές, απουσίασε εντελώς η συζήτηση για ευρωπαϊκά θέματα και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα έχει πλήρως συμμορφωθεί και υποταχθεί στη λογική του μονόδρομου της πολιτικής της λιτότητας, την οποία επιβάλλουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Άλλωστε, το Ευρωκοινοβούλιο είναι στην πραγματικότητα μια συνέλευση εκλεγμένων μελών χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες. Αυτό κάνει τις Εκλογές αυτές να μην έχουν ουσιαστικό αντικείμενο. Ακόμα και όσες αξιόλογες παρεμβάσεις έγιναν στο Ευρωκοινοβούλιο, ούτε προβλήθηκαν από τα ΜΜΕ, ούτε συνέβαλαν στην επανεκλογή των μελών του απερχόμενου Ευρωκοινοβουλίου που τις ενέργησαν.
8 Τα υψηλά ποσοστά του μειονοτικού κόμματος, που έλαβε την 1η θέση στις περιφερειακές ενότητες Ροδόπης και Ξάνθης, είναι αποτέλεσμα της εγκατάλειψης της Θράκης από τις ελληνικές Κυβερνήσεις και της έλλειψης μακρόπνοης πολιτικής, που θα βοηθούσε στην ενσωμάτωση της μουσουλμανικής μειονότητας στην εθνική και κοινωνική ζωή της χώρας. Η εγκατάλειψη αυτή ρίχνει τους μουσουλμάνους μειονοτικούς πολίτες στην επιρροή και στον έλεγχο του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής.
9 Πέρα από τα ευρωπαϊκά, ούτε άλλα σημαντικά προβλήματα του τόπου αποτέλεσαν κριτήριο για τις Εκλογές αυτές. Η Συμφωνία των Πρεσπών που προβλήθηκε κυρίως κατά της κυβερνητικής πολιτικής, συνέβαλε στην απομείωση του ποσοστού του κυβερνητικού κόμματος, χωρίς να αποτελέσει την βασική αιτία της ήττας του.
10 Η Νέα Δημοκρατία που ετοιμάζεται να ξανακυβερνήσει, θα ακολουθήσει στο πλαίσιο που οι επικυρίαρχοι του Βερολίνου και των Βρυξελλών επιτρέπουν και καθορίζουν, σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική, πιο σκληρή από αυτήν που προηγήθηκε. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΝΔ έφτασε ήδη προεκλογικά στο σημείο να αμφισβητήσει μερικές από τις πιο στοιχειώδεις κοινωνικές κατακτήσεις του εργατικού δικαίου όπως το πενθήμερο και το οκτάωρο με ενιαία μορφή ως «μάλλον ξεπερασμένες» και αντί αυτών τα μικρά και πολυδιασπασμένα “ευέλικτα” ωράρια των εργαζομένων μέσα στην εβδομάδα τα οποία οδηγούν συν τοις άλλοις με μαθηματική ακρίβεια και στην κατάργηση της Κυριακής αργίας.
11 Η εισαγωγή της Απλής Αναλογικής στην εκλογή των συμβούλων στις αυτοδιοικητικές Εκλογές είναι σύμφωνη με την πάγια θέση της Χ.Δ. υπέρ της καθιέρωσης αυτού του εκλογικού συστήματος συνολικά. Όμως, με δεδομένη την απαξίωση της πολιτικής ζωής, κινδυνεύει να λειτουργήσει διχαστικά. Η εισαγωγή της πρέπει να συνδυαστεί και με την καθιέρωση ενιαίου ψηφοδελτίου για την εκλογή περιφερειακών, δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων.
12 Νέα ευκαιριακά πολιτικά σχήματα-παγίδες εμφανίστηκαν ως δεξαμενές ασφαλείας για να περιμαζέψουν τους απογοητευμένους αντικαθιστώντας τα προηγούμενα. Είτε από τα ακροδεξιά με ανέξοδη και επιφανειακή, υποκριτική και ανέξοδη «πατριωτική» ρητορεία η οποία δεν αμφισβητεί την απώλεια της κυριαρχίας της Χώρας και την ουσία των μνημονιακών πολιτικών, ιδίως από το κόμμα Βελόπουλου, είτε από τα αριστερά με επιφανειακή ενδοσυστημική «αμφισβήτηση» από το κόμμα Βαρουφάκη λόγω της καταρχήν αποδοχής του πλαισίου λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον τελευταίο.
13 Σειρά σφαλμάτων οδήγησαν και στην εκλογική ήττα της «Λαϊκής Ενότητας», η οποία στις Εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, είχε λάβει ποσοστό κοντά στο 3%. Βασική αιτία της εξέλιξης αυτής ήταν η αδυναμία συνολικά των αντιμνημονιακών δυνάμεων να αξιοποιήσουν την τετραετία που πέρασε για να συγκροτηθεί ευρύτερο κοινό μέτωπο, με αξιόπιστο πρόγραμμα και στόχους, που θα δημιουργούσε την κατάλληλη δυναμική για να το εμπιστευθούν οι απογοητευμένοι πολίτες. Ιδιαίτερα η πτώση της ΛΑΕ μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι η σύνθεσή της περιείχε αντικρουόμενες αριστερές δυνάμεις χωρίς ιδεολογική συνοχή και κοινό εθνικό-πατριωτικό και πνευματικό όραμα. Η πανσπερμία των φορέων δεν εμπνέει κατά κανόνα τη συνεργασία και την ενότητα.
14 Αντίστοιχα, οι Περιφέρειες και οι μεγάλοι Δήμοι, έχουν πάψει να λειτουργούν με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Χρησιμεύουν ως «εφαλτήρια» ανάδειξης πολιτικών προσώπων προς την κεντρική εξουσία, με αποτέλεσμα την υποβάθμισή τους. Ωστόσο η καινοτομία της Απλής Αναλογικής εισάγει μια νέα κατάσταση στη συντριπτική πλειοψηφία των Περιφερειών και των Δήμων.
Ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος δεν είναι παντοδύναμοι με πλειοψηφία στα νέα συμβούλια. Μένει να αποδειχθεί λοιπόν αν προκύψει διαφάνεια και συναινετικές διαδικασίες για λήψη αποφάσεων που αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών σε όλα τα επίπεδα ή υπόγειες συναλλαγές για τεχνητές πλειοψηφίες μεταξύ παρατάξεων προς όφελος μικροπαραταξιακών προσωπικών ή τοπικιστικών συμφερόντων. Η Α.Α. πάντως ευνοεί την ανάδειξη νέων προσώπων και δυνάμεων χωρίς κομματικές δεσμεύσεις και πατρωνίες συμφερόντων. Οπωσδήποτε ευνοεί την καλλιέργεια της πολιτικής ευθύνης και προάγει τον παιδευτικό ρόλο της συμμετοχής στα κοινά αλλά και τον δημοκρατικό διάλογο για τη διακονία της κοινής πατρίδας.
15 Το πολιτικό σκηνικό που τείνει να διαμορφωθεί, είναι καταρχήν αποτέλεσμα της κατάργησης κάθε ελπίδας και προοπτικής για μια εναλλακτική πολιτική, που θα μπορούσε να επέλθει με πολιτική αλλαγή, με την έκφραση της λαϊκής εντολής και κυριαρχίας.  Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, έσπευσε μόλις εκλέχτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο του 2015, να διατυπώσει το δόγμα ότι «δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατική επιλογή αντίθετη με τις ευρωπαϊκές συνθήκες», το οποίο επιβεβαιώθηκε με την μνημονιακή μετάλλαξη των δύο κομμάτων που συγκυβερνούσαν. Η καθεστωτική προπαγάνδα και το οργανωμένο ψεύδος έκαναν τα υπόλοιπα, με τον μεθοδευμένο αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματα και την δαιμονοποίηση οποιασδήποτε εναλλακτικής πολιτικής. Όλα αυτά καταδεικνύουν πόσο  «στενή και τεθλιμμένη» είναι η οδός της ανάδειξης των πραγματικών προβλημάτων και της ολοκληρωμένης διάστασης του πνευματικού και πολιτικού προβλήματος της χώρας. Η προτεραιότητα, όμως, αυτή, είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ. Στην τετραετία που πέρασε, η ΧΔ κατέβαλε επίμονες προσπάθειες, τα θέματα αυτά να αναδειχθούν από ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων. Τον αγώνα αυτόν είμαστε αποφασισμένοι να τον συνεχίσουμε, για μια Ελλάδα, της οποίας οι  κυβερνήσεις θα δίνουν λόγο μόνο στο Λαό που τις εκλέγει. Για μια νέα πανευρωπαϊκή συνεργασία στη βάση της Δικαιοσύνης που θα αντικαταστήσει τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση της κοινωνικής αδικίας και των ανισοτήτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>