Με τις υπ’ αριθ. 1534, 1535 και 1536/2023 αποφάσεις της, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τρεις αιτήσεις της Ένωσης Αθέων και άλλων πολιτών για την ακύρωση απόφασης της Υπουργού Παιδείας σύμφωνα με την οποία απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών μπορούν να έχουν μόνο οι ετερόθρησκοι, ετερόδοξοι και άθεοι μαθητές. Οι αιτούντες ζητούσαν να μπορεί η απαλλαγή να είναι αναιτιολόγητη, χωρίς την επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης. Επιπλέον, η Ένωση Αθέων ζήτησε την απαλλαγή να μπορεί να τη ζητά και ο ίδιος ο ανήλικος μαθητής, ακόμα και αν διαφωνούν οι γονείς ή κηδεμόνες του.
Το ΣτΕ έκρινε ότι στην περίπτωση ανήλικων μαθητών το δικαίωμα δήλωσης απαλλαγής ανήκει στους γονείς ή κηδεμόνες τους και ότι η διεθνής Σύμβαση δικαιώματα του παιδιού δημιουργεί υποχρεώσεις μεταξύ των συμβαλλόμενων Κρατών και μπορεί να τύχει επίκλησης σε δίκες μεταξύ ιδιωτών και Κράτους.
Επίσης η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η αιτιολογία που θέσπισε η Υπουργική Απόφαση του 2022 είναι σύμφωνη με προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και ότι δεν παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα των μη ορθόδοξων χριστιανών μαθητών, επειδή υποχρεούνται οι γονείς ή κηδεμόνες τους να δηλὠσουν ότι έχουν γενικά λόγους θρησκευτικής συνείδησης να μην παρακολουθούν το μάθημα, διότι οφείλουν να επικαλεστούν τουλάχιστον την νομική βάση που επιτρέπει την απαλλαγή τους ειδάλλως θα επιτρεπόταν η χωρίς σοβαρό λόγο και επιπόλαιη απαλλαγή από το μάθημα. Ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του μαθήματος των θρησκευτικών προκύπτει από το Σύνταγμα και δεν παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Υπέρ του Υπουργείου Παιδείας παρενέβησαν η Εκκλησία της Ελλάδος και η Εκκλησία της Κρήτης.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχε κρίνει αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του ανθρώπου προηγούμενη Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας-Θρησκευμάτων (23.1.2015) επειδή έπρεπε οι γονείς των απαλλασσόμενων μαθητών να εξειδικεύουν με υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/1986 αν είναι άθεοι, ετερόθρησκοι ή ετερόδοξοι. Με τον τρόπο αυτό ο διευθυντής της σχολικής μονάδας αποκτούσε το δικαίωμα να ελέγχει την ειλικρίνεια της δήλωσης και σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης να επιβληθούν ακόμα και ποινικές κυρώσεις.
Η εκ νέου προσβληθείσα υπουργική απόφαση εκδόθηκε στις 2.9.2022 μετά την πιο πάνω απόφαση του ΕΔΔΑ και προβλέπει δυνατότητα απαλλαγής με την επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Ταυτόχρονα, δεν δίνεται απαλλαγή σε όσους δηλώνουν Ορθόδοξοι. Το ΣτΕ έκρινε ότι με αναιτιολόγητη αίτηση απαλλαγής καταργείται η υποχρεωτικότητα του μαθήματος.
Αναμένεται οι ενδιαφερόμενοι να προσφύγουν ξανά στο ΕΔΔΑ, που θα αποφανθεί και επί της νέας εγκυκλίου.
ΠΗΓΗ: Ορθοδοξία Ινφο