Χωρίς να αναμένει την απαραίτητη ΕΟΑ (Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση),  που το ΣτΕ θεωρεί  ουσιαστική προϋπόθεση για να ξεκινήσουν ή όχι οι εργασίες, με μόνη νομιμοποίηση το πρωτόκολλο εγκατάστασης του αναπληρωτή δασάρχη Καρπενησίου. η ανάδοχος εταιρία, με την προστασία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, επιχειρεί να εγκαταστήσει το λεγόμενο ” αιολικό πεδίο” στην κορυφογραμμή της Νιάλας, πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα, μια περιοχή σε καθεστώς προστασίας “Νατούρα” .

Κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων είναι σε εξέλιξη για να αποτρέψουν την επερχόμενη υποβάθμιση μιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Για τις καταστρεπτικές συνέπειες της εγκατάστασης ανεμογεννητριών, έχουμε αναλυτικά γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση.

Την ίδια στιγμή, τα λγόμενα ” αιολικά πάρκα”  εξελίσσονται σε “νεκροταφεία ανεμογεννητριών”, οι οποίες παλιώνουν και δεν μπορούν να αποδώσουν, ενώ οι επιδοτήσεις που τις συντηρούσαν λήγουν. Το φαινόμενο εξαπλώνεται στη Γερμανία, αλλά και στην Ελλάδα.

ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΟΙΛΙΑΣΕΙ ΤΟ ΒΟΥΝΟ…

Όπως τονίζεται από φορείς που κινητοποιούνται κατά των ανεμογεννητριών:

Στα Άγραφα οι δύο πρώτες συστοιχίες ανεμογεννητριών σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σε περιοχές όπου βρίσκονται τα σημαντικότερα βοσκοτόπια της περιοχής (εκκρεμεί εκδίκαση της υπόθεσης από το ΣτΕ). Οι κτηνοτρόφοι και τα ζωντανά τους πού θα πάνε; Στις ίδιες περιοχές (και εντός των περιοχών που θα δεσμευτούν) βρίσκονται πηγές από τις οποίες πίνουν νερό τα ζώα και υδροδοτούνται ολόκληρα χωριά. Όλα αυτά, φυσικά, δεν αναφέρονται στην περιβαλλοντική μελέτη που κατατέθηκε για να εγκριθεί το έργο.   Στην Όχη (ορεινή Καρυστία) τα έργα έχουν κυριολεκτικά ξεκοιλιάσει το βουνό (656 ανεμογεννήτριες έχουν τοποθετηθεί ή σχεδιάζεται να τοποθετηθούν στον δήμο Καρύστου). Πολλοί εγχώριοι ορειβατικοί σύλλογοι αλλά και ταξιδιωτικά γραφεία από το εξωτερικό έπαψαν να επισκέπτονται την περιοχή, ζημιώνοντας ανεπανόρθωτα την τοπική οικονομία και εξανεμίζοντας τις όποιες προοπτικές ανάκαμψης. Ποιος επιθυμεί, άλλωστε, στις διακοπές του να περπατά ανάμεσα στα μπετά και τις ανεμογεννήτριες; Κατά τάσσεται και η πλειοψηφία των ανθρώπων που διαθέτουν κοινό νου και έχουν βρεθεί στις περιοχές που απειλούνται, τις έχουν αγαπήσει και γνωρίζουν τι κινδυνεύουμε να χάσουμε. Πόσοι Έλληνες, όμως, έχουν περπατήσει σε τόπους όπως τα Άγραφα, η Όχη ή ο Καβομαλιάς;

Φωτο: Από lifo.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>