• Ογδόντα χρόνια από την πρώτη πράξη αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη

Των Αλεξάνδρας και Γεωργίας Σάντα*

30 Μάϊου 1941 – 30 Μάϊου 2021. 80 ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη πράξη αντίστασης σ’ ολόκληρη την Ευρώπη με τέτοια συμβολική αξία: Την υποστολή της Πολεμικής Γερμανικής σημαίας από τον Παρθενώνα. Το λέμε αυτό διότι το στρατοκρατούμενο κράτος της Γερμανίας με την πρωτοεμφανιζόμενη θεωρία του Εθνικοσοσιαλισμού είχε λατρεία προς το σύμβολο της σημαίας τους και ιδιαίτερα της πολεμικής τους σημαίας που είχε το οικόσημο του Κάϊζερ και τη σβάστικα φυσικά.

Αυτήν λοιπόν ακριβώς τη πολεμική σημαία με την είσοδό τους οι Γερμανοί κατακτητές στις 27 Απριλίου 1941 στην ερημωμένη Αθήνα έτρεξαν και την έστησαν στο στύλο που βρίσκεται στον ιερό βράχο της Ακρόπολης δίπλα στον Παρθενώνα αφού βεβαίως υπέστειλαν την Ελληνική σημαία η οποία κυμάτιζε. Τη πολεμική τους σημαία δε, ως σύμβολο κατάκτησης , την είχαν στήσει οι Ναζί θριαμβευτικά τότε στη Βαρσοβία, στη Βιέννη, στην Αμβέρσα, στη Νορβηγία, στο Παρίσι και στο Βελιγράδι και απειλούσαν να τη στήσουν σε όλο το κόσμο τότε. Δεν υπολόγιζαν βέβαια ότι «σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει» που μας λέει ο ποιητής της Ρωμιοσύνης Γιάννης Ρίτσος.
Στις 20 Μαΐου ξεκινά η σθεναρή και απίστευτη μάχη της Κρήτης η οποία κρατάει 10 ολόκληρες ημέρες και το βράδυ της 29ης Μαΐου ηττάται ο Κρητικός Ελληνικός πληθυσμός που αντιστεκόταν. Έτσι, τα δύο 19χρονα παιδιά τότε ο Απόστολος Σάντας και ο Μανώλης Γλέζος (ΦΩΤΟ) στις 30 προς 31 Μαΐου 1941 υποστέλλουν αυτήν ακριβώς τη πολεμική σημαία των ναζιστών από τον ιερό βράχο στέλνοντας το μήνυμα στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη ότι «ο αγώνας συνεχίζεται!!» με τον Παρθενώνα να τους χαμογελά.
Όπως έχουμε ξανά αναφέρει εμείς τα παιδιά του Απόστολου Σάντα, είναι γεγονός ότι τη νύχτα αυτή υπήρξαν δύο μεγάλοι συμβολισμοί. Ο ένας ήταν το μίσος, η οργή, η «δήθεν ανωτέρα φυλή» που επέφερε τη βία μεταξύ των ανθρώπων, και τον νόμο της ζούγκλας «ο δυνατότερος έχει δικαίωμα ζωής ο αδύναμος όχι» – όλα αυτά λοιπόν τα εξέφραζε με μία λέξη η σβάστικα! Το σύμβολο των Ναζί που πρέσβευαν μία από τις χειρότερες για το ανθρώπινο είδος θεωρίες: τον Εθνικοσοσιαλισμό. Διαιρεί τους λαούς και επιφέρει διχόνοιες, μίση, στο έπακρο τη βία, και ότι υπάρχει στη σκοτεινή πλευρά του ΑΝΘΡΩΠΟΥ».
Ο άλλος συμβολισμός ήταν η Ακρόπολη. Ο θαυμάσιος Παρθενώνας ένα έργο γεμάτο ήλιο, σύμβολο και κατάκτηση των ωραιότερων πλευρών του  ΑΝΘΡΩΠΟΥ, της δημιουργίας της τελειότητας, της τέχνης, της ομορφιάς της ζωής, της δημοκρατίας, ένα έργο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Η πιο φωτεινή πλευρά του ΑΝΘΡΩΠΟΥ». Παραμένουμε λοιπόν στη φωτεινή πλευρά της ανθρωπότητας και δίνουμε υπόσχεση ότι ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ, ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΝΑΖΙΣΜΟΣ, ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!
Και οι δύο αυτοί ήρωες απέκτησαν την ανώτερη τιμή που προσφέρει η Εκκλησία της Ελλάδας : Το Χρυσό Σταυρό του Απόστολου Παύλου.

* Άρθρο των θυγατέρων του αείμνηστου Απόστολου Σάντα Αλεξάνδρας και Γεωργίας για τη “Χριστιανική”. Φύλλο της Πέμπτης 28.5.2021 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>