Είκοσι τρία χρόνια πριν, τον Αύγουστο του 1996, οι κατοχικές δυνάμεις του τουρκοκυπριακού Ψευδοκράτους δολοφόνησαν δύο Ελληνοκύπριους νέους, τον 24χρονο Τάσο Ισαάκ και τον 26χρονο Σολωμό Σολωμού, οι οποίοι διαμαρτύρονταν κατά την επέτειο του 2ου “Αττίλα”, της δεύτερης φάσης της τουρκικής επιδρομής που ολοκλήρωσε την κατάληψη της Βόρειας Κύπρου τον Αύγουστο του 1974.

Ο Τάσος Ισαάκ μετείχε σε διεθνή πορεία διαμαρτυρίας που διοργάνωσε  η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών, με συμμετοχή επροσώπων από 12 ευρωπαϊκές χώρες από το Βερολίνο έως την κατεχόμενη Κερύνεια, για την 22η επέτειο από την τουρκική εισβολή. Στις 10 Αυγούστου έφτασαν στην Κύπρο, αλλά ύστερα από πιέσεις, η πορεία στα Κατεχόμενα ματαιώθηκε και  διοργανώθηκε κεντρική εκδήλωση στο Μακάριο Στάδιο. Μια ομάδα μοτοσικλετιστών, όπου συμμετείχε και ο Τάσος Ισαάκ, η οποία  διαφώνησε με την απόφαση αυτή,  αποφάσισε να εφαρμόσει το αρχικό πρόγραμμα για μοτοπορεία προς τα Κατεχόμενα.

Από ένα αφύλακτο στρατιωτικό φυλάκιο μπήκαν στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ. Τουρκοκύπριοι που είχαν συγκεντρωθεί απέναντι, στις 4 το απόγευμα μπήκαν κι αυτοί στη νεκρή ζώνη και με ρόπαλα και σιδηρολοστούς επιτέθηκαν στους Ελληνοκυπρίους διαδηλωτές. Ο Τάσος Ισαάκ, στην προσπάθειά του να βοηθήσει ένα φίλο του, εγκλωβίστηκε και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από πολίτες και αστυνομικούς του Ψευδοκράτους. Δύο Ιρλανδοί αστυνομικοί, μέλη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNFICYP), δεν κατάφεραν να τον αποσπάσουν από τα χέρια των μαινόμενων Τουρκοκυπρίων. Άφησε την τελευταία του πνοή 95 μέτρα από την ελληνοκυπριακή πλευρά και 32 από την τουρκοκυπριακή, σύμφωνα με την έκθεση του OHE. Τραυματίστηκαν στη συμπλοκή συνολικά 54 Ελληνοκύπριοι, 17 Τουρκοκύπριοι και 12 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης.

Η δολοφονία του Σολωμού Σολωμού

Στις 14 Αυγούστου, επέτειο της «δεύτερης εισβολής του ‘‘Αττίλα’’», δολοφονήθηκε ο Σολωμός Σολωμού. Μετά την κηδεία του ξαδέλφου του, Τάσου Ισαάκ, όταν ομάδα Ελληνοκυπρίων διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το οδόφραγμα της Δερύνειας, για να εναποθέσει λουλούδια και στεφάνια στον τόπο του εγκλήματος. Ο Σολωμός Σολωμού ξέφυγε από τους κυανόκρανους του ΟΗΕ, διέσχισε τη νεκρή ζώνη και έφτασε στον ιστό της τουρκικής σημαίας, όπου σκαρφάλωσε για να την κατεβάσει. Σκαρφαλωμένο στο κοντάρι όταν οι Τούρκοι, μεταξύ των οποίων και  ο “βουλευτής” και “υπουργός Γεωργίας” του ψευδοκράτους Κενάν Ακίν, τον πυροβόλησαν εν ψυχρώ. Τον πέτυχαν στο λαιμό και ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Οι Τούρκοι συνέχισαν να πυροβολούν, τραυματίζοντας ακόμα και  κυανόκρανους.

Εκτός από τον Κενάν Ακίν,  καταζητούνται από την Interpol.ως δράστες της δολοφονίας και εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης για τους Αττίλα Σαβ, «αρχηγό της Αστυνομίας» του ψευδοκράτους, τον αντιστράτηγο Χασάν Κουντακσί, τον διοικητή των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και διοικητή της 28ης Μεραρχίας, υποστράτηγο Μεχμέτ Καρλί και τον ανώτερο υπαστυνόμο των Ειδικών Δυνάμεων Ερτάλ Εμανέτ. Και για τους πέντε εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης. Παρ’ όλα αυτά,  ο δολοφόνος Κενάν Ακίν εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανενόχλητος, να ασχολείται με την πολιτική και να εμφανίζεται σε δημόσιες εκδηλώσεις, δίπλα στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακι­ντζί και στον Ταγίπ Ερντογάν.

Η θυσία των δύο νέων δεν θα πάει χαμένη, όσο αμφισβητούμε τα τετελεσμένα και διατηρούμε άσβεστη την  προσδοκία της απελευθέρωσης ολόκληρης της Κύπρου.

Πηγή: Εφημερίδα “Παρόν”  Χρήστου Χαλαζιά: Δύο νέοι Κύπριοι που δεν πρέπει να τους ξεχνάμε, Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού    

ΦΩΤΟ: Ιστότοπος εφημερίδας ” Παρόν”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>