• Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ “ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ” (!!!) ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΥΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
  • ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ.
  • ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΖΗΤΕΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ

“Η αποτελεσματικότητα των ΕΔΑΔΠ [Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις] αναμένεται να διαφανεί τους επόμενους μήνες με την άρση των παραπάνω περιορισμών [από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου 822/2022 και τις σχετικές εφετειακές αποφάσεις αναφορικά με την νομιμοποίησή τους να προβούν σε δικαστικές ενέργειες και κυρίως να συμμετέχουν σε διαδικασίες πλειστηριασμών]”. Η παραπάνω “εκτίμηση” που περιλαμβάνεται στην “Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας” του Νοεμβρίου της Τράπεζας της Ελλάδος με βεβαιότητα προβλέπει ότι η πρόσφατη νομολογία του Αρείου Πάγου θα πάψει να είναι εμπόδιο στις “εταιρίες διαχείρισης” που εδρεύουν στην Ελλάδα, να είναι διάδικοι σε υποθέσεις κατά δανειοληπτών και ιδίως να μετέχουν σε πλειστηριασμούς.  Η διατύπωση αυτή με δριμύτητα καταγγέλλεται από την Ολομέλεια ων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ως ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τη διατύπωση της από 20.11.22 ανακοίνωσης, η ΤτΕ ελέγχεται, διότι  “προαναγγέλλει, επί της ουσίας, την άρση των περιορισμών αυτών, που έθεσαν οι δικαστικές αποφάσεις, τους επόμενους μήνες, είτε με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, γεγονός που έχει αρνηθεί δημόσια ο Υπουργός Οικονομικών, είτε με ανατροπή της απόφασης του Αρείου Πάγου, από την Ολομέλεια όπου και εκκρεμεί η συγκεκριμένη ένδικη διαφορά”.      

Όπως είναι γνωστό, με την επίμαχη απόφαση του Αρείου Πάγου αμφισβητείται η δυνατότητα των ελληνικών εταιριών διαχείρισης δανείων να ασκούν διαδικαστικές πράξεις και ιδίως να επισπεύδουν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των εταιριών απόκτησης απαιτήσεων από δάνεια, αλλά και των ίδιων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η επίμαχη διατύπωση, στη σελίδα 91 της Έκθεσης έχει ως εξής:

“Η ικανότητα των εν λόγω εταιριών [“εταιρείες διαχείρισης-“σέρβισερς”] να διαχειριστούν τα δάνεια για λογαριασμό των Εταιριών Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και των Πιστωτικών Ιδρυμάτων δυσχεραίνεται από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου 822/2022 και τις σχετικές εφετειακές αποφάσεις αναφορικά με την νομιμοποίησή τους να προβούν σε δικαστικές ενέργειες και κυρίως να συμμετέχουν σε διαδικασίες πλειστηριασμών. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των ΕΔΑΔΠ αναμένεται να διαφανεί τους επόμενους μήνες με την άρση των παραπάνω περιορισμών σε συνδυασμό με την πρόσφατη έναρξη (Σεπτέμβριος 2022) της λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, η οποία θα είναι σε ισχύ μέχρι τη μεταβίβασή της στο Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.”

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως στις 20.11.2022, μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση-διαμαρτυρία:

Το δικηγορικό σώμα, δια των θεσμικών του οργάνων, διαχρονικά και αταλάντευτα, έχει σταθεί στο πλευρό των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας και των ευάλωτων νοικοκυριών.

Μία ευνομούμενη Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει μέριμνα για τους οικονομικά αδύναμους πολίτες της και να προστατεύει την πρώτη κατοικία τους, ιδίως στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε.

Αλγεινή εντύπωση και έντονο προβληματισμό μας προκάλεσε η αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων, όπως αυτή αποτυπώνεται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας, μηνός Νοεμβρίου 2022. Ειδικότερα, στη σελίδα 91 της Έκθεσης αυτής, η Τράπεζα της Ελλάδος, αφού διαπιστώνει ότι η ικανότητα των εν λόγω εταιρειών να διαχειριστούν τα δάνεια δυσχεραίνεται από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου 822/2022 και τις σχετικές εφετειακές αποφάσεις αναφορικά με τη νομιμοποίησή τους να προβούν σε δικαστικές ενέργειες και κυρίως να συμμετέχουν σε διαδικασίες πλειστηριασμών, προαναγγέλλει, επί της ουσίας, την άρση των περιορισμών αυτών, που έθεσαν οι δικαστικές αποφάσεις, τους επόμενους μήνες, είτε με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, γεγονός που έχει αρνηθεί δημόσια ο Υπουργός Οικονομικών, είτε με ανατροπή της απόφασης του Αρείου Πάγου, από την Ολομέλεια όπου και εκκρεμεί η συγκεκριμένη ένδικη διαφορά.

Σε ένα κράτος δικαίου, οι δικαστικές αποφάσεις κρίνονται από τα αρμόδια Δικαστήρια, μετά από συζήτηση των υποθέσεων και αφού ληφθούν υπόψη τα στοιχεία του φακέλου.

Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει καμία εξουσία να παρεμβαίνει. Τις αποφάσεις τις εκδίδουν δικαστές και όχι Τραπεζίτες και Funds.

Το δικηγορικό σώμα είναι και θα είναι παρόν για να προασπίζει το κράτος δικαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε τα θεσμικά όργανα του σώματος, κατ’ άρθρο 90 Κώδικα Δικηγόρων,  να ασκήσουν παρέμβαση ενώπιον της μείζονος Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, κατά τη δικάσιμο 26.1.2023, που θα κρίνει το ζήτημα της νομιμοποίησης των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων και εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο Δημήτρη Βερβεσό να προβεί στις αναγκαίες δικονομικές ενέργειες.

Σε συνέχεια της απόφασης αυτής της Ολομέλειας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου προχωρεί ένα βήμα παραπέρα. Απευθύνεται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ζητεί “τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθεί αφενός μεν από πού πηγάζει η βεβαιότητα της Τραπέζης της Ελλάδος για την άρση των προσκομμάτων που επέφερε η 822/2022 απόφαση του Αρείου Πάγου καθώς και σχετικές εφετειακές αποφάσεις, αφετέρου δε ποια πρόσωπα ενέχονται στην τυχόν παροχή τέτοιων διαβεβαιώσεων και υποσχέσεων προτού αποφανθεί η Ολομέλεια του Δικαστηρίου Σας”.

Όπως επισημαίνουμε και σε προηγούμενη ανάρτηση, την επίλυση του ζητήματος υπέρ των εταιριών διαχείρισης θεωρεί κατεπείγον θέμα η “Κομισιόν” στην 1η “μεταπρογραμματική” αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Στις σελίδες 14 και 15 του εγγράφου εκτίθενται οι ανησυχίες της “Κομισιόν” που θεωρεί ότι “Οι πρόσφατες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα μπορούσαν έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην επιβολή της διαδικασίας…”. Δέχεται ωστόσο, ότι ” Ο χρόνος έκδοσης και η κρίση της τελικής απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου παραμένουν αβέβαια….”  Για το λόγο αυτό αποφαίνεται ότι “Η νομική αβεβαιότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κατεπείγον ζήτημα, για να αποφευχθούν περαιτέρω αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην επίλυση του θέματος του μη εξυπηρετούμενου χρέους στην οικονομία”.

Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών προσπαθούν να μην εκτεθούν στα γραπτά τους. Αντίθετα με την ΤτΕ, αποφεύγουν να προκαταλάβουν την απόφαση του Δικαστηρίου, ακόμα και να συστήσουν ρητά στην Κυβέρνηση να παρέμβει νομοθετικά. Εξωραΐζουν και το ρόλο των εταιριών διαχείρισης, με τον ισχυρισμό ότι η “νομική αβεβαιότητα” θα μπορούσε “υποσκάψει  την προθυμία των οφειλετών να συμφωνήσουν σε φιλικές λύσεις αναδιάρθρωσης της οφειλής με τους “σέρβισερς”». Ωστόσο, απαιτούν το θέμα να έχει αντιμετωπιστεί μέχρι την επόμενη αξιολόγηση, χωρίς να διευκρινίζουν τον τρόπο.

Τα εδώ εκτελεστικά όργανα των απαιτήσεών τους, όχι μόνον επαναλαμβάνουν και υιοθετούν τις ανησυχίες αυτές, αλλά είναι αναγκασμένα να διαβεβαιώσουν ότι οι προσταγές τους θα εκτελεστούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Στη χειρότερη περίπτωση, από την Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, αφού η παρούσα αρνείται να αναλάβει το πολιτικό κόστος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>