Νέα αναταραχή στην Εκκλησία της Ουκρανίας προκάλεσε ο επίτιμος Πατριάρχης κ. Φιλάρετος, ζητώντας την κατάργηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας, που πρόσφατα έλαβε η Εκκλησία της χώρας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο κ. Φιλάρετος δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τον Τόμο, προκαλώντας σύγχυση και αναταράξεις στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ευχάριστη έκπληξη, ωστόσο, προκαλούν οι σχετικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, ο οποίος μιλώντας στο Radio HB [Νόβογιε Βρέμια], είπε: «Θέλουμε αυτή η Εκκλησία να κυβερνιέται στο μέλλον συλλογικά, και όχι μονοπροσώπως», συνιστώντας στον κ. Φιλάρετο να συμμορφωθεί με τη συλλογική γνώμη της Εκκλησίας και όχι να ακολουθεί τη δική του άποψη: «Όλοι εμείς προσπαθούμε να πούμε στον επίτιμο Πατριάρχη κ. Φιλάρετο να ακούσει τη φωνή της Εκκλησίας, αντί να στηρίζεται σε δική του γνώμη, στο δικό του όραμα για τη μελλοντική ανάπτυξη της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Επιφάνιος. «Αλλά εμείς θέλουμε αυτή η Εκκλησία να κυβερνιέται στο μέλλον συλλογικά, και όχι μονοπροσώπως. […] Δυστυχώς, ορισμένες εξουσιαστικές φιλοδοξίες του επιτίμου Πατριάρχη κ. Φιλαρέτου θέλουν να καταστρέψουν όλες τις ελπίδες του Ουκρανικού λαού, που τρέφει από εκατό πλέον χρόνια, να έχει τη δική του τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία» υπογράμμισε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Σύφωνα με αναδημοσίευση της συνέντευξης, που κάνει το πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων «Ρομφαία», ο κ. Επιφάνιος, μεταξύ άλλων είπε: «Το να λέγεται τώρα, ότι κάποιος δεν ήξερε ποιες συνθήκες είχαν προβλεφθεί στον Τόμο – αυτό είναι αναληθές. Επειδή όλα αυτά είχαν ορισθεί στο Καταστατικό Χάρτη στην Ενωτική Σύνοδο, το οποίο έλαβε χώρα στις 15 Δεκεμβρίου. Όλοι γνώριζαν σαφώς ότι τα ζητήματα τα οποία τώρα ακούγονται και δυστυχώς φαίνονται σε μερικούς δυσάρεστα, στην πραγματικότητα αυτά συζητήθηκαν την παραμονή της Συνόδου, και όλοι γνώριζαν πολύ καλά ότι τα ίδια θα εγγραφτούν στο ιστορικό έγγραφο, το οποίο ονομάζεται Τόμος»

Σχετικά με ενδεχόμενη ποινή στον κ. Φιλάρετο, ο νέος Πατριάρχης κ. Επιφάνιος δήλωσε ότι η απόφαση για την τιμωρία μπορεί να ληφθεί μόνο από τη Σύνοδο Ιεραρχίας ή Τοπική Σύνοδο, διότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας κυβερνιέται συλλογικά. «Δεν θα ήθελα να μιλήσω για ορισμένες τιμωρίες. Τη μόνη δυνατή τώρα τιμωρία μπορεί να την επιλέξει ο ίδιος – αποσχισθείς να αναχωρήσει και πάλι στην απομόνωση από την Εκκλησία, η οποία έλαβε τον Τόμο, από την Εκκλησία, η οποία βήμα προς βήμα λαμβάνει αναγνώριση από τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες», τόνισε ο Μητροπολίτης κ. Επιφάνιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μετά την Ενωτική Σύνοδο και μετά τη λήψη του Τόμου σημειώθηκαν μεταξύ μας ορισμένες διαφορές ως προς το όραμα για τη μελλοντική ανάπτυξη της ενιαίας τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, για το μοντέλο διακυβέρνησης της Εκκλησίας, η οποία έχει ενοποιηθεί». Οι λεγόμενοι μέτοχοι του Τόμου δεν είναι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά ο Ουκρανικός λαός, συμπλήρωσε.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>