• OΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΗ ΔΕΘ

    του Ηρακλή Κανακάκη

Η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ. και η ομιλία του άφησαν τη στυφή γεύση ενός θεσμικού παράγοντα των Βρυξελλών, που τυχαίνει να είναι Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Το ” τυχαίνει” σημαίνει ότι δεν είναι αποδεκτός από την πλειονότητα του «δήμου» αλλά από μικρό μέρος του, όπως φάνηκε τόσο στις εθνικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές με την απόχη.


Αυτά που είπε ταιριάζουν σε Ευρωπαίο αξιωματούχο, σε διευθυντικό τραπεζικό στέλεχος, όχι όμως στο ηγέτη μιας χώρας με βαριά ιστορική πολιτισμική και πνευματική κληρονομιά. Μιας χώρας που θέλει να συνεγείρει, κινητοποιήσει και εμπνεύσει, για να προχωρήσει η εθνική ανασυγκρότηση και ανάταξή της. Που θέλει να δώσει όραμα, ελπίδα και δύναμη στο λαό, του οποίου ο δείκτης αισιοδοξίας βρίσκεται στα τάρταρα.
Στον έκτο χρόνο πρωθυπουργικής θητείας συνεχίζει να πολιτεύεται με μισές αλήθειες, μισόλογα και κρυφή ατζέντα στα εθνικά θέματα, με ημίμετρα και μπαλώματα.
Από το βήμα της 88ης Δ.Ε.Θ. δεν παρουσίασε μια σαφή στρατηγική τριετίας, με τομές και παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά. Θα ανοίξουν το δρόμο προς ένα ελπιδοφόρο και ασφαλές μέλλον.
Ακούσαμε αποσπασματικές και ασύνδετες εξαγγελίες και ανακοινώσεις, «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι», που δεν δίνουν λύσεις αλλά είτε δημιουργούν νέα προβλήματα είτε ανακυκλώνουν τα υπάρχοντα.
Το δημογραφικό, η υγεία, το στεγαστικό, το φορολογικό, η παιδεία, η ακρίβεια, η ασφάλεια, η κοινωνική δικαιοσύνη, η αποκατάσταση και θωράκιση των θεσμών δεν αντιμετωπίζονται με κουπόνια, επιδοτήσεις, μικροεπιδόματα, εφάπαξ βοηθήματα, μικροδιευθετήσεις και μικροαυξήσεις. Απαιτούν πολιτική βούληση για ρήξεις και βαθιές αλλαγές ενταγμένες σε σχέδιο με προτεραιότητες και χρονικό ορίζοντα.
Παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες του κυβερνητικού επιτελείου να διαστρέψει και ωραιοποιήσει την πραγματικότητα, στην οποία κυριαρχούν η υγεία, και η ακρίβεια και οι διευρυμένες ανισότητες και να δημιουργήσει κλίμα ευφορίας και γενικής ευμάρειας, η οργή και απαισιοδοξία τού κόσμου είναι στο κόκκινο.
Τελευταία έρευνα του Ο.Ο.Σ.Α. έβγαλε τους Έλληνες χρυσούς ολυμπιονίκες στη δυσαρέσκεια για την καθημερινότητα, την υγεία, το κόστος και την ποιότητα ζωής.
Ακρίβεια
Η μείωση και σταθεροποίηση των τιμών θα έρθει με την καταπολέμηση των μονοπωλιακών και ολιγοπωλιακών πρακτικών. Ειπώθηκε κάτι: Όχι.
Θα έρθει με την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Και προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθούσαν πολιτικές προωθητικές και τονωτικές τής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Ασκούνται τέτοιες πολιτικές: Όχι.
Οι υπεύθυνοι της οικονομικής πολιτικής, υπό τον Κωστή Χατζηδάκη, προσφέρουν φορολογικά κίνητρα που ευνοούν τις συγχωνεύσεις και άρα τη μεγέθυνσή τους, αλλά μέχρι τότε μένουν αποκλεισμένες από πιστώσεις, ευρωπαϊκά προγράμματα, δουλειές και ευκαιρίες.
Δεσμεύουν χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης για τις μεγάλες επιχειρήσεις που είναι το 1% και αφήνουν απ’ έξω το 99% ήτοι 780,600 μικρές και μεσαίες, που απασχολούν το 84,6% του εργατικού δυναμικού (2,4 εκατομμύρια περίπου εργαζόμενοι).
Τα στοιχεία που δείχνουν αναντίλεκτα ότι οι μικρομεσαίοι αποτελούν την ραχοκοκαλιά, τον κορμό της ελληνικής οικονομίας, είναι από την Τράπεζα της Ελλάδας για το 2023.
Υγεία
Αν αληθεύει ότι η υγεία αποτυπώνει ανάγλυφα το πόσο καλά ή κακά λειτουργεί μία χώρα, τότε η εικόνα γενικευμένης αποδιοργάνωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, που παράγει ταλαιπωρία, ακάλυπτες ανάγκες, ανισότητα στην περίθαλψη, δείχνει ότι η χώρα έχει τα μαύρα της τα χάλια.
Ο κομματισμός, η χειραγώγηση, ο παραγοντισμός, η ρουσφετολογική και πελατειακή συμπεριφορά, η διαφθορά και η υποχρηματοδότηση δεν επέτρεψαν να εξελιχθεί. Το οδήγησαν στην απαξίωση και στο τέλμα.
Από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα υπήρξε ο διορισμός απόστρατων, αποτυχόντων βουλευτών, συνδικαλιστών, παρατρεχάμενων πολιτικών γραφείων, ανεξαρτήτως εμπειρίας και γνώσεων, στα Δ.Σ. των νοσοκομείων.
Η προεκλογική υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι στη δεύτερη τετραετία θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο Ε.Σ.Υ., υπό την προσωπική του επίβλεψη, έχει αποδειχθεί κοροϊδία και κακόγουστη φάρσα. Μέχρι τώρα τι βλέπουμε:
Η καθ’ όλα αναγκαία αναμόρφωση και αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ. έγινε στην πράξη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του, οπισθοδρόμηση σε πρακτικές που επέτειναν την διαφθορά και το χρηματισμό.
Το κυβερνητικό σχέδιο ενίσχυσε και παγίωσε την ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς υγείας υπέρ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, δίνοντας τους χώρο για περαιτέρω ανάπτυξή τους. Το πάρθιο βέλος για την υποχώρηση τού δημόσιου χαρακτήρα της υγείας είναι η επαναφορά του, αλήστου μνήμης υπερτροφικού και πελατειακού πρώην Ι.Κ.Α., εντείνοντας τις ανισότητες στην πρόσβαση.
Επιπρόσθετα …φιλοδώρησε τους ασφαλισμένους με αυξήσεις έως και 400% σε εκατοντάδες φάρμακα, με επιβάρυνση ενός ευρώ για κάθε παραπεμπτικό αιματολογικών – μικροβιολογικών εξετάσεων και τριών ευρώ για κάθε απεικονιστική εξέταση.
Και τώρα, συνεχίζει τον εμπαιγμό. Αντί ενός συνεκτικού, κοστολογημένου και χρονικά προσδιορισμένου προγράμματος που θα βάζει τέλος στα διαλυτικά φαινόμενα των νοσοκομείων και τον κέντρων υγείας, ιδιαίτερα της επαρχίας, στις παθογένειες, στην υποστελέχωση στην υπερεργασία και στην υπερεφημερία εξήγγειλε μικρο-αυξήσεις, επιδόματα και μικρής κλίμακας ανακαίνιση νοσοκομειακών κτηρίων.
Μισθολογικό
Μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση πίστευε ότι αν αύξανε τον κατώτατο μισθό, αυτόματα θα έσπρωχνε και τα μεγαλύτερα μισθολόγια υψηλότερα, τα οποία παραμένουν κοντά σε αυτά της μνημονιακής περιόδου. Τόση ασχετοσύνη!
Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε την περίοδο 2016 – 2023 στο 33%, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά οι αμοιβές πάνω από 1.200 ευρώ μένουν στάσιμες, γιατί η πλειονότητα των εργαζομένων καλύπτεται από ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Χωρίς πλήρη επιστροφή του νομικού καθεστώτος των συμβάσεων, που ίσχυε, πριν από τα πέτρινα μνημονιακά χρόνια, ο κυβερνητικό στόχος της διαμόρφωσης του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ στο τέλος της 4ετίας, το 2027, είναι αδύνατος.
Ακούσατε κάτι για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και επαναφορά τους:
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αδυνατεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και να ανταπεξέλθει στις τρέχουσες προκλήσεις.
Εάν η αντιπολίτευση ήταν σε θέση να προτείνει και να διεκδικήσει με αξιώσεις εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης, δεν θα μπορούσε να σταθεί. Τα κυβερνητικά Σκέρτσ-α δεν βρίσκουν πια αποδέκτες. Μεγάλες οι προσδοκίες που δημιούργησε, μεγάλη και η απογοήτευση και ο θυμός του κόσμου.
Αυτά που ανακοίνωσε (αυξήσεις, επιδόματα, εφάπαξ παροχές, φορολογικές ελαφρύνσεις) μεταφράζονται, για τις 700.000 περίπου συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, σε τριάντα έως εξήντα λεπτά την ημέρα και για τους υπόλοιπους συνταξιούχους και εργαζόμενους σε μερικά ευρώ, καθαρά.
Έτσι εννοεί τη δικαιοσύνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χριστιανική 19 Σεοτεμβρίου 2024

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>