Μανόλης  Γ.  Δρεττάκης

Μέχρι τα τέλη Ιουλίου η εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας ήταν σχετικά βραδεία (τα κρούσματα από  τα τέλη Φεβρουάριο, που διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα,  μέχρι τα τέλη Ιουλίου  είχαν φτάσει τα 4.401 και οι θάνατοι τους 203). Με το άνοιγμα, όμως,  του τουρισμού άρχισε μια μεγάλη αύξησή των κρουσμάτων και των θανάτων από τον ιό ή οποία συνεχίζεται, και, όπως είναι φυσικό προκαλεί ανησυχία ενόψει του χειμώνα.

Η αύξηση  των κρουσμάτων και των θανάτων, αλλά και των τεστ σε αριθμούς διαφέρει από εβδομάδα σε εβδομάδα. Συγκρίσεις για την  εξέλιξή τους από εβδομάδα σε εβδομάδα μπορεί να γίνουν μόνο με την ποσοστιαία αύξησή  τους. Αυτό ακριβώς κάνουμε στο άρθρο αυτό παραθέτοντας τα σχετικά στοιχεία του ΕΟΔΥ την ημερομηνία λήξης της κάθε εβδομάδας, ξεκινώντας από την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και καταλήγοντας στην πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Το άρθρο χωρίζεται σε δύο Μέρη. Στο πρώτο Μέρος εξετάζουμε την εξέλιξη του συνόλου των κρουσμάτων και των τεστ και τα τεστ  ανά κρούσμα και στο δεύτερο την εξέλιξη των θανάτων και των θανάτων ως ποσοστό των κρουσμάτων. Στο τέλος του άρθρου παρατίθενται ορισμένα συμπεράσματα από μια ανάλυση  που έγινε για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας σε σύγκριση με εκείνη στην Ε.Ε. ως σύνολο και τα κράτη-μέλη της.

Ι. ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΣΤ

 

Στην 1η στήλη του Πίνακα 1 δίνεται το σύνολο των κρουσμάτων από κορωνοϊό στη χώρα μας στα τέλη εβδομάδας από 10 Αυγούστου μέχρι 12 Οκτωβρίου  και στη 2η η ποσοστιαία μεταβολή τους από εβδομάδα σε εβδομάδα. Στη 3η και 4η στήλη δίνονται τα αντίστοιχα στοιχεία για τα τεστ για τον ιό και στην τελευταία τα τεστ ανα κρούσμα.

Από τον Πίνακα 1 φαίνεται ότι  ο ρυθμός αύξησης ανά εβδομάδα:

  • Των κρουσμάτων ήταν πολύ μεγάλος τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου και στη συνέχεια μειωνόταν μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου σημειώθηκε πάλι μεγάλη αύξησή του και στη συνέχεια μειώθηκε μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.
  • Των τεστ την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου ήταν σχεδόν διπλάσιος εκείνου της πρώτης αλλά στη συνέχεια μειωνόταν συνεχώς και την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου ήταν το ένα τρίτο εκείνου της δεύτερης εβδομάδας του Αυγούστου.
  • Με την εξαίρεση της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ήταν μεγαλύτερος εκείνου των τεστ (μέχρι τετραπλάσιος την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου) με αποτέλεσμα:

Τα τεστ ανα κρούσμα να μειώνονται συνεχώς, και ενώ την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου για να διαγνωστεί ένα κρούσμα έπρεπε να γίνουν 104 τεστ, την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου χρειάζονταν σχεδόν τα μισά.

  • Η μείωσή των τεστ ανά κρούσμα τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο οφείλεται σε πολλούς λόγους. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι το άνοιγμα του τουρισμού, οι διακοπές του Αυγούστου, η μη τήρηση των μέτρων προστασίας ιδιαίτερα από νέους στην ηλικία,  ο εντοπισμός θυλάκων με πολλά κρούσματα, η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του ιού κλπ.

 

ΙΙ. ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ

 

Στην 1η στήλη του Πίνακα 2 δίνεται το σύνολο των θανάτων από κορωνοϊό στη χώρα μας στα τέλη κάθε εβδομάδας από 10 Αυγούστου μέχρι 12 Οκτωβρίου και στη 2η η ποσοστιαία μεταβολή τους από εβδομάδα σε εβδομάδα. Στη 3η και 4η στήλη δίνονται  τα αντίστοιχα στοιχεία για τους θανάτους από κορωνοϊο ως ποσοστό των κρουσμάτων από κορωνοϊό.

Από τον Πίνακα 2 φαίνεται ότι  ο ρυθμός αύξησης ανά εβδομάδα:

  • Των θανάτων από κορωνοϊο από εβδομάδα σε εβδομάδα ήταν παρόμοιος με εκείνο των κρουσμάτων. Ο ρυθμός αυτός, με εξαίρεση την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ήταν μικρότερος (μέχρι και το ένα πέμπτο την τέταρτη εβδομάδα του Αυγούστου) εκείνου των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα:
  • Οι θάνατοι ως ποσοστό των κρουσμάτων (με μια μικρή εξαίρεση την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου) μειώνονταν συνεχώς και το ποσοστό αυτό από 3,58% την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου μειώθηκε στο 2,01% την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

 

ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΆΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ

 

Από μια ανάλυση της εξέλιξης  του κορωνοϊού στη χώρα μας σε σύγκριση με εκείνη στην Ε.Ε. ως σύνολο και τα  κράτη-μέλη της προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

(α) Τα κρούσματα,  παρά τη μεγάλη αύξησή τους τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο,  ανά 1.000.000 κατοίκους ήταν 1.692 στα τέλη Σεπτεμβρίου (με το μέσο όρο στην Ε.Ε. ως σύνολο 6.275) και μόνο 4 κράτη είχαν λιγότερα.

(β) Τα τεστ, παρά την επίσης μεγάλη αύξησή τους τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, ανά 1.000.000 κατοίκους ήταν 121.086 στα τέλη Σεπτεμβρίου (με το μέσο όρο στην Ε.Ε. ως σύνολο 180.070) και μόνο 3 κράτη είχαν λιγότερα.

(γ)  Είναι προφανές ότι η σχετικά καλή θέση της Ελλάδας στα κρούσματα ανά 1.000.000 κατοίκους οφείλεται στα λίγα, παρά την αύξηση τους, τεστ που γίνονται ακόμα και σήμερα. Στις 12 Οκτωβρίου στην Πορτογαλία π.χ.,  με πληθυσμό και κατά κεφαλή ΑΕΠ ανάλογα, με τη  χώρα μας, είχαν διεξαχθεί 2.852.722 τεστ, ενώ  στη χώρα μας 1.449231, δηλαδή λίγο πιο πάνω από τα μισά.

(δ)  Οι θάνατοι ως ποσοστό των κρουσμάτων στα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν 2,1% (με το μέσο όρο στην Ε.Ε. 5,2%), αλλά 10 κράτη είχαν λιγότερα. Η θέση αυτή της Ελλάδας οφείλεται στα λίγα διαγνωσθέντα κρούσματα. Αν στη χώρα μας  είχαν γίνει τόσα τεστ όσα στην Πορτογαλία θα είχαν διαγνωστεί πολύ περισσότερα κρούσματα  και η θέση της χώρας μας στο ποσοστό αυτό θα ήταν πολύ καλύτερη.

_______

* Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην: Αντιπρόεδρος

 της Βουλής, Υπουργός και Καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>