Μετά την παραβίαση της Α.Ο.Ζ. της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία σχεδιάζει έρευνες νότια του Καστελόριζου, παραβιάζοντας και την ελλαδική Α.Ο.Ζ., με βάση τη θεωρία της ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και Α.Ο.Ζ.. Στο παρακάτω άρθρο του Μανώλη Μηλιαράκη στη Χριστιανική της 25.7.2019, γίνεται αναδρομή της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, με αφορμή και τη θλιβερή επέτειο της εισβολής του 1974.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΜΑΥΡΕΣ ΜΑΥΡΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑ ΡΕΥΣΤΟ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΘΑΛΛΑΣΕΣ ΜΑΣ

Ο Ιούλιος μας προσφέρει με το πλήθος των εορτών του και των αντίστοιχων πανηγυριών την ευκαιρία για καλλιέργεια νου και ψυχής καθώς και ψυ­χαγωγίας. Με τις διακοπές στις πανέμορφες θάλασσές μας και στα εξίσου πανέμορφα Χωριά μας, να «γεμίσουμε» τις μπα­ταρίες. Ταυτόχρονα όμως μας φέρνει στη μνήμη ιστορικά γε­γονότα που οι συνέπειες τους ήταν τραγικές για το Έθνος μας.

Κυπριακό: Ιστορική αναδρομή

Έτσι:

Στις 15 Ιουλίου 1965, τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος, με όργανο τους «αποστάτες βου­λευτές» της Ένωσης Κέντρου, με επικεφαλής τον, μακαρίτη Κων. Μητσοτάκη, ανατρέπουν τον νόμιμο πρωθυπουργό, Γε­ώργιο Παπανδρέου, που είχε εκλεγεί με ποσοστό κάπου 54% και ανοίγουν, με το πρα­ξικόπημά τους, μια περίοδο έντονης αστάθειας και πολι­τικής ανωμαλίας, που είχε ως επίλογό της τη Δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967, που με τη σειρά της οδήγησε στην τραγωδία της Κύπρου.

Στις 15 Ιουλίου 1974, η Χούντα του Ιωαννίδη, ορ­γανώνει και πραγματοποιεί πραξικόπημα εναντίον Μα­καρίου, αιρετού προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Αρχιεπισκόπου της Εκκλη­σίας της Κύπρου. Και ο μεν Μακάριος διασώθηκε, αλλά ο Αττίλας που καραδοκούσε, δεν έχασε την ευκαιρία.

Στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία εισβάλλει στην Κυ­ρήνεια και καταχτά το 40%, περίπου της Επικράτειας της Μεγαλονήσου. Η επιχείρηση ήταν απλή. Η Χούντα, του Πα­παδόπουλου, αυτή τη φορά, μόλις εγκαταστάθηκε στην εξουσία, αφόπλισε την Κύπρο. Το νησί, χωρίς τη Μεραρχία, με την οποία ο Γεωργ. Παπαν­δρέου το είχε θωρακίσει, ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσει τον Αττίλα. ( Αξίζει να διαβάσουμε ή και να ξαναδιαβάσουμε το αποκαλυπτικό, για την Τρα­γωδία της Κύπρου, βιβλίο του αειμνήστου ιδρυτή και προέ­δρου της Χ.Δ.Νικολάου Ψα­ρουδάκη,το οποίο διατίθεται στα Γραφεία μας καθώς και το Ημερολόγιο 2019 της «Χ»). Η κατοχή έκτοτε συνεχίζεται, παρά και αντίθετα με τα ψηφί­σματα και τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε. και σήμερα;

* Σήμερα η Τουρκία όχι μόνο δεν συζητά την άρση της κα­τοχής και των αποτελεσμάτων της, αλλά αντίθετα απαιτεί να αποκτήσει τον έλεγχο και τη νομή όλου του νησιού, σε στεριά και θάλασσα. Ταυτό­χρονα, απειλεί να επαναλάβει, στην Κύπρο, ένα νέο 1974, «αν χρειαστεί», όπως δήλωσε πρό­σφατα ο Ερντογάν.

Συνθήκες Ζυρίχης Λονδίνου και τακτική Τουρκίας

Να υπενθυμίσουμε, επι­γραμματικά, την τακτική που ακολούθησε η Τουρκία προκειμένου να επιτύχει το στρατηγικό στόχο της, που με ορολογία του παλαίμαχου και αιωνόβιου αγωνιστή Βάσου Λυσσαρίδη είναι: Ιμβροποίηση της Κύπρου, διχοτόμηση του Αιγαίου και κυπροποίηση της Θράκης.!

Στην τριμερή του Λονδίνου το 1955, η Τουρκία θέτει θέμα υπεράσπισης της Τουρκοκυ­πριακής (τ/κ), μειονότητας του 18%, που υπήρχε στην Κύπρο. Αίτημα απολύτως σεβαστό και αποδεκτό.

Με τις Συνθήκες Ζυρίχης- Λονδίνου απαιτεί και παίρνει, με τη υπογραφή μας, αντιπρό­εδρο Κύπρου, με δικαίωμα βέτο, 30% στις θέσεις του Δη­μοσίου κ.ά. Το κυριότερο όμως «απόκτημα» της Τουρκίας, με βάση αυτές τις Συνθήκες, είναι ότι αναγνωρίζεται εγγυήτρια δύναμη, με δικαίωμα επέμ­βασης στο νησί! Αυτά με υπο­γραφή του «εθνάρχη» Κων. Καραμανλή.

Μετά την εισβολή και κα­τοχή του 1974, προχωρεί το 1983 σε ανακήρυξη ως κρά­τος του κατεχόμενου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκείνο που δεν έχει πετύχει, μέχρι σήμερα, ύστερα από 36 χρόνια είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους, έστω και από ένα Κράτος. Όλα τα Κράτη, πλην Τουρκίας, και ο Ο.Η.Ε. αναγνωρίζουν ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα μόνο Κράτος που το εκπροσωπεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απειλή του Τουρκού ΥΠΕΞ: Πενταμερής

Αυτός είναι ο σημερινός στόχος της Τουρκίας. Να αναγκάσει Ελλάδα και Κύπρο να συμφωνήσουν ότι στο νησί υπάρχουν δύο κράτη ισότιμα και ισόκυρα που θα έχουν εγ­γυήτρια δύναμη, για την ύπαρ­ξή τους την Τουρκία.

Στην επίτευξη αυτού του στόχου αποσκοπούν οι πει­ρατικές επιχειρήσεις της, στην κυπριακή Α.Ο.Ζ.. Με την ισχύ της πολεμικής της μηχανής και τις ελληνικές κυβερνήσεις να επαναλαμβάνουν το «η Κύπρος είναι μακριά», που είχε πει σε διάγγελμα του ο «εθνάρχης», τον Αύγουστο του 1974 και ενώ ο Αττίλας ΙΙ, επέλαυνε στη Βόρειο Κύπρο, η Τουρκία ξεκάθαρα και ωμά μας διαμη­νύει: Αφού δεν μπορείτε να με διώξετε και για να μην τα πάρω όλα με τα όπλα, ελάτε στο τραπέζι και κάτι θα πάρετε και εσείς. Ήδη προ ημερών ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Τσαβούσογλου ήταν σαφέστατος. Να συγκλη­θεί είπε πενταμερής Διάσκεψη, για να συζητήσει πακέτο το Κυ­πριακό και το Αιγαίο.

Ποια θα είναι, κατά τον Τσα­βούσογλου, τα πέντε μέρη; Η Αγγλία, η Τουρκία και η Ελ­λάδα, ως εγγυήτριες Δυνά­μεις και οι δύο Κοινότητες της Κύπρου. Όχι η Κυπριακή Δημοκρατία και ας συζητήσει η Διάσκεψη για την τύχη της Κύπρου!

Η μοιρασιά θα γίνει μισά- μισά , πρόσθεσε ο «κουβαρ­ντάς» Τούρκος ΥΠΕΞ!. Αν δεν συμφωνήσουμε, είπε, η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω, θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις, στις θάλασσες της.

Ωμός εκβιασμός και ωμή απειλή. Ή συμβιβάζεστε ή η Τουρκία προχωρεί σε τετελε­σμένα στην ΑΟΖ της Κύπρου και στην ΑΟΖ της Ελλάδας σεΑιγαίο, ακόμα και νοτιανα­τολικά της Κρήτης!

Οι εταίροι. Οι «σύμμα­χοι» και ο Πάϊατ. Εμείς;

Την ίδια στιγμή οι υποτιθέ­μενοι σύμμαχοι και εταίροι Αγ­γλία, Η.Π.Α, Γερμανία κ.ά. το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να κατοχυρώσουν τα οικονομι­κά και γεωστρατηγικά συμφέ­ροντά τους και εμμέσως πλην σαφώς μας συνιστούν «να τα βρούμε με την Τουρκία». Προ ημερών, την Κυριακή 21-7-2019, ο αμερικανός πρέσβυς στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ, σε συνέντευξή του στην «Καθη­μερινή» μας είπε ότι η Ελλάδα μόνο δυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο μπορεί να κάνει γεωτρή­σεις, γιατί εκεί δεν υπάρχει αμ­φισβήτησης για την κυριαρχία της, από κανένα.! Άρα όχι νότια και ανατολικά της Κρήτης, όχι στο Αιγαίο, όχι όπου η Τουρκία έχει διεκδικήσεις,

Κόντρα στο Διεθνές Δίκαιο!

Μπροστά σε αυτή την κατά­σταση, που δεν είναι του παρό­ντος να αναλύσουμε το πώς και το γιατί φθάσαμε ώς εδώ, το ελάχιστο που απαιτείται είναι η σύμπνοια όλων των πολιτικών δυνάμεων για να χαράξουν κοινή στρατηγική και τακτική γραμμή υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας Ελλάδας και Κύπρου, σε αέρα, θά­λασσα και ξηρά. Είναι δεδομένο ότι οι μνημονιακές πολιτικές αποψίλωσαν τις Ένοπλες Δυνάμεις μας από αναγκαία για την αποστολή τους μέσα.

Η ίδρυση ενός Ταμείου Ενόπλων Δυ­νάμεων με μοναδικό στόχο την άμεση συγκέντρωση εισφορών και χορηγιών από όλους μας και ιδιαίτερα, φυσικά, από του έχοντες Έλληνες και Φιλέλ­ληνες, όπου Γης, για να εμπουτιστεί και να ενισχυθεί η αποτρεπτική ισχύς μας, είναι αναγκαία. Ας μελετηθεί το θέμα, χωρίς όμως να παραπεμφθεί στις καλλένδες. Η όλη ατμόσφαιρα γύρω μας είναι εντελώς ρευστή και ασταθής, γι΄ αυτό δεν συγχωρείται εφησυχασμός.

Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ.: Αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων και αγγλικών Βάσεων

Η Συντονιστική Επιτροπή Υπεράσπι­σης του Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο

(Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ.), μετά τη συνεδρίαση της στις 17 -7-2019 εξέδωσε την πα­ρακάτω ανακοίνωση:

Η Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ. καταγγέλλει τις πει­ρατικές ενέργειες της Τουρκίας

στην κυπριακή Α.Ο.Ζ., με τις οποίες επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα

και καθεστώς κατοχής και στη θα­λάσσια επικράτεια της Κύπρου, όπως έπραξε το 1974, στη στεριά.

Η παρουσία και δράση των τούρ­κικων γεωτρυπάνων, στην κυπριακή Α.Ο.Ζ., έχει ως βασικό σκοπό να ανα­γκάσει Ελλάδα και Κύπρο να συρθούν σε διαπραγματεύσεις που να οδηγούν τελικά στη διάλυση της

Κυπριακής Δημοκρατίας, την ανα­γνώριση του ψευδοκράτους, άρα και των τετελεσμένων του Αττίλα, και σε τελευταία ανάλυση στον πλήρη έλεγχο και νομή της Μεγαλονήσου από την Άγκυρα. Ταυτόχρονα η Τουρκία απο­σκοπεί με τις συνεχείς προκλήσεις, απειλές και περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου, να νομιμοποιήσει με την υπο­γραφή μας τη διχοτόμηση του Αιγαίου και να κυπροποιήσει τη Θράκη. Γιαυτό Ελλάδα και Κύπρος πρέπει:

Να επαναλειτουργήσουν το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Ν α μη δεχθούν ως λύση τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Να εμμείνουν στις θέσεις για κατάρ­γηση του καθεστώτος εγγυήσεων, από­χώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και όλων γενικά των μη κυπριακών στρατών και φυσικά και των αγγλικών Βάσεων.

Να αγωνιστούν για Κύπρο Ενιαία, ανεξάρτητη, δημοκρατική με ίσα δι­καιώματα για όλους τους πολίτες της.

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ στον ελληνικό λαό, τον ενημερώνουμε για να βρίσκε­ται πάντοτε σε εγρήγορση, με ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στον Κυπριακό λαό. Μόνο ενωμένοι κατά των εισβολέων μπορούμε να προχωρήσουμε νικη­φόρα..

Σύμμαχοι και εταίροι εργαζονται για το συμφέρον τους. Ας ενεργήσουμε και εμείς έτσι, με σεβασμό πάντα στο Διεθνές Δίκαιο.

Ευάγγελος Κουρής

Πρόεδρος Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ.

   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>