• Υποκινήθηκαν από τον υπόδικο για διαφθορά πρώην Πρόεδρο Ζούμα

Η καταδίκη του πρώην Προέδρου της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα σε δεκαπεντάμηνη φυλάκιση και η εκτέλεση της ποινής με τη σύλληψή του στις 7 Ιουλίου, προκάλεσε τις χειρότερες ταραχές στη χώρα από το 1994, όταν πήρε την εξουσία ο Νέλσον Μαντέλα ως πρώτος πρόεδρος μετά την κατάργηση του καθεστώτος των φυλετικών διακρίσεων υπέρ της μειοψηφίας των Λευκών (απάρτχαϊντ). Τόσο ο Τζέικομπ Ζούμα, όσο και ο σημερινός Πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα, ανήκουν στο κόμμα του αείμνηστου Μαντέλα, το οποίο διατηρεί την εξουσία από το 1994, σε καθεστώς ελεύθερων εκλογών.

O Ζούμα φυλακίστηκε για περιφρόνηση Δικαστηρίου, αρνούμενος να παραστεί για να καταθέσει όταν κλητεύθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ήδη εκκρεμούν εις βάρος του πολύ σοβαρότερες κατηγορίες. 

Ο Ζούμα διετέλεσε Πρόεδρος της χώρας από το 2009 και επανεξελέγη το 2014. Η θητεία του χαρακτηρίστηκε από τέτοια διαφθορά, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί πριν τη λήξη της, ύστερα από πρόταση μομφής που ενέκρινε η Βουλή και την καθαίρεσή του από το ίδιο το κόμμα του. Υπολογίζεται ότι η θητεία του Ζούμα επιβάρυνε στην οικονομία της χώρας 1 τρισεκατομμύριο Ραντ (περίπου 80 δις Ευρώ) και χαρακτηρίστηκε από ακραία διαφθορά και άλωση του Κράτους από “ημετέρους”. Παράλληλα, επί ηγεσίας του, η Νότια Αφρική έχασε την διεθνή αίγλη που είχε αποκτήσει επί προεδρίας Μαντέλα και Μπέκι, με την μετάβαση από το απάρτχαϊντ σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου και ισονομίας.  

Ο διάδοχός του Σίριλ Ραμαφόζα έχει δεσμευθεί για κάθαρση και διερεύνηση των σκανδάλων σε βάθος, πράγμα που γίνεται από επίσημες επιτροπές.

  Ο Ζούμα διεύθυνε την αντικατασκοπεία του κυβερνώντος “Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου” από τον καιρό της πολύχρονης παρανομίας, με αποτέλεσμα να διατηρεί διασυνδέσεις στον κομματικό και στον κρατικό μηχανισμό μετά την ανάληψη της εξουσίας. Τούτο του επέτρεψε να ξεπεράσει τις κατηγορίες για διαφθορά που αντιμετώπιζε πριν ακόμα γίνει Πρόεδρος και να νικήσει στην αντιπαράθεση με τον Θάμπο Μπέκι, στενό συνεργάτη του Νέλσον Μαντέλα και να πάρει το χρίσμα του κόμματος.

Όπως προκύπτει από τη διερεύνηση της διαφθοράς, ο Ζούμα χρηματοδότησε με κρατικά χρήματα δικούς του προσωπικούς παράλληλους μηχανισμούς ασφαλείας, που φαίνεται ότι παραμένουν ενεργοί.

Μια δωδεκάδα υψηλά ισταμένων στελεχών του Ζούμα φέρεται ότι διοργάνωσε και υποκίνησε τις ταραχές με τέτοιο τρόπο, ώστε να επέλθει το μέγιστο δυνατό πλήγμα στη νοτιοαφρικανική οικονομία και να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση Ραμαφόζα. Εστίες της αναταραχής ήταν η νοτιοανατολική επαρχία Κουα Ζούλου- Νατάλ και οι φτωχογειτονιές των Μαύρων στα περίχωρα του Γιοχάνεσμπουργκ, μεγαλύτερης πόλης της χώρας. Περιλαμβάνεται και ο οικισμός Σοβέτο, προπύργιο του αντιρατσιστικού αγώνα στο καθεστώς του απάρτχαϊντ.

Τα σχετικά δημοσιεύματα επιβεβαίωσε σήμερα ο ίδιος ο Πρόεδρος Ραμαφόζα, ενώ από τους δώδεκα φερόμενους αυτουργούς, τέσσερις έχουν ήδη συλληφθεί από την αστυνομία.

Oι υποκινητές των ταραχών βρήκαν πρόσφορο έδαφος να τις προκαλέσουν, λόγω της ανέχειας που εξακολουθεί να πλήττει μεγάλο μέρος του μαύρου πληθυσμού, παρά την ανάκτηση των πολιτικών ελευθεριών του.

Ο Ραμαφόζα  επισκέφθηκε σήμερα το Σοβέτο (ΦΩΤΟ) επιστατώντας τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και απευθύνοντας έκκληση με αφετηρία τη σημερινή ημέρα τιμής στον Νέλσον Μαντέλα, όλη η χώρα ενωμένη να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση αποκατάσταση των ζημιών.

Καταστράφηκαν υποδομές, αποθήκες  και καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να έχουν πρόβλημα επιβίωσης στις περιοχές των ταραχών. Με την κάλυψη των ταραχών, προκλήθηκαν εκτεταμένες λεηλασίες τις οποίες ακολουθούσαν εμπρησμοί. Προκλήθηκαν και καταστροφές  φορτηγά και αυτοκινητοδρόμους, με αποτέλεσμα να προκύπτει η ηθελημένη πρόκληση επισιτιστικής κρίσης. Οι καταστροφές μέχρις αφανισμού καταστημάτων και αποθηκών προκάλεσαν ακόμα περισσότερη ανεργία και ελλείψεις βασικών ειδών διατροφής.

Τουλάχιστον 212 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις ταραχές που κράτησαν μία εβδομάδα και πάνω από 2500 έχουν συλληφθεί για κλοπή και βανδαλισμούς.

Από την πλευρά του, ο 79χρονος Ζούμα δήλωσε ότι φυλακίζεται λόγω των πεποιθήσεών του… Με δεδομένο ότι ο Ζούμα διατηρεί ισχυρή οργανωμένη τάση οπαδών στο “Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο”, το “μπρα ντε φερ” με την Κυβέρνηση αναμένεται να έχει συνέχεια.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>