Στην ελληνική κοινή γνώμη, εξαιτίας των απανωτών αναβολών της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. έχει περάσει η αντίληψη ότι οι Βρετανοί φοβούνται και διστάζουν να εφαρμόσουν την απόφαση να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία έλαβαν με το Δημοψήφισμα του 2015. Στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης συμβάλλουν  και τα ελληνικά συστημικά ΜΜΕ, που ” προφητεύουν” ότι η Μεγάλη Βρετανία θα υποστεί όλες “τις πληγές του Φαραώ”  σε περίπτωση “σκληρού Brexit”.

Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι απέτυχε να περάσει συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε,, διότι θεωρήθηκε ότι έκανε πολλές παραχωρήσεις. Στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα έγιναν εκλογές για νέα ηγεσία από τη βάση, με τους δύο υποψηφίους να είναι οπαδοί του “σκληρού” Brexit.

Επικράτησε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ως νέος Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. την καθορισμένη ημερομηνία, στις 31.10.2019. Κλιμακώνει την προετοιμασία για έξοδο και χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε. και ταυτόχρονα απορρίπτει τη συμφωνία που έχει κλείσει η προκάτοχός του. Η στάση αυτή έχει ανεβάσει τη δημοτικότητα του κυβερνητικού κόμματος στις δημοσκοπήσεις.

Ο κ. Τζόνσον θέτει ως απαράβατο όρο για συμφωνία εξόδου την κατάργηση του λεγόμενου ιρλανδικού “μπάκστοπ”, ρήτρα που προβλέπει ότι ακόμα και αν μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας δεν επιτευχθεί συμφωνία ειδικής σχέσης, η Βόρειος Ιρλανδία, το μόνο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου με χερσαία σύνορα με χώρα της Ε.Ε., τη δημοκρατία της Ιρλανδίας, θα διέπεται από το καθεστώς της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε.. Τούτο θεωρείται εξευτελιστικό και επικίνδυνο για την ενότητα της χώρας και η ανάκλησή του θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για συναινετική έξοδο. Επίσης, εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό, η χώρα θα παγιδευτεί στην τελωνειακή ένωση για πάντα. Ο βασικός λόγος που απορρίπτεται η συμφωνία που πέτυχα η κα Μέι, είναι ότι θεωρούν πως ενώ η Μεγάλη Βρετανία θα πάψει να μετέχει στα όργανα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε., θα εξακολουθήσει στην πράξη να δεσμεύεται από αυτήν.

Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση προετοιμάζεται και για Brexit χωρίς συμφωνία. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τζόνσον με ηγέτες της Ε.Ε., εκείνος αρνήθηκε να προβεί σε κύκλο επισκέψεων και διαβουλεύσεων μαζί τους,είτε στις Βρυξέλλες είτε σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αφήνοντας πλέον την πρωτοβουλία στην πλευρά της Ε.Ε. για αναδιαπραγμάτευση.

Η βασική προσδοκία των Βρετανών είναι ότι μετά το Brexit θα αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της οικονομίας τους και θα καταργήσουν την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας. Εκμεταλλευόμενοι αυτή την προσδοκία, οι Συντηρητικοί ελπίζουν να διεμβολίσουν το Εργατικό Κόμμα, που ταλαντεύεται επηρεαζόμενο από την ισχυρή πτέρυγα των “ευρωπαϊστών”  στελεχών του, τα οποία δεν αντιλαμβάνονται ότι μόνον εκτός Ε.Ε. είναι εφικτή η εφαρμογή του προγράμματος του κόμματός τους.

Είναι γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία συρρικνώθηκε λόγω ήττας της σε μία περιφέρεια. Όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα ενδυναμωθεί αν γίνουν πρόωρες εκλογές.

Στο Brexit και ιδίως στη σκληρή εκδοχή του χωρίς συμφωνία αντιδρούν μεταξύ άλλων τμήμα της οικονομικής Ολιγαρχίας που εδρεύει στο Λονδίνο και η πλειοψηφία του σκοτσέζικου πολιτικού συστήματος.

Ας συνυπολογιστεί επίσης και η παράμετρος ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενος πολιτικός που μπορεί να αλλάξει εύκολα γνώμη και κατά καιρούς αμετροεπής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>