Στην ομιλία του στη Δ.Ε.Θ., ο Πρωθυπουργός κ Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη φιλοαναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησής του, ισχυριζόμενος ότι “ξεμπλοκάρονται επενδύσεις που βάλτωναν για καιρό στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της πολιτικής αδιαφορίας. Προωθούνται άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και Αεροδρόμιο Αθηνών. Για το τελευταίο, είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο.”  Τούτο σημαίνει εντατικοποίηση της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, αλλά και σαφώς υποδηλώνει ότι τίθενται σε δεύτερη μοίρα περιορισμοί που αφορούν ιδίως την προστασία του περιβάλλοντος.

Καλοδεχούμενη η μείωση της γραφειοκρατίας, όχι όμως και η μετάβαση από την γραφειοκρατική απραξία στην πλήρη ασυδοσία και στην καταστροφή και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Τίθεται επίσης το ερώτημα ποιο θα είναι το όφελος για το δημόσιο συμφέρον και πόσο σύμφωνη είναι με το περί δικαίου αίσθημα   η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων στο ελάχιστο ποσοστό του 5%, όταν οι άλλες πηγές εσόδων εξακολουθούν να υπερφορολογούνται ακόμα και από το 1ο ευρώ. Αόριστα χωρίς συγκεκριμένο χρονικό προσδιορισμό εξαγγέλθηκαν η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, που επιβαρύνουν την πλειοψηφία των φορολογουμένων.

Επίσης είναι ζητούμενο πόσο μπορεί να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία, σε ένα περιβάλλον αντιαναπτυξιακό όπως αυτό της Ευρωζώνης, με την πολιτική των Μνημονίων και της λιτότητας σε ισχύ και ένα νόμισμα υπερτιμημένο.

Τα μέτρα που εξάγγειλε ο κ. Μητσοτάκης είναι τα εξής:

1. Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.
2. Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.
3. Άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
4. Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%.
5. Μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 5%.
6. Αναστέλλεται για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων.
7. Αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
8. Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργούνται το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης.
9. Μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
10. Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
11. Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί.
12. Θα δοθεί μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
13. Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.
14. Από την 1η Ιουλίου του 2020 ξεκινά η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα. Θα προβλέπεται μόνο για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.
15. Θεσπίζεται άμεσα προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>