Η γαλλική χριστιανική εφημερίδα “La Croix” (Ο Σταυρός), σε άρθρο με τίτλο “Οι λάθος άνθρωποι” του καθηγητή στο καθολικό πανεπιστήμιο του Φέρφιλντ (Κονέκτικατ-ΗΠΑ) Μάικλ Χίγκινς,  επικρίνει αυστηρά τους ρωμαιοκαθολικούς επισκόπους του Καναδά, για τη στάση που κρατάνε για τις φρικαλέες ανακαλύψεις μαζικών τάφων εκατοντάδων παιδιών αυτοχθόνων έξω από ρωμαιοκαθολικά σχολεία. Όπως έχουμε ξαναγράψει, στα σχολεία αυτά το καναδικό κράτος υποχρέωνε τα παιδιά των αυτοχθόνων να φοιτούν εσώκλειστα, προκειμένου να αποξενωθούν από τη γλώσσα και τις παραδόσεις τους. Πολλά πέθαιναν από τις μεταδοτικές ασθένειες και τι κακουχίες και θάβονταν κρυφά στους μαζικούς τάφους. 

Για το θέμα αυτό το 2015 συγκροτήθηκε “Επιτροπή αλήθειας και συμφιλίωσης” που εξέδωσε Έκθεση με 95 συστάσεις. Η υπ’ αριθ. 58 κάλεσε τον Πάπα να ζητήσει συγγνώμη από τους επιζώντες, τις οικογένειες και τις κοινότητές τους “για το ρόλο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στην πνευματική, πολιτιστική, συναισθηματική, φυσική και σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών των Πρώτων Εθνών [Ινδιάνων], Ινουΐτ [Εσκιμώων] και μιγάδων στα ειδικά σχολεία που διεύθυναν ρωμαιοκαθολικοί. Ζητούμε η συγγνώμη να είναι παρόμοια με τη συγγνώμη του 2010 προς τους Ιρλανδούς -θύματα κακοποίησης και να εκφραστεί ένα χρόνο μετά την έκδοση της Έκθεσης αυτής…”

Η εφημερίδα τονίζει ότι ο ίδιος ο Καναδός Πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντώ επισκεπτόμενος το Βατικανό το 2017 ενημέρωσε προσωπικά τον Πάπα γι’ αυτή την έκθεση και τον κάλεσε να επισκεφθεί τον Καναδά και από εκεί να απευθύνει τη δέουσα συγγνώμη. Ένα χρόνο αργότερα, ο Πάπας αρνήθηκε. Ο Τρουντώ, αν και ρωμαιοκαθολικός ο ίδιος, εξέφρασε την απογοήτευσή του. Οι σχέσεις Βατικανού-Καναδά ψυχράνθηκαν και χειροτέρεψαν ακόμα περισσότερο με την ανακάλυψη των μαζικών τάφων και το κύμα οργής των αυτοχθόνων πληθυσμών.

Η εφημερίδα αποδίδει τις ευθύνες για το χειρισμό του θέματος στην εκκλησιαστική ηγεσία των ρωμαιοκαθολικών του Καναδά, την “Καναδική Συνδιάσκεψη Καθολικών Επισκόπων” (CCCB) η οποία σε αντίθεση με άλλες εμπλεκόμενες σε μικρότερο βαθμό ομολογίες, που ζήτησαν συγγνώμη για την εμπλοκή τους, αρνείται κατά πλειοψηφία πεισματικά να συμμορφωθεί με τη σύσταση υπ’ αριθ. 58, να ζητήσει συγγνώμη. Αρνείται και να προκαλέσει επίσκεψη του Πάπα στον Καναδά, ώστε επίσημα να ζητηθεί συγγνώμη εκ μέρους των ρωμαιοκαθολικών.

Και τούτο παρά το γεγονός ότι τα μοναστικά τάγματα που διεύθυναν τα σχολεία έχουν ζητήσει συγγνώμη και προσφέρθηκαν να συνεργαστούν στην πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες συντελέσθηκε η γενοκτονία, αλλά και οι λαϊκοί πιστοί απογοητεύονται από τη στάση της ηγεσίας τους.

Ο αρθρογράφος αποδίδει ευθύνες στους τοπικούς επισκόπους. Όμως, είναι γνωστό ότι η ρωμαιοκαθολική εκκλησία έχει ενιαία διοίκηση, με κορυφή τον Πάπα. Αν το ήθελε, ο Πάπας Φραγκίσκος, δεν θα είχε τη δυνατότητα να επιβάλει στους επισκόπους να ανταποκριθούν στην ηθική αυτή υποχρέωση;

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>