Με κοινή επιστολή διαμαρτυρίας τους οι πρέσβεις της Πολωνίας και του Ισραήλ Μπάρτος Τσιχότσκι και Ιωήλ Λιόν διαμαρτύρονται στον Δήμαρχο της ουκρανικής πόλης Ιβανο-Φρανκίβσκ, για την ανέγερση μνημείου προς τιμή του Ρομάν Τσουκάτσεβιτς, διαβόητου συνεργάτη των Ναζί και σφαγέα χιλιάδων Πολωνών και Εβραίων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην επιστολή των δύο πρέσβεων, τονίζεται ότι ο Τσουκάτσεβιτς, που τιμάται ως “αντισοβιετικός πατριώτης”, ‘είναι προσωπικά υπεύθυνος” για τη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων προσώπων, « με σφαίρες, φωτιά, βιασμούς, βασανιστήρια και άλλες θηριώδεις μεθόδους -αποκλειστικά επειδή τα θύματά του προσεύχονταν στο Θεό στα πολωνικά και στα εβραϊκά».

Η πρωτοβουλία αυτή είναι αξιοπρόσεκτη, επειδή Ισραήλ και Πολωνία δεν έχουν ιδιαίτερα καλές σχέσεις, λόγω των κατηγοριών που εξαπολύονται από ισραηλινής πλευράς για υποτιθέμενη συνενοχή των Πολωνών στο Ολοκαύτωμα.

Όμως, το ουκρανικό καθεστώς τιμά ιδιαίτερα τους συνεργάτες των Ναζί, με πρωτεργάτη τον ουνίτη Στεπάν Μπαντέρα, οι συμμορίες του οποίου εξόντωσαν δεκάδες και ενδεχομένως εκατοντάδες χιλιάδες Πολωνών και Εβραίων, καθώς και τα ουκρανικά Ες Ες, οι μοναδικές τέτοιες μονάδες με στρατιωτικό ιερέα, προερχόμενο από την ουνιτική εκκλησία.

Η “Χριστιανική” έχει δημοσιεύσει αναλυτικά κείμενα, τόσο για την ασυδοσία των ακροδεξιών πολιτοφυλακών και οργανώσεων στην Ουκρανία μετά τις ταραχές του Μαϊντάν και την ανάδειξη ως “ηρώων” των σφαγέων-συνεργατών των Ναζί, όσο και για τη διασύνδεση των τελευταίων με τις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης, που έκαναν (και κάνουν) τα στραβά μάτια στο αιμοσταγές παρελθόν τους, προκειμένου να διατηρήσουν δίκτυα επιρροής στης Ουκρανία και απόσπασής της από τη ρωσική επιρροή.

ΠΗΓΗ: les-crises.fr    9.8.2019. Παρμένο από την ισραηλινή εφημερίδα “The Times of Israel”  6.6.2019 (άρθρο του Κανάν Λίπσιτς)

ΦΩΤΟ: Ουκρανοί φασίστες διαδηλώνουν στο Λβίβ προς τιμή του Τσουκάτσεβιτς τον Μάρτιο του 2017. Από την ως άνω ιστοσελίδα.

     

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>