
1. Με αφορμή τις επικείμενες εκλογές, τα συμβαίνοντα στα χωριά και τις πόλεις από πλευράς συμμετοχής των πολιτών στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της περιοχής τους, καθώς και τις καταστροφικές πυρκαγιές σχεδόν σ’ όλη την Ελλάδα, οφείλουμε με εντιμότητα και ετοιμότητα να δώσουμε ένα υπεύθυνο «παρών» για αφύπνιση και συνεργασία και να θεωρήσουμε την πατρίδα μας και τους εμπερίστατους ανθρώπους της σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αλληλεγγύης, δηλαδή ουσιαστικής πολιτικής προστασίας και δράσης πριν είναι αργά.
Γνώση, συμμετοχή και προσφορά
2. Όσοι δηλώσουν συμμετοχή στη διαδικασία των εκλογών της Τακτικής Αυτοδιοίκησης είναι ευκαιρία να εκφράσουν με λόγια και έργα το γνήσιο ενδιαφέρον τους για τα θέματα των Κοινοτήτων και των πόλεων της περιοχής τους και την απόφασή τους όχι μόνο να τα γνωρίσουν σε βάθος αλλά και να προσφέρουν τον εαυτό τους για την αντιμετώπισή τους σε συνεργασία με τους συμπολίτες τους, χωρίς κομματικό ή άλλο ιδιωτικό συμφέρον.
3. Ιδιαίτερα οι χριστιανοδημοκράτες και χριστιανοί κοινωνιστές αισθάνονται τη χαρά να υποστηρίξουν την πολιτική ύπαρξη και λειτουργία των Κοινοτήτων και Συνεταιρισμών, με ουσιαστική έννοια των όρων, ώστε οι πολίτες να συμμετέχουν στη ζωή των Κοινών ενεργά και με αλληλεγγύη. Γιατί η απομάκρυνση από τα ποικίλα προβλήματα του τόπου και της κοινωνίας εκτραχύνει τη ζωή, ανοίγει το δρόμο σε οικονομικούς εισβολείς και αδυνατίζει την αντίσταση στους εχθρούς της λαϊκής κυριαρχίας και δημοκρατίας.
4. Έχω την γνώμη ότι προέχει η μελέτη των τοπικών προβλημάτων και η ιεράρχησή τους με γνώμονα το κοινό συμφέρον και όχι το συμφέρον ποικίλων εταιρειών και ιδιωτών. Μερικά από τα κοινά έργα, κατά την κρίση ενός υπεύθυνου πολίτη μπορεί να είναι:
- Η αναζήτηση και υποστήριξη ανιδιοτελών αλλά αποφασιστικών δημοκρατικών ηγετών, έτοιμων για συνεργασία και ανάληψη πολιτικοκοινωνικής ευθύνης για τα τοπικά προβλήματα.
Κοινωνία και σχολεία
- Εύρεση και υποστήριξη όλων των κοινωνικών έργων, που εξελίσσονται ή συζητούνται για την βελτίωση των πολιτών και την αύξηση του αισθήματος αλληλεγγύης, που συντελεί στη δημιουργία πραγματικών κοινοτήτων.
- Αναζήτηση των ιστορικών μνημείων και τη διαφύλαξή τους, καθώς διατηρούν την ιστορική παράδοση και αυτογνωσία.
- Επίσκεψη στα σχολεία, συζήτηση με εκπαιδευτικούς και μαθητές για την κατάσταση των διδακτηρίων, γυμναστηρίων και αύλειων χώρων, ώστε να βελτιώνεται η μαθητική ζωή, να εξασφαλίζεται η προστασία των χώρων από κινδύνους πυρκαγιών και άλλων εξωτερικών προσβολών. Να αναζητούνται παράλληλα ποικίλοι ευεργετικοί τρόποι συνεργασίας Σχολείων και Κοινότητας, που αναζωογονούν την κοινωνία και μεταβάλλουν τα ψυχρά «Διδακτήρια» σε Οργανισμούς κοινωνικής και ευεργετικής αλληλεπίδρασης.
Σχέδιο ασφάλειας ή στο έλεος των πυρκαγιών
- Οι καιροί επιβάλλουν τη μελέτη ενός σχεδίου ασφάλειας των οικισμών από τους κινδύνους πυρκαγιών. Αυτό το πολιτικό χρέος αναδεικνύεται σήμερα κορυφαίο και έχει πολυδιάστατη σημασία, υπαρξιακή, κοινωνική, οικονομική και εθνική. Είναι χρέος ζωής. Γι’ αυτό οι δήμοι και οι κοινότητες οφείλουν με τους ιδιοκτήτες των οικιών και εργοστασίων να εξασφαλίζουν έγκαιρα την αποψίλωση από καύσιμη ύλη των οικοπέδων και των δρόμων, την απαραίτητη κοπή ή το κλάδεμα δέντρων και την ύπαρξη των αναγκαίων μέσων πυρόσβεσης.
Εξάλλου, οι εκλεγμένοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη συνεργασία των πολιτών, οφείλουν πρώτα να δημιουργήσουν ομάδες εθελοντών με όλη των επιβαλλόμενη υποστήριξή τους, καθώς και φύλακες των οικισμών από τους πολίτες ή την τεχνολογία.
Έπειτα με τη βοήθεια ειδικών να μεριμνήσουν για μία ευρεία ζώνη γύρω από τα χωριά και τις πόλεις, ώστε να μην είναι εύκολο από παρακείμενο δάσος ή χορτολιβαδική έκταση να προσεγγίσει η φωτιά σε κατοικίες ή εργοστάσια και αποθήκες. Γι’ αυτό με σκαπτικά μηχανήματα εγκαίρως κάνουν τα απαραίτητα έργα, όπως φροντίζουν για τα δίκτυα ύδρευσης, συγκοινωνίας και ηλεκτρισμού.
«Καλλικράτης» ή Κοινότητες
- Είναι χρέος, εξάλλου, ενός ανήσυχου και στοχαστικού αγωνιστή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μελετήσει με τους συνεργάτες τους, ποιες μακροπρόθεσμες και άμεσες επιπτώσεις στις Κοινότητες και τις πρωτοβουλίες των ενεργών πολιτών προκύπτουν από τον συγκεντρωτικό Νόμο του Καλλικράτη και τους άλλους θεσμούς του Κράτους. Ακούγονται διαμαρτυρίες, ότι ο συγκεντρωτισμός του «Καλλικράτη» έχει αποθαρρύνει ή και απαγορεύσει θεσμικά τη συμμετοχή των πολιτών στα ποικίλα κοινωνικά και πολιτιστικά έργα της Κοινότητας. Αυτή η κατάσταση αποθαρρύνει τη συνεργασία των πολιτών, τους κλείνει στο ιδιωτικό συμφέρον και πνίγει το πολύτιμο πνεύμα της αντίστασης και ενότητας, απαραίτητα στους δύσκολους καιρούς της Πατρίδας μας.
Άμεση Δημοκρατία και «κοινωνία»
- Προφανώς μια πόλη και ένα χωριό, μια κοινότητα και ένας δήμος έχει ποικίλα έργα διοίκησης. Και εδώ, κυρίως, φαίνεται αμεσότερα η χρηστή και έντιμη διοίκηση. Όμως, ανάλογα με τα τοπικά προβλήματα, η Αυτο-διοίκηση, που ουσιαστικά σημαίνει άμεση Δημοκρατία των ενεργών πολιτών, οφείλει να είναι δημιουργική, ανανεωτική, παραγωγική υπέρ των κοινών συμφερόντων. Βασική μέριμνα του αυτοδιοικητικού και κοινοτικού «ηγέτη» είναι η πνευματική, κοινωνική και οικονομική προκοπή και συνεργασία των συμπολιτών του για ένα ουσιαστικό «ευ ζην» και ορθότερα μια ευλογημένη «κοινωνία», μια αλληλέγγυα πολιτεία που δημιουργεί με δικαιοσύνη και αγάπη.
- Ας μην ξεχνούμε από την ιστορία μας τις «Κοινότητες των Ελλήνων», το πνεύμα που εκφράζει αυτή η φράση. Οι κοινότητες των Ελλήνων είναι στην μακραίωνη ιστορία μας πολύμορφες, δυναμικές και στην ελευθερία και σε καιρούς χαλεπής δουλείας. Σήμερα μπορούν να συνδυάσουν την άμεση δημοκρατία, το ορθόδοξο κοινοτικό πνεύμα και τη δημιουργικότητα των προσώπων, που συμπράττουν με ελευθερία.
23-8-2023
Θ. Κοινωνός