Στο πέμπτο φυλλάδιο (…) διαπιστώνεται μια ακμαιότατη χριστιανική πολιτική σκέψη και οράματα.
Έτσι, αποκηρύσσεται η «ιμπεριαλιστική ιδεολογία της ισχύος, από οποιαδήποτε πλευρά και αν προέρχεται», που πρέπει «να θρυμματιστεί για πάντα». (…)
Για το εργατικό ζήτημα, δηλαδή την δικαιοσύνη στην κατανομή του εθνικού εισοδήματος και την αμοιβή της εργασίας, ο άγιος εισηγείται ότι πρέπει «οι εργάτες να απελευθερωθούν από την κατάστασή τους της καταπιεζόμενης δουλείας διαμέσου μιας πρακτικής μορφής σοσιαλισμού», ενώ διακηρύσσει τη θεμελιώδη χριστιανική αλήθεια ότι «κάθε έθνος και κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στα αγαθά όλου του κόσμου»! Τέλος, εμφατικά προτάσσει την «ελευθερία του λόγου, θρησκευτική ελευθερία, την προστασία των πολιτών από την αυθαίρετη βούληση εγκληματικών καθεστώτων βίας» ως βάση για τη «Νέα Ευρώπη».
π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος (2015). Ο άγιος Αλέξανδρος Σμορέλ, ένας μάρτυρας της Ορθοδοξίας στα χρόνια του Ναζισμού και της βαρβαρότητας. Αθήνα: Εφημερίδα Χριστιανική, “Επίμετρο” Γ΄ έκδοσης (γραμμένο από τον αντιπρόεδρο της ΧΔ Γιώργο-Νεκτάριο Παναγιωτίδη)
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>