Πριν εμφανιστεί ο “κοροναϊός”, φαινόταν ότι οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα ήταν “υγιεινός περίπατος” για τον απερχόμενο Ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο Τραμπ. Όμως, η έξαρση της επιδημίας στις ΗΠΑ, χρεώθηκε σε ατυχείς χειρισμούς του, που έφταναν μέχρι και την άρνηση του ιού, μέχρι να μεταδοθεί και στον, ίδιο. Έτσι, οι δημοσκόποι και τα ΜΜΕ έδωσαν την εντύπωση τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα επικρατούσε άνετα ο Δημοκρατικός αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν.

Τελικά, η εκλογική μάχη αποδείχθηκε αμφίρροπη. Το βράδυ των εκλογών φάνηκε να επικρατεί ο Τραμπ, κάνοντας και πάλι την έκπληξη, όπως το 2016. Τελικά, ένα εικοσιτετράωρο αφού έκλεισαν οι κάλπες στις ΗΠΑ, διαφαίνεται επικράτηση του Μπάιντεν, η οποία μπορεί να είναι και οριακή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μόλις διαφάνηκε η τελευταία αυτή αντιστροφή σε ΄βάρος του, πέρασε, όπως το συνηθίζει, στην “επίθεση”, ανακηρύσσοντας τον εαυτό του νικητή των εκλογών και καταγγέλλοντας ότι επιχειρούν να του “κλέψουν” τη νίκη. Ο λόγος: Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, οι οποίες κατά πλειοψηφία είναι υπέρ του Μπάιντεν, ο οποίος για να τονίσει την ανάγκη προστασίας από τον ιό, κάλεσε τους οπαδούς του να ψηφίσουν επιστολικά.

Λόγω της μεγάλης συμμετοχής των ψηφοφόρων, ο Μπάιντεν υπολογίζεται να λάβει σε απόλυτους αριθμούς τους περισσότερους ψήφους από άλλους υποψηφίους. Ήδη, έχει καθαρό προβάδισμα και στη λαϊκή ψήφο. Όμως, στις ΗΠΑ η προεδρική εκλογή είναι έμμεση, μέσω εκλεκτόρων κάθε Πολιτείας, οι οποίοι αναδεικνύονται με πλειοψηφικό σύστημα. Ο Πρόεδρος αναδεικνύεται από το “Κολλέγιο των εκλεκτόρων” το Δεκέμβριο, εφόσον λάβει την απόλυτη πλειοψηφία που είναι 270 εκλεκτορικοί ψήφοι. Μέχρι τότε, στις Πολιτείες όπου οι διαφορές είναι μικρές, θα γίνουν, όπως και στην Ελλάδα, επανακαταμετρήσεις, ενώ ο Τραμπ προανήγγειλε και δικαστικές προσφυγές, προφασιζόμενος εις βάρος του νοθεία μέσω των επιστολικών ψήφων.

Διχασμένες οι ΗΠΑ

Όποιος και να εκλεγεί, οι ΗΠΑ παραμένουν εξαιρετικά διχασμένη χώρα, από τα ανώτατα επίπεδα της Ολιγαρχίας, μέχρι και τα μεσαία και κατώτερα λαϊκά στρώματα. Το κατεστημένο που επωφελείται από την παγκοσμιοποίηση, στηρίζει το κατεστημένο του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ ο Τραμπ ανέδειξε επικαιροποιημένο τον παραδοσιακό ρεπουμπλικανικό απομονωτισμό. Πέτυχε να διεμβολίσει μέρος της εργατικής τάξης που ψήφιζε παραδοσιακά Δημοκρατικό Κόμμα και καταδικάστηκε στην ανεργία λόγω της αποβιομηχάνισης, η οποία οφείλεται στην Παγκοσμιοποίηση και στις μετεγκαταστάσεις παραγωγικών μονάδων στις χώρες με φθηνό εργατικό δυναμικό. Στη βάση αυτή στράφηκε κατά των διεθνών συνθηκών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.  Ακόμα και στις τωρινές εκλογές, που φαίνεται να χάνει, ανέβασε την διεύρυνε τη επιρροή του στις γυναίκες, στους μαύρους και στους λατίνους.

Ο Μπάιντεν, κλασικός εκφραστής του κατεστημένου του Δημοκρατικού Κόμματος, ενσωμάτωσε πολλές θέσεις του Μπέρνι Σάντερς στο πρόγραμμά του, το οποίο έχει πολύ πιο κοινωνικό πρόσωπο από αυτό της Χίλαρι Κλίντον του 2016, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εφαρμόσει και τις εξαγγελίες, ιδίως από τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να ελέγχουν τη Γερουσία.

Η διασύνδεση Τραμπ Ερντογάν

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει κανείς απολογισμό της Προεδρίας Τραμπ, δεδομένου ότι έχει εναντίον του μεγάλο μέρος των συστημικών ΜΜΕ των ΗΠΑ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το CNN, τα οποία υπερτονίζουν τις δικές του αμαρτίες, συγκαλύπτοντας ταυτόχρονα αυτές των αποδεκτών πολιτικών, με προοδευτικό προσωπείο, όπως ο Ομπάμα.  Θα μπορούσε όμως κανείς να επισημάνει μεταξύ άλλων, χωρίς τα παρατιθέμενα να εξαντλούν το θέμα:

-Την εύνοια προς το σιωνιστικό Ισραήλ, την κυβέρνηση του οποίου αποθράσυνε με την μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

-Την επικίνδυνη για την παγκόσμια ειρήνη απόσυρση από διεθνείς συνθήκες, όπως του ελέγχου των πυρηνικών με τη Ρωσία και από αυτή για τα πυρηνικά του Ιράν. Αρνητική είναι και η αποχώρησή των ΗΠΑ από τη συνθήκη ελέγχου των πυρηνικών του Ιράκ.

– Εγκαταλείποντας τους Κούρδους της Συρίας, ο Τραμπ φρόντισε να δημιουργηθεί χώρος για τουρκική εισβολή και κατοχή, αλλά και ευρύτερη επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή μας. Αυτός είναι ένας λόγος που θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να μη επανεκλεγεί ο Τραμπ.  Εις βάρος της χώρας μας φάνηκε να είναι η διασύνδεση Τραμπ – Ερντογάν, λόγω επιχειρηματικών συμφερόντων του Τραμπ στην Τουρκία.

ΦΩΤΟ: Ο Τζο Μπάιντεν με την υποψήφια αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, από την επίσημη ιστοσελίδα της προεκλογικής εκστρατείας

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>