Τιμούμε τη μνήμη του Τάσσου Ισαάκ, που δολοφονήθηκε είκοσι πέντε χρόνια πριν, διαδηλώνοντας κατά της τουρκικής κατοχής της Κύπρου. Ελληνοκύπριοι διαδηλωτές είχαν καταφέρει να μπουν στη “νεκρή ζώνη”, όπου δέχτηκαν δολοφονική επίθεση από Τουρκοκύπριους και Τούρκους παρακρατικούς, με ρόπαλα και σιδερολοστούς.

Ο Τάσος Ισαάκ, στην προσπάθειά του να βοηθήσει ένα καταδιωκόμενο φίλο του, εγκλωβίστηκε και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από πολίτες και αστυνομικούς τους ψευδοκράτους. Δύο Ιρλανδοί αστυνομικοί, μέλη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNFICYP), δεν κατάφεραν να τον αποσπάσουν από τα χέρια των μαινόμενων Τουρκοκυπρίων.

Ο Τάσος Ισαάκ ξεψύχησε 95 μέτρα από την την ελληνοκυπριακή πλευρά και 32 από την τουρκοκυπριακή, σύμφωνα με την έκθεση του OHE. Τραυματίστηκαν συνολικά 54 Ελληνοκύπριοι, 17 Τουρκοκύπριοι και 12 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης.

Στις 22 Νοεμβρίου 1996, η Κυπριακή Αστυνομία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ εναντίων των:

  • Χασίμ Γιλμάζ, Τούρκου εποίκου και πρώην στελέχους της ΜΙΤ (τουρκική ΕΥΠ)
  • Νεϊφέλ Μουσταφά Εργκούν, Τούρκου εποίκου και αστυνομικού του ψευδοκράτους
  • Πολάτ Φικρέτ Κορελί, Τουρκοκύπριου από την Αμμόχωστο
  • Μεχμέτ Μουσταφά Αρσλάν, Τούρκου εποίκου και επικεφαλής των «Γκρίζων Λύκων» στα Κατεχόμενα
  • Ο εκ των καταζητούμενων δολοφόνων του Τάσσου Ισαάκ Ερχάν Αρικλί.

    Ερχάν Αρικλί, Τούρκου εποίκου από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Ο Αρικλί συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2012 στο Κιργιστάν, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με πίεση της Τουρκίας. Ο δολοφόνος του Τάσσου Ισαάκ σταδιοδρόμησε και στην πολιτική, αφού και “αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός οικονομίας και ενέργειας». του καθεστώτος Τατάρ του ψευδοκράτους.

Στις 24 Ιουνίου 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Τουρκία για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, βάσει του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών και  επιδίκασε εις βάρος της χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Τάσου Ισαάκ.

Ο δολοφονημένος Τάσσος Ισαάκ δεν πρόλαβε να γνωρίσει την κόρη Αναστασία, που ήταν ακόμα αγέννητη κατά το χρόνο της δολοφονίας του.

   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>