Του Ηρακλή Κανακάκη

 

Ο σημερινός πολιτισμός της βιασύνης και του φθοροποιού άγχους δεν έχει αφαιρέσει από τη ζωή μόνον την ομορφιά και τη γλύκα, αλλά έχει δημιουργήσει και το νέου τύπου άνθρωπο.

Μέσα στη βιασύνη του δεν βρίσκει χρόνο, να εμβαθύνει στο νόημα της ζωής. Να αναρωτηθεί: άραγε ζω όπως πρέπει; Και να αναζητήσει αυτά που αναπαύουν την ψυχή και ανυψώνουν το πνεύμα.

Πνιγμένοι στις υποχρεώσεις του επαγγέλματος, του σπιτιού, της διαδικτυακής αλληλογραφίας και της κινητής “επικοινωνίας” τρέχει για να προλάβει και για να τακτοποιήσει τα πάντα. Πού χρόνος για τον εαυτό του και τους γύρω του; Για σχέσεις και ανθρώπινη επαφή; Για ένα καλημέρα, ένα ευχαριστώ, μία συγγνώμη, ένα σ’ αγαπώ, ένα “Δόξᾳ τῷ Θεῷ”; Και έρχεται η στιγμή που κανείς δεν τα περιμένει ή μάλλον τον περιμένει η κόλαση της μοναξιάς.

Ματαιόσχολος ο νους είναι απασχολημένος με το πρόσκαιρο και το εφήμερο. Στοχοπροσηλωμένος και προσδεδεμένος στη γη και στα αγαθά αυτού του κόσμου: άνεση, πλούτο, εξουσία, δόξα… Πού χρόνος για σοβαρή σκέψη και προβληματισμό;

Ο νέου τύπου άνθρωπος αρέσκεται στο φαίνεσθαι, στην εύπεπτη γνώση, στον αυτόματο συνειρμό, στα απλουστευτικά σχήματα. Έχει ράθυμη σκέψη, γι’ αυτό επιδίδεται στις καφενειακού χαρακτήρα αναλύσεις και κρίσεις. Είναι του “εξώφυλλου” και όχι του περιεχομένου. Είναι της ευκολίας και της ήσσονος προσπάθειας.

Ο άγιος Παΐσιος έλεγε ότι μικροί και μεγάλοι κοιτάζουν την ευκολία. Οι πνευματικοί πως να αγιάσουν με λιγότερο κόπο. Οι κοσμικοί πως να βγάλουν περισσότερα χρήματα χωρίς να δουλεύουν. Οι νέοι πως να περνούν τις εξετάσεις χωρίς να διαβάζουν…

Και βέβαια, πού χρόνος για σωστό φαγητό; Η σπουδή τον έχει συμπαρασύρει στο γρήγορο, εύκολο, φτηνό, έτοιμο και ανθυγιεινό φαγητό.

 

Ο δυτικός τρόπος διατροφής

 

Η δυτική διατροφή, με την πληθώρα των κατεργασμένων τροφίμων και κρεατικών, την αφθονία πρόσθετων λιπαρών και ζάχαρης, τα ραφιναρισμένα δημητριακά και την απουσία φρούτων και λαχανικών και άσκησης είναι υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και χαμηλής σε θρεπτικές ουσίες.

Γι’ αυτό είναι συνδεδεμένη με υψηλά ποσοστά νεοπλασιών, καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, παχυσαρκίας. Ασθένειες που, στην εποχή μας, έχουν γίνει κάτι το φυσικό, περίπου, όπως ο κακός μας καιρός με τα συνοδά καταστροφικά του φαινόμενα. Και έχουμε αφεθεί στην πίστη ότι η σύγχρονη Ιατρική θα μας απαλλάξει.

Οι άνθρωποι που ήρθαν στη Δύση και εγκατέλειψαν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους, εμφάνισαν τις παραπάνω ασθένειες, όπως οι Αβορίγινες. Αλλά και οι άνθρωποι που ήταν εντός της “Δύσης”, όπως οι Κρητικοί, και αρνήθηκαν τη διατροφή των προγόνων τους του ’60.

Η κρητική διατροφή της δεκαετίας του ’60, τεκμηριωμένα επιστημονικά, ήταν πρότυπο σωστής δίαιτας με τους λιγότερους θανάτους από καρκίνο και στεφανιαία νόσο. Τα πιο σημαντικά της χαρακτηριστικά ήταν: η αποκλειστική χρήση του, έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, η κατανάλωση χόρτων, οσπρίων και δημητριακών ολικής άλεσης, άγριων μανιταριών, σαλιγκαριών, γαλακτοκομικών προϊόντων από αιγοπρόβειο γάλα και κρέατος με μέτρο, αφού ακολουθούσαν πιστά τις νηστείες του ετήσιου κύκλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Επίσης, χρησιμοποιούσαν το μέλι και ως ροφήματα και ως αρτύματα στα φαγητά διάφορα αρωματικά φυτά και ασκούνταν καθημερινά περπατώντας και κάνοντας διάφορες χειρωνακτικές εργασίες.

Με τον δυτικό τρόπο διατροφής συνδέεται και η ταχεία αύξηση των οδοντικών προβλημάτων. Σε έρευνα αναζητήθηκαν ομάδες ελέγχου από πληθυσμούς που δεν είχαν εκτεθεί στα σύγχρονα τρόφιμα. Διαπιστώθηκε ότι δεν χρειάζονται οδοντρίατρο, διότι ακολουθούσαν μία ευρεία ποικιλία παραδοσιακών διαιτολογίων φτωχή σε ζάχαρη και πλούσια σε βιταμίνες, ιδιαίτερα σε Α και D.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα αποστερούνται των θρεπτικών τους ουσιών, κυρίως των βιταμίνων, γιατί σχεδιάζονται έτσι ώστε να μπορούν να αποθηκεύονται και να μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις. Και ο ασφαλέστερος τρόπος, για να μην γίνονται στόχος ανεπιθύμητων… επισκεπτών, είναι να αφαιρούνται οι θρεπτικές ουσίες τους.

 

Ε, και; Ο Καπιταλισμός να ‘ναι καλά

 

Η ζωή έχει δείξει ότι ο άνθρωπος στην πολυαίωνη πορεία του έχει αναπτύξει θαυμαστή προσαρμοστικότητα, σε μία εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία διαφορετικών διατροφών. Το γάλα π.χ. της αγελάδας δεν ήταν στις τροφές του. Όταν άρχισε να ζει κοντά στις αγελάδες, το εισήγαγε στη διατροφή του, αναπτύσσοντας την ικανότητας να το χωνεύει.

Η δυτική διατροφή, η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται με δεκάδες νέα βιομηχανοποιημένα προϊόντα, είναι απ’ αυτές που “χωνεύονται”; Φαίνεται πως όχι, αλλά μικρό το κακό. Η ελεύθερη οικονομία του παγκοσμιοποιημένου Καπιταλισμού να είναι καλά και όλα… διορθώνονται.

Αξιοθαύμαστα πιο προσαρμοστικός από το ανθρώπινο σώμα έχει την ικανότητα, να μετατρέπει τα προβλήματα, που ο ίδιος δημιουργεί, δηλαδή τις ασθένειες του δυτιού τρόπου ζωής σε νέες χρυσοφόρες ευκαιρίες: νέα θεραπευτήρια και ιατρικά μηχανήματα, κέντρα αδυνατίσματος και διατροφολογίας, νέα φάρμακα και θεραπευτικές αγωγές και νέα θαυματουργά συμπληρωματικά σκευάσματα διά πάσαν νόσον και πάσαν… εφάμιλλα των… μαγικών ιδιοτήτων του “νερού του Καματερού”. Και βέβαια, νέα ιδεολογία, τον διατροφισμό, που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία τροφίμων ως μηχανισμός προώθησης ψευτοτροφών και διατροφικών υποκαταστάτων, που της αποφέρουν ιλιγγιώδη κέρδη.

Υποσημείωση: Για τον διατροφισμό περισσότερα στο επόμενο φύλλο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>