Η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση για το Κυπριακό ξεκίνησε με βρετανική υποκίνηση. Στόχος της παραδοσιακής αποικιοκρατικής πολιτικής του “διαίρει και βασίλευε”, ήταν να εμπλακεί και η Τουρκία, πράγμα που επιτεύχθηκε,με ολέθριες συνέπειες για τον ελληνισμό της Πόλης και της Κύπρου.

Στα πλαίσια της αντιπαράθεσης αυτής, οι Τούρκοι ιθύνοντες βρήκαν την ευκαιρία να ξεκάνουν την ανθούσα ελληνική κοινότητα της Πόλης. Την αφορμή τη δημιούργησαν οι ίδιες οι μυστικές υπηρεσίες τους, με την τοποθέτηση βόμβας στο τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, φερόμενο ως κατοικία του Κεμάλ Ατατούρκ.

Τούτο αποτέλεσε έναυσμα για το οργανωμένο πογκρόμ σε βάρος του ελληνισμού της Πόλης, τη νύχτα της 6ης προς την 7η Σεπτεμβρίου. Πλήθη κυρίως από τις επαρχίες συγκεντρώθηκαν με τρόπο οργανωμένο και επέπεσαν στις εκκλησίες, στις κατοικίες και στις επιχειρήσεις των Ελλήνων, που κατέστρεψαν και λεηλάτησαν, βεβηλώθηκαν και δύο ελληνικά νεκροταφεία. Υπήρξαν και φόνοι, βιασμοί και τραυματισμοί.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

4.000-4.500 ελληνικές επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα καταστράφηκαν, κι έτσι περίπου 8.000 ομογενείς έχασαν τη δουλειά τους.

3.500 νοικοκυριά λεηλατήθηκαν, εκ των οποίων τα 1.000 ολοσχερώς,

71 από τους 80 ναούς υπέστησαν μεγάλες ζημιές, και βανδαλίστηκαν δύο ελληνικά νεκροταφεία.

Τέλος, πολλοί Έλληνες κακοποιήθηκαν και αρκετοί (15 έως 37) εκτελέστηκαν.

Η υπόθεση θα είχε συγκαλυφθεί σε μεγάλο βαθμό -με δεδομένες και τις πιέσεις για τη διατήρηση της συνοχής του ΝΑΤΟ-χωρίς τη δύναμη της εικόνας, αν με κίνδυνο της ζωής τους, ο φωτογράφος του Πατριαρχείου Δημήτρης Καλούμενος και ο δημοσιογράφος του “Έθνους” Γιώργος Καράγιωργας δεν φυγάδευαν το φωτογραφικό υλικό με κίνδυνο της ζωής τους.

Οι προσωπικές ευθύνες για το πογκρόμ του τότε πρωθυπουργού της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές καταγράφηκαν και δικαστικώς, όταν αυτός ανατράπηκε από τους στρατιωτικούς το 1960, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού. Όμως, η πολιτική του αφανισμού της ελληνικής κοινότητας της Πόλης συνεχίστηκε, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Από πολλούς το πογκρόμ θεωρείται η πραγματική Άλωση της Πόλης, αφού αποτέλεσε την αφετηρία του σταδιακού αφανισμού της ελληνικής κοινότητας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>