Την 1η Οκτωβρίου γιορτάζεται με στρατιωτική παρέλαση η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά το 2017, επαναλήφθηκε μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα εκ μέρους της Ελλάδας, να μετέχουν στην παρέλαση και δύο μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

“Αναμένουμε τα αεροσκάφη από τη μητέρα πατρίδα”, είπε ο εκφωνητής της παρέλασης. Όμως, αυτά εφέτος δεν έφτασαν ποτέ. Αν και επισήμως τίποτα δεν έχει μεταδοθεί, είναι βέβαιο ότι τούτο έγινε κατ’  απαίτηση της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο,( www.apopseis.com):

“Η παρουσία ελληνικών μαχητικών στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου στη Λευκωσία, για την επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχαν συμβολική σημασία και έστελναν ένα μήνυμα στην αντίπερα όχθη, στην κατοχική Τουρκία.

Ούτε σε αυτή τη συμβολικής σημασίας ενέργεια δεν έκανε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

  • Τα ελληνικά F-16 δεν πέταξαν πάνω από την παρέλαση και η απόφαση, όπως έχει μεταδοθεί, λήφθηκε χθες το πρωί και ήταν αποτέλεσμα παρέμβαση της Άγκυρας. Αυτό το τελευταίο αν και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί φαίνεται να είναι και η μοναδική εξήγηση. Επισήμως τίποτε δεν ειπώθηκε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι  μετά από 16 χρόνια ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη είχαν πετάξει πάνω από τη Κύπρο το 2017, τούτο επαναλήφθηκε και το 2018. Η νέα ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρέψει στην πεπατημένη, επιβεβαιώνοντας το γνωστό δόγμα των παλαιότερων δεξιών κυβερνήσεων ότι «η Κύπρος είναι μακριά». Στηρίζεται στην λογική που διέπει την πολιτική της νέας ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν επιθυμεί ενέργειες ή επιλογές που θα δημιουργήσουν προβλήματα ή ανεπιθύμητες εξελίξεις. Τούτο διαφάνηκε και στην πρώτη ελλαδοκυπριακή σύσκεψη, που έγινε τον περασμένο μήνα στην Αθήνα, υπό τους Μητσοτάκη και Αναστασιάδη.”

Η πολιτική αυτή, τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία ανενόχλητη παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ, μόνον ανησυχία εμπνέει.

Μία πολιτική ενδοτικότερη από αυτή της προηγούμενης Κυβέρνησης.

“Κανείς δεν θέλει να εμπλέξει την Ελλάδα σε περιπέτειες. Ούτε και η Κύπρος θέλει να εμπλακεί σε περιπέτειες. Ποιο είναι, όμως, το μήνυμα προς την Τουρκία όταν η Αθήνα δείχνει φοβισμένη;” , διερωτάται ο Σπύρος Βενιζέλος.

“Δυστυχώς η ΝΔ και το λέμε με λύπη, ίσως είναι χειρότερη και από την διακυβέρνηση Τσίπρα, μόνο ντροπή!”, σχολιάζει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα “Πενταπόσταγμα”. (pendapostagma.gr), η οποία επίσης αναδεικνύει το ζήτημα.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>