
Πίσω ολοταχώς στη συστημική σοσιαλδημοκρατία κάνει το Εργατικό Κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας, μετά την εκλογή του νέου του ηγέτη, σερ Κιρ Στάρμερ, με πλειοψηφία 55% των μελών, ως διαδόχου του Τζέρεμι Κόρμπιν. Σε μια εποχή που ο ριζοσπαστισμός του Κόρμπιν ανταποκρινόταν στο λαϊκό αίσθημα περισσότερο παρά ποτέ, ο δισταγμός του να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ του Brexit του στοίχισε τη βαρειά εκλογική ήττα από το Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον.
Προτεραιότητα του διαδόχου του Τζέρεμι Κόρμπιν είναι η διαμόρφωση των θέσεων του Κόμματος στο θέμα της πανδημίας του κοροναϊού.
Δεν πρέπει όμως να διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι οι πρώτες δηλώσεις του ως αρχηγού του κόμματος αφορούσαν την καταπολέμηση του “αντισημιτισμού” στις τάξεις του:
‘Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με εντιμότητα.. Ο αντισημιτισμός έχει γίνει κηλίδα στο κόμμα μας. Έχω δει τη θλίψη που έχει προκαλέσει σε τόσο πολλές εβραϊκές κοινότητες. Εκφράζω τη λύπη μου, εκ μέρους του Εργατικού Κόμματος. Θα ξεριζώσω αυτό το δηλητήριο από τη ρίζα του” .
Στην πραγματικότητα, ο κ. Κόρμπιν είχε στοχοποιηθεί για την πολιτική του θέση να καταδικαστεί ανοιχτά η πολιτική των κυβερνήσεων του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Τούτο, κατά την προσφιλή τακτική των φιλοϊσραηλινών “λόμπι” βαπτίζεται ως “αντισημιτισμός”, όπως άλλωστε πράττουν και κατά του Αμερικανού γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, παρόλο που είναι Εβραίος στο θρήσκευμα. Δεν του συγχωρούν τη θέση του υπέρ της αξιοπρεπούς αντιμετώπισης των Παλαιστινίων.
Εδώ, ρεπορτάζ του BBC , για τον ανελέητο πόλεμο που δέχτηκε ο Κόρμπιν πάνω στο ζήτημα αυτό, αφού κάθε του λέξη, πράξη ή παράληψη ή κίνηση ἐμπαιναν στο “μικροσκόπιο”.
Το πρώτο σαφές συμπέρασμα είναι ότι οι Εργατικοί θα επιστρέψουν στην “κανονικότητα” και όσον αφορά τη στήριξη της πολιτικής του κράτους του Ισραήλ.