Ενώ κλείνουν τέσσερα χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, κι αυτή τη χρονιά μαίνονται οι πυρκαγιές σ’ όλη τη χώρα, προκαλώντας μεγάλη υλική και οικολογική καταστροφή. Η πολύπαθη Πεντέλη, κύριος στόχος επέκτασης της κατοικίας σε βάρος του δάσους, για άλλη μια φορά επλήγη, με 28.000 στρέμματα καμμένα και καταστροφή κατοικιών στον αστικό ιστό. Από τα υπόλοιπα μέτωπα, στη Λέσβο η φωτιά που ξεκίνησε στην περιοχή Καστρί έχει μπει στον οικισμό των Βατερών, αναζωπυρώθηκε και σε τεράστιο μέτωπο απειλεί το δάσος της Καλλονής. Παράλληλα, καίγεται το δάσος στον εθνικό δρυμό της Δαδιάς στον Έβρο, όπου απειλείται ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, ιδίως αν η φωτιά φτάσει στον πυρήνα του.  

Όπως ενημέρωσε η Πυροσβεστική υπηρεσία δια του εκπροσώπου της, “Στο δάσος της Δαδιάς της περιοχής Έβρου και συγκεκριμένα στη δυτική και νοτιοδυτική πλευρά της περιμέτρου της πυρκαγιάς επικεντρώνονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενώ στη Βορειοανατολική πλευρά η εικόνα είναι πολύ καλύτερη… Για τη δασική πυρκαγιά στη Λέσβο στην περιοχή Καστρί που εκδηλώθηκε στις 10:04 το πρωί και έχει μπει στον οικισμό των Βατερών, ενημέρωσε πως είναι σε εξέλιξη και ανέφερε πως επιχειρούν 50 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 υδροφόρα οχήματα και από αέρος 9 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο μεσαίου τύπου .”

Στη Δαδιά η φωτιά δεν φαίνεται να ελέγχεται προς το παρόν. Ενόψει της κατάστασης αυτής,  έγινε σύσκεψη στο χωριό της Δαδιάς που έχει εκκενωθεί, στην οποία συμμετείχαν μέλη κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, ο δήμαρχος Σουφλίου, εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών, στελέχη της Αστυνομίας, του Στρατού, αξιωματικοί του ΠΣ, στελέχη Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια και τον δήμο Σουφλίου, μαζί με εκπροσώπους του φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς.

“Θησαυροφυλάκιο βιοποικιλότητας για τη χώρα και βεβαίως για ολόκληρη την Ευρώπη” χαρακτήρισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς το φλεγόμενο δάσος, τονίζοντας ότι “γι’ αυτό έχουμε κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμη δύναμη, ώστε να σταματήσουμε τη φωτιά και να μην επεκταθεί περαιτέρω στον πυρήνα του εθνικού πάρκου”.

Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, παρά τη σημασία του, από το καιρό της επιβολής των μνημονιακών περικοπών και της νεοφιλελεύθερης γραμμής για περιορισμό του κοινωνικού κράτους, το εθνικό πάρκο της Δαδιάς έχει σε μεγάλο βαθμό εγκαταλειφθεί από τον κρατικό μηχανισμό.

Στη Λέσβο, η φωτιά που ξέσπασε στα Βατερά αναζωπυρώθηκε και “τεράστιο μέτωπο”, όπως το χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, κατευθύνεται στο σεισμόπληκτο χωριό Βρίσα για το οποίο δόθηκε εντολή εκκένωσης. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος προειδοποίησε, ότι εάν δεν ελεγχθεί εγκαίρως θα φτάσει γρήγορα στο μεγάλο δάσος της Καλλονής.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>