«Yenice’de Yunan dostlara horon…» Έτσι επιγράφει ο νέος Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, το βίντεο που έχει αναρτήσει στο Youtube, όπου χορεύει ποντιακά. Τουτέστιν: «Χορός ανάμεσα σε Έλληνες φίλους στα Γιαννιτσά…», με τη λέξη «χορόν» ελληνικά, που τα μιλά στην ποντιακή διάλεκτο, ο ελληνόφωνος Τραπεζούντιος, εδώ με την οικογένειά του. Η εκλογή του ανέτρεψε τους σχεδιασμούς του Ερντογάν, στο καθ’ αυτό προπύργιό του, στην Πόλη. Ο νέος Δήμαρχος ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, που το ίδρυσε το 1919 ο Κεμάλ Ατατούρκ. Δε ξέρω αν όλο αυτό είναι καλή εξέλιξη, ο καιρός και η πολιτεία του κ. Ιμάμογλου θα δείξει. Αυτό όμως που είναι βέβαιο είναι ότι τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία και στην Τουρκία. Η δε Κωνσταντινούπολη ξαναγίνεται πρωτεύουσα (οικονομική και όχι μόνο), με αίγλη που ξεπερνά τα σύνορα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χωρίς Έλληνες; Ή μήπως όχι;

Το παραπάνω σχόλιο είχε γραφεί στο φύλλο 1030 (4.4.2019) της “ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ”, μετά τις πρώτες δημοτικές εκλογές της 31.3.2019, όταν αναδείχθηκε Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ο Εκρέμ Ιμάμογλου, νικώντας τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, εκλεκτό του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν.  Στο μεταξύ, η πλευρά Ερντογάν πέτυχε δικαστικώς την ακύρωση των εκλογών και επανάληψή τους σήμερα.

Η ήττα του Γιλντιρίμ ήταν καθαρή και την αναγνώρισε από νωρίς.

«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους 16 εκατ. κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, είτε είναι ψηφοφόροι του HDP, του MHP, του AKP, του BBP, είτε είναι Τούρκοι, είτε Σύροι, είτε Έλληνες, στα παιδιά, στις μητέρες, στους νέους…Είμαστε υπέρ της Δημοκρατίας που δεν λειτούργησε το βράδυ της 31ης Μαρτίου. Το έθνος μας ξέρει τι συνέβη».

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε επίσης “Θα ήθελα να επισημάνω στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει η διαβεβαίωση πως η τοπική και η κεντρική εξουσία θα συνεργαστούν αρμονικά για τα προβλήματα της Κωνσταντινούπολης. Μιλάμε για τις ανάγκες 16 εκατομμυρίων κατοίκων. Είμαι έτοιμος να δουλέψω αρμονικά μαζί σας. Οι πολίτες έχουν κουραστεί από πολιτικούς καβγάδες”.

Και ο σημερινός Πρόεδρος Ερντογάν είχε ξεκινήσει την πολιτική του άνοδο από Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, με προοπτική να ανατρέψει το στρατιωτικοπολιτικό κατεστημένο και να καταργήσει την πολιτική διακρίσεων εις βάρος των μειονοτήτων. Σήμερα, έχει πλήρως ενσωματωθεί και ακολουθεί την πολιτική των προκατόχων του, τόσο έναντι ων μειονοτήτων, ιδίως των Κούρδων, όπως και των γειτονικών χωρών.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>