Όπως αναδεικνύει το flash.gr, “επί κυβέρνησης Μητσοτάκη στις 9 Ιουλίου του 2020, με “βραδινή τροπολογία” σε άσχετο με θέματα Εθνικής ασφάλειας νομοσχέδιο”, συστάθηκε ως αυτοτελής υπηρεσία της Ε.Υ.Π. το ΚΕΤΥΑΚ  (Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας). Η έδρα του είναι στην Αγία Παρασκευή, αντί για το κτήριο της Κατεχάκη.

Ήδη με το άρθρο 27 του ν. 4704/2020 (ΦΕΚ Α’ 133, ΣΕΛ. 2929-2931) με αντικείμενο την “Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της Ψηφιακής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις”, τροποποιείται ο ν. 3649/2008 (ΦΕΚ Α’ 39) περί Ε.Υ.Π. με την προσθήκη των ως άνω και άλλων διατάξεων. Για να είμαστε δίκαιοι με την κυβέρνηση, εάν στα “οπτικοακουστικά έργα” περιλάβουμε και τις υποκλοπές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το νομοθέτημα είναι άσχετο με την εθνική ασφάλεια, η τροπολογία ήταν άκρως σχετική με το αντικείμενο του νόμου.

 Οι συμβάσεις έργου που συνάπτει ο νέος φορέας,  “δεν δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και δεν αναρτώνται στο πρόγραμμα Διαύγεια” (άρθρο 3Α παρ.2 ν. 3649/2008 όπως τροποποιήθηκε), ενώ διατηρεί λογαριασμό με ΑΦΜ διαφορετικό από της ΕΥΠ. Μπορεί να αντλεί πόρους ακόμα και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του flash.gr, υποδιοικητής της οικονομικής υπηρεσίας του ΚΕΤΥΑΚ έχει διατελέσει διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού. Επίσης, την ημέρα των παραιτήσεων Δημητριάδη και Κοντολέοντος στη ΕΥΠ, τουλάχιστον δύο στελέχη του ΚΕΤΥΑΚ έχουν φύγει από την υπηρεσία.

Ο νέος αυτός φορέας πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν χρησιμοποιήθηκε για την παράβαση του απορρήτου πολιτών.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες ρεπορτάζ των ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΑ- ΜΑΝΟΥ ΦΡΑΓΚΙΟΥΔΑΚΗ (The magazine-news247.gr  από έρευνα στο ιταλικό μητρώο εταιρειών, τη σύνδεση νομικών και φυσικών προσώπων και επιπλέον από μια σειρά ηλεκτρονικών μηνυμάτων που είχαν διαρρεύσει στο Wikileaks, η ιταλική εταιρεία RCS με έδρα στο Μιλάνο, επίσημος προμηθευτής της ΕΥΠ, φέρεται να συνδέεται έμμεσα με τον Ισραηλινό Tal Dilian, ιδιοκτήτη της εταιρείας INTELLEXA που είναι εγκατεστημένη και στην Ελλάδα και εμπορεύεται το λογισμικό κατασκοπείας Predator.

Πάντα σύμφωνα με το πιο πάνω ρεπορτάζ, από τις καταχωρίσεις στο ιταλικό μητρώο εταιρειών προκύπτει ότι στις 5 Αυγούστου, μια μέρα πριν τις παραιτήσεις στην Ε.Υ.Π. η RCS άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το σύνολο των μετοχών της πέρασε στην εταιρία AURORA S.P.A. Η τελευταία είναι κι αυτή ιταλική έδρα το Μιλάνο. Από τα έγγραφα προκύπτει ότι είναι μια εταιρεία που χρησιμοποιήθηκε για την απορρόφηση της RCS. Το μετοχικό κεφάλαιο της AURORA είναι 5.334.060 ευρώ και μέχρι τον περασμένο Μάρτιο δεν φαινόταν να απασχολεί κανέναν εργαζόμενο.

Απαντώντας στους δημοσιογράφους, η RCS απάντησε ότι οι λεπτομέρειες των συμβάσεων, επομένως και αυτή με την ελληνική υπηρεσία, καλύπτονται από ρήτρες εμπιστευτικότητας και τόνισε ότ «Η RCS καταδικάζει έντονα κάθε κατάχρηση ή ακατάλληλη χρήση των προϊόντων της, τα οποία είναι σχεδιασμένα και παράγονται με σκοπό την υποστήριξη της νόμιμης αποτροπής και καταπολέμησης του εγκλήματος».

ΠΗΓΕΣ: flash.grnews247.gr

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>