Εβδομήντα πέντε χρόνια έκλεισαν από την απόβαση στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου 1944, με την οποία ξεκίνησε η απελευθέρωση της Δυτικής Ευρώπης από τη γερμανική ναζιστική κατοχή. Οι κατεχόμενοι λαοί με ευγνωμοσύνη θυμούνται και τιμούν τη μνήμη των νέων παιδιών που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Ευρώπης, τόσο στο δυτικό μέτωπο, όσο και στο ανατολικό, με τις τεράστιες θυσίες του ρωσικού λαού. Ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε ξεκινώντας με το αλβανικό έπος του 1940-41 και με την Εθνική Αντίσταση 1941-44. Μεγάλες ήταν οι θυσίες του στην κοινή αντιναζιστική υπόθεση.

Πιο άγνωστη είναι η ελληνική συμμετοχή στην απόβαση στη Νορμανδία, με δύο πολεμικά πλοία, τις κορβέτες ” Τομπάζης”  και “Κριεζής” και τέσσερα εμπορικά πλοία υποστήριξης. Οι ελληνικές κορβέτες «Κριεζής» και «Τομπάζης» συνόδευαν δώδεκα μεταγωγικά που μετέφεραν επίλεκτες δυνάμεις του βρετανικού συντάγματος Northumberland με το πρώτο κύμα της εισβολής. Όταν ο κυβερνήτης της πρώτης ναύαρχος Κιοσσές πληροφορήθηκε την επιτυχία της επιχείρησης, αναφώνησε “Χριστός Ανέστη”, ενώ το πλήρωμα ζητωκραύγαζε.

Αξίζει επίσης να μνημονευθεί ότι στις αποβατικές δυνάμεις των ΗΠΑ μετείχαν 155 ελληνοαμερικανοί στρατιώτες. Από αυτούς, ο Έντι Λάμπρος, που υπηρετούσε στην 82η αερομεταφερόμενη μεραρχία, εικονίζεται (με κύκλο) στην πασίγνωστη φωτογραφία των αλεξιπτωτιστών, με τρόπαιο μια γερμανική σημαία, την 1η μέρα της απόβασης, που δημοσιεύθηκε την επομένη στην εφημερίδα New York Times: Τη 2η μέρα της απόβασης, όταν είχε ήδη πέσει στη μάχη.

Ας είναι αιώνια η μνήμη όσων αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Ευρώπης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>