“Αυτό που συμβαίνει στη Βολιβία είναι άκρως αντιδημοκρατικό και γινόμαστε μάρτυρες ορισμένων από τις χειρότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους στρατιωτικούς και την αστυνομία, από τη μετάβαση σε πολιτική κυβέρνηση στις αρχές της δεκαετίας του 80. Καταδικάζουμε με τον εντονότερο τρόπο τη βία και καλούμε τις ΗΠΑ και τις ξένες κυβερνήσεις να πάψουν άμεσα να αναγνωρίζουν και να ενισχύουν αυτό το καθεστώς. Καλούμε τα ΜΜΕ να κάνουν περισσότερα για να τεκμηριώσουν τις αυξανόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει το κράτος της Βολιβίας.”

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε έκκληση 850 προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο, που καταδικάζουν τις βιαιότητες που διαπράττει το καθεστώς της νέας “Προέδρου” Ἀνιεζ, το οποίο κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία ανατρέποντας τον νόμιμο Πρόεδρο Έβο Μοράλες.

Όπως επισημαίνεται στην καταγγελία, η ανάδειξή της στην εξουσία έγινε δυνατή μόνο μετά τον εξαναγκασμό του Αντιπροέδρου και των Προέδρων των νομοθετικών σωμάτων να παραιτηθούν.

Την αποχή των βουλευτών της προεδρικής πλειοψηφίας να απέχουν από τις διαδικασίες, σε μεγάλο βαθμό λόγο των απειλών της σωματικής τους ακεραιότητας.

Η Γερουσία ανέδειξε την Ζανίν Ανιέζ ως προσωρινή πρόεδρο χωρίς να έχει απαρτία. Το κόμμα της είχε συγκεντρώσει μόλις το 4% των ψήφων στις πιο πρόσφατες εκλογές.

Στήριγμά της είναι ο στρατός και η αστυνομία, που καταστέλλουν με βαρβαρότητα τις διαδηλώσεις υπέρ του ανατραπέντος νομίμου Προέδρου Έβο Μοράλες.

Η Ανιέζ εκφράζει το κομμάτι της αντιπολίτευσης με τις πιο φανατικές και ρατσιστικές θέσεις κατά των ιθαγενών κατοίκων της Βολιβίας, το οποίο στηρίζεται στους απογόνους των “κονκισταδόρες” , Ισπανών κατακτητών και άλλων ευρωπαϊκής καταγωγής αποίκων, που επικρατούν σε μία περιοχή και ζουν ξεχωριστά από τους ιθαγενείς κατοίκους. Δεν έβλεπαν με καλό μάτι την κοινωνική πολιτική του Έβο Μοράλες υπέρ των ιθαγενών. Μια μειοψηφία που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού πλούτου.

Μπορεί κανείς από τώρα να φανταστεί υπό ποίες συνθήκες θα διεξαχθούν οι εκλογές που προανάγγειλε το καθεστώς, αποκλείοντας τη συμμετοχή του Έβο Μοράλες, ο οποίος στην  τελευταία προεδρική εκλογή είχε συγκεντρώσει άνω του 40% των ψήφων.

Δεν παραλείπουν οι νέοι εξουσιαστές της χώρας να εμφανίζονται ως γνήσιοι εκφραστές της χριστιανικής πίστης, επικαλούμενοι παγανιστικής προέλευσης παραδόσεις των ιθαγενών οι οποίες έχουν επιβιώσει, προσαρμοσμένες στη χριστιανική πίστη.

Στην πραγματικότητα, εκφράζουν την άκρα διαστρέβλωση της χριστιανικής διδασκαλίας, την οποία έχουν παραποιήσει και μετατρέψει σε εργαλείο εκμετάλλευσης και καταστολής.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>