Η 18 Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα τιμής και μνήμης στον Νέλσον Μαντέλα, πρώτο πρόεδρο της Νότιας Αφρικής που αναδείχθηκε με καθολική ψηφοφορία όλων των κατοίκων χωρίς διακρίσεις. Οι πρώτες ελεύθερες εκλογές έγιναν το 1994. Ο Μαντέλα είχε απελευθερωθεί το 1990, ύστερα από κάθειρξη 26 ετών, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας πέρασε στο νησί Ρόμπεν με σκληρά καταναγκαστικά έργα. Το διάστημα 1990-1994 μεσολάβησαν σκληρές διαπραγματεύσεις των πολιτικών δυνάμεων, κυρίως του κυβερνώντος “Εθνικού Κόμματος” του Φρεντερίκ ντε Κλερκ και του “Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου” του Μαντέλα για το μελλοντικό καθεστώς της χώρας.

Ο Ντε Κλερκ, αφού συνειδητοποίησε ότι η διατήρηση του Απάρτχαϊντ ήταν αδύνατη, επιχείρησε να διαπραγματευθεί τη θέσπιση “ασφαλιστικών” δικλείδων, που θα διασφάλιζαν τον έλεγχο μέρους της εξουσίας από τους Λευκούς. Αυτές ήταν κατά βάση η εναλλασσόμενη Προεδρία και η ομοσπονδιοποίηση της χώρας. Το πλαίσιο τέθηκε από τον ντε Κλερκ στη 2η φάση των συνομιλιών [CODESA-2 Συνδιάσκεψη για  μια δημοκρατική Νότιο Αφρική] , το Μάϊο του 1992.

Και τα δυο απορρίφθηκαν από τον Μαντέλα. Διότι με πρόσχημα την προστασία των μειονοτήτων, νόθευαν και καταργούσαν τη βούληση της πλειοψηφίας και τη δημοκρατική αρχή. Παράλληλα, αυτές οι προβλέψεις δεν ήταν παρά συνέχεια του Απάρτχαϊντ, αφού βασίζονταν σε εθνοφυλετικές διακρίσεις. Θεώρησε την εναλλασσόμενη προεδρία φαλκίδευση του αποτελέσματος των επερχόμενων ελεύθερων εκλογών.

Αυτού του είδους τις πρόνοιες τύπου “Απάρτχαϊντ”, με τη νομή της εξουσίας βάσει εθνοφυλετικών κριτηρίων,έρχονται να επιβάλουν στην Κύπρο ως “λύση”. Με πρόσχημα την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας και με αληθινό στόχο τη διαιώνιση των εθνοτικών διακρίσεων και την αποστέρηση από τον κυπριακό λαό του δικαιώματος να κυβερνιέται δημοκρατικά, στη βάση της αρχής της πλειοψηφίας.

Αν τότε η διεθνής κοινότητα είχε στηρίξει τον Μαντέλα, για ποιο λόγο ο κυπριακός ελληνισμός πιέζεται να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα και να δεχθεί α κυβερνιέται αντίθετα με το διεθνές δίκαιο;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>