Τον κίνδυνο παρακμής της Γερμανίας επισείει το κόμμα της Ζάρα Βάγκενεχτ
Το πρόγραμμα του γερμανικού κόμματος BSW (Συμμαχία Ζάρα Βάγκενεχτ) για την οικονομία έχει ενδιαφέρον. Όχι μόνο γιατί είναι διαφωτιστικό για την κατάσταση που επικρατεί στη Γερμανία και παρέχει πληροφορίες που αγνοούνται κατά κανόνα στην Ελλάδα. Αλλά και επειδή αναδεικνύει κραυγαλέες πολιτικές αστοχίες που πλήττουν και τη χώρα μας, ὀπως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η αποκαλούμενη “πράσινη μετάβαση”, αφού αποτελούν κοινή πολιτική που επιβάλλει τη Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα:
Έχουμε επισημάνει και σε παλαιότερες αναρτήσεις ότι η γερμανική ιθύνουσα τάξη δεν αποδίδει στο λαό τα πλεονάσματα που εξασφαλίζει επωφελούμενη από τις ευνοϊκές συνθήκες που εξασφαλίζει η Ευρωζώνη. Και εκεί το κοινωνικό κράτος παρακμάζει, θύμα της πολιτικής λιτότητας, όπως αναδεικνύει η σχετική περιγραφή:
Για μια ισχυρή και καινοτόμο οικονομία
Η χώρα μας έχει ακόμα μια σταθερή βιομηχανία και μια επιτυχημένη, καινοτόμο μεσαία τάξη. Όμως οι γενικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Οι δημόσιες υποδομές μας είναι σε επαίσχυντη κατάσταση για μια κορυφαία βιομηχανική χώρα. Δεν κυκλοφορούν σχεδόν καθόλου τρένα στην ώρα τους, ως ασθενής με ασφάλιση υγείας περιμένεις μήνες για ραντεβού με ειδικό, λείπουν δεκάδες χιλιάδες δάσκαλοι, παιδικοί σταθμοί και διαμερίσματα. Οι ερειπωμένοι δρόμοι και οι γέφυρες, τα νεκρά σημεία και το αργό διαδίκτυο, οι καταπονημένες διοικήσεις και οι άχρηστοι κανονισμοί δυσκολεύουν τη ζωή ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το γερμανικό σχολικό σύστημα με 16 διαφορετικά προγράμματα σπουδών, πολύ μεγάλες τάξεις και πρόωρη επιλογή στερεί από παιδιά λιγότερο εύπορων οικογενειών ευκαιρίες εκπαίδευσης και ζωής και ταυτόχρονα αποτυγχάνει στο έργο της εκπαίδευσης των ειδικευμένων εργαζομένων που χρειάζεται επειγόντως η οικονομία.
Επισείει τον κίνδυνο παρακμής της χώρας για δύο βασικούς λόγους: Τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την αποκαλούμενη “πράσινη μετάβαση”.:
Δεδομένου ότι οι κυρώσεις της Ρωσίας και η υποτιθέμενη πολιτική για το κλίμα έκαναν επίσης ξαφνικά πιο ακριβή την ενέργεια, η χώρα μας απειλείται με απώλεια σημαντικών βιομηχανιών και εκατοντάδες χιλιάδες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Πολλές εταιρείες σκέφτονται να μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό. Άλλες απειλούνται με εξαφάνιση.
Καταγγέλλει πολιτικές που ευνοούν την κυριαρχία της οικονομικής ολιγαρχίας και των μονοπωλίων:
Μεγάλες εταιρείες που κυριαρχούν στην αγορά, υπερισχύοντες χρηματοοικονομικοί όμιλοι όπως η Blackrock και επιθετικά ψηφιακά μονοπώλια όπως η Amazon, η Alphabet, το Facebook, η Microsoft και η Apple έχουν εμφανιστεί, που επηρεάζουν όλους τους άλλους συμμετέχοντες στην αγορά, υπονομεύοντας τον ανταγωνισμό και καταστρέφοντας τη δημοκρατία. Σε σημαντικό βαθμό, ο τρέχων πληθωρισμός είναι επίσης το αποτέλεσμα της αποτυχίας της αγοράς που προκαλείται από υπερβολική οικονομική ισχύ.
Το οικονομικό τους πρόγραμμα εστιάζει στη διάσωση της μεσαίας τάξης με ταυτόχρονη πάταξη των μονοπωλίων ακόμα και με κατάργηση των εταιριών που ελέγχουν την αγορά. Η θέση ότι όπου υπάρχει μονοπώλιο οι πάρχοι δεν πρέπει να είναι κερδοσκοπικές εταιρίες είναι ορθή και
Για μια καινοτόμο οικονομία με δίκαιο ανταγωνισμό, καλοπληρωμένες, ασφαλείς θέσεις εργασίας, υψηλό ποσοστό βιομηχανικής προστιθέμενης αξίας, δίκαιο φορολογικό σύστημα και ισχυρή μεσαία τάξη. Για να το πετύχουμε αυτό, θέλουμε να περιορίσουμε την ισχύ στην αγορά και να διαλύσουμε τις εταιρείες που κυριαρχούν στην αγορά. Όπου τα μονοπώλια είναι αναπόφευκτα, τα καθήκοντα πρέπει να μεταβιβάζονται σε μη κερδοσκοπικούς παρόχους. Η γερμανική βιομηχανία είναι η ραχοκοκαλιά της ευημερίας μας και πρέπει να διατηρηθεί. Χρειαζόμαστε περισσότερες μελλοντικές τεχνολογίες κατασκευασμένες στη Γερμανία, περισσότερους κρυφούς πρωταθλητές και όχι λιγότερους.
Για να αποφευχθεί η οικονομική παρακμή της χώρας τους, ζητούν μαζικές επενδύσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα και στις δημόσιες υποδομές με ικανές και αποτελεσματικές διοικήσεις. Ενίσχυση καινοτόμων εγχώριων εταιρειών και νεοσύστατων επιχειρήσεων και όχι δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις για εταιρείες του εξωτερικού.
Επειδή η Γερμανία είναι χώρα με ισχυρές εξαγωγές και λίγες πρώτες ύλες, τάσσονται υπέρ μιας εξωτερικής εμπορικής πολιτικής που να διασφαλίζει τον εφοδιασμό με πρώτες ύλες και φθηνή ενέργεια.Γι’ αυτό και θέλουν σταθερές σχέσεις με όσο γίνεται περισσότερους εταίρους, “αντί στον σχηματισμό νέων μπλοκ και υπερβολικές κυρώσεις”.
Δεν παραγνωρίζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά τάσσονται κατά της ακολουθούμενης πολιτικής “πράσινης μετάβασης” :
Η αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος και η καταστροφή των φυσικών μας πόρων είναι σοβαρές προκλήσεις που οι πολιτικοί δεν μπορούν να αγνοήσουν. Αλλά μια σοβαρή πολιτική για το κλίμα και το περιβάλλον απαιτεί ειλικρίνεια: ο ενεργειακός εφοδιασμός της Γερμανίας δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο πλαίσιο των σημερινών τεχνολογιών. Ο τυφλός ακτιβισμός και τα άστοχα μέτρα δεν βοηθούν το κλίμα, αλλά θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική μας ουσία, κάνουν τις ζωές των ανθρώπων πιο ακριβές και υπονομεύουν τη δημόσια αποδοχή των λογικών μέτρων προστασίας του κλίματος. Η πιο σημαντική συμβολή που μπορεί να κάνει μια χώρα όπως η Γερμανία στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του περιβάλλοντος είναι η ανάπτυξη καινοτόμων βασικών τεχνολογιών για μια κλιματικά ουδέτερη και φιλική προς το περιβάλλον οικονομία του μέλλοντος.