ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Ψηφίστηκε στη Βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία τροπολογία με την οποία επιτρέπεται στον ειδικό διαχειριστή της εταιρίας ΛΑΡΚΟ να καταγγείλει όλες τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας των 1069 εργαζομένων, με αποτέλεσμα πάνω από χίλιοι άνθρωποι να κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι. Οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει δικαστικώς με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που συζητείται στις 17 Ιουνίου, για να πετύχουν αναστολή της εφαρμογής της νέας διάταξης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ναυτεμπορική”, η ΛΑΡΚΟ έχει τα μοναδικά αποθέματα νικελίου-κοβαλτίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που επαρκούν για το πυρομεταλλουργικό εργοστάσιό της για τα επόμενα 20 χρόνια. Tα κοιτάσματα που διαθέτει και θα μπορούσαν να είναι κατάλληλα για υδρομεταλλουργικές παραγωγικές διαδικασίες είναι της τάξεως των 130 εκατ. τόνων. Η εταιρία που ιδρύθηκε από τον Μποδοσάκη-Αθανασιάδη, πέρασε στο Ελληνικό Δημόσιο. Ανέπτυξε κατά διαστήματα μεγάλη κερδοφορία και υπό Δημόσιο έλεγχο.
Εάν είχαν γίνει οι απαραίτητες επενδύσεις εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και της τεχνολογίας της, με τη μετάβαση στην υδρομεταλλουργία, θα μπορούσε να συνεχίσει να παράγει μετάλλευμα με πιο φθηνές και αποτελεσματικές τεχνολογίες, δεν θα αντιμετώπιζε τα σημερινά αδιέξοδα, ώστε να καταστεί προβληματική. Ήδη έχει τεθεί σε ειδική διαχείριση και βαίνει προς ιδιωτικοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται και οι μαζικές απολύσεις.
Η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ είναι προϋπόθεση που θέτουν οι λεγόμενοι “θεσμοί” για την έξοδο της χώρας μας από την “ενισχυμένη εποπτεία”. Μία ακόμα εκδήλωση της εκβιαστικής πολιτικής της δικτατορίας των αγορών και του νεοφιλελεύθερου ιερατείου των Βρυξελλών για το ξεπούλημα των “ασημικών” της χώρας.
Με δεδομένο ότι τα -μοναδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση- αποθέματα νικελίου-κοβαλτίου της ΛΑΡΚΟ αποτελούν πολύτιμες πρώτες ύλες για την ενεργειακή μετάβαση στα επόμενα χρόνια, έπρεπε ο εκσυγχρονισμός της εταιρίας αυτής να είχε αποτελέσει εγκαίρως πρώτη προτεραιότητα, και αυτή να είχε μείνει υπό δημόσιο έλεγχο.
Όπως έχουμε αναρτήσει ήδη από τον Φεβρουάριο, οι Μητροπολίτες Χαλκίδος και Θηβών έχουν έμπρακτα συμπαρασταθεί στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και είχαν αντιταχθεί στο ενδεχόμενο απολύσεων εργαζομένων, στις κινητοποιήσεις του περασμένου Φεβρουαρίου. Εδώ τα κείμενα των ανακοινώσεων.
Όπως έχει τονίσει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Χαλκίδας κ. Χρυσόστομος, “την ίδια στιγμή που η Εύβοια, μετά τις πλημμύρες του έτους 2020 και τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, δεν έχει ξαναβρεί τους φυσιολογικούς της ρυθμούς ζωής, δεν είναι δυνατόν να σιωπήσουμε και να μην παρακαλέσουμε τους αρμοδίους Άρχοντες, να μην οδηγήσουν σε απόλυση και έξωση 1800 εργαζομένους, εκ των οποίων 200 οικογένειες είναι κάτοικοι των Μεσσαπίων και της ευρύτερης περιοχής.
Η παράκλησίς μας αυτή είναι και δικαιολογημένη απαίτηση, γιατί ο άνθρωπος και όχι οι αγορές και οι αριθμοί, πρέπει να έχει προτεραιότητα. Και, δυστυχώς, η Εύβοια έχει και βροντοφωνάζει το παράπονό της, ότι, επί πολλά έτη, δεν έτυχε, εκ μέρους των εκάστοτε Κρατούντων, της προσοχής που της άξιζε.”
Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της συμπαρατάσσεται και υποστηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ:
“…έναν δίκαιο αγώνα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.
Η τροπολογία της Κυβέρνησης, οδηγεί στην ανεργία πάνω από χίλιους εργαζόμενους αφού δίνει τη δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή να καταγγείλει το σύνολο των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία.
Ακόμη και η δυνατότητα που δίνεται στον ειδικό διαχειριστή να προβεί στη σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων, όχι μόνο δε βοηθάει αλλά αντιθέτως καθιστά τους εργαζομένους ομήρους, εντείνοντας την αγωνία για το μέλλον τους.
Η ΓΣΕΕ, είναι αντίθετη σε κάθε τροπολογία και γενικότερα κάθε μέτρο που οδηγεί στην ανεργία συναδέλφους.
Την κακοδιαχείριση και τα ελλείμματα δεν πρέπει να τα πληρώνουν αυτοί που δεν τα δημιούργησαν και οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για τις εξελίξεις.”
Οι διαφοροποιήσεις των συνδικαλιστικών παρατάξεων
Οι πιέσεις των “Θεσμών” έχουν ενεργοποιήσει ισχυρές κυβερνητικές παρεμβάσεις στο χώρο των εργαζομένων, με αποτέλεσμα οι προσκείμενοι στη Νέα Δημοκρατία συνδικαλιστές να συνταχθούν με το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει απόλυση των όλων των εργαζομένων και επαναπρόσληψή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έως πέντε μήνες, διάστημα που υπολογίζεται ότι απαιτείται για την πώληση στον ιδιώτη.
Οι υπόλοιπες παρατάξεις όμως, υπολογίζουν ότι το διάστημα που θα απαιτηθεί θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Έτσι, προκειμένου να περισώσουν ό,τι μπορούν, διεκδικούν να διασφαλίσουν τις εργασιακές θέσεις τους έως τον χρόνο μετάβασης της εταιρείας στον νέο επενδυτή και όχι μέχρι το ανώτατο χρονικό διάστημα των 5 μηνών από την απόλυση τους, όπως ορίζει η νέα νομοθετική ρύθμιση. Τη προϋπόθεση αυτή θέτουν για να παραιτηθούν από τα σημερινά ασφαλιστικά μέτρα, αίροντας έτσι τα εμπόδια για την ταχεία πώληση της εταιρίας, η οποία μπορεί να ανασταλεί επ’ αόριστον, εάν γίνει το δικαστήριο.
ΠΗΓΕΣ: “΄Ναυτεμπορική” και Εuro2day.gr