“Εάν η ΕΕ υποχωρούσε τώρα, θα ξεπουλούσε τις αξίες της. Η ΕΕ πρέπει να παραμείνει σταθερή και να μην διαπραγματευτεί τον μηχανισμό του κράτους δικαίου”. Αυτά δήλωσε ο ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν στην γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, σε σχέση με την υποβολή “βέτο” Ουγγαρίας και Πολωνίας για τη δημιουργία του λεγόμενου “μηχανισμού του κράτους δικαίου”. Ένα πλέγμα διατάξεων, που θα επιτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να περικόπτει κονδύλια από χώρες όπου δεν θα λειτουργεί σωστά  -με τα κριτήρια της ΕΕ- το κράτος δικαίου: Ανεξαρτησία, ποιότητα, αποτελεσματικότητα της απονομής της δικαιοσύνης και πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς. 

Είναι γεγονός ότι οι συντηρητικές κυβερνήσεις Πολωνίας και Ουγγαρίας έχουν έρθει σε ρήξη με την “Κομισόν” για τα πιο πάνω θέματα και θεωρούν ένα τέτοιο μηχανισμό παραβίαση της εθνικής τους κυριαρχίας. Κι έτσι, με το “βέτο” μπλόκαραν τον όλο τον προϋπολογισμό της Ε.Ε για την ερχόμενη εξαετία, και μαζί μ’ αυτόν και την συμφωνία ανάκαμψης από την πανδημία.

Με τον “μηχανισμό” αυτόν, θα μπορεί η “Κομισιόν” να κάνει υποδείξεις στις εθνικές κυβερνήσεις και να επιβάλει κυρώσεις, εφόσον αυτές δεν τηρούνται.

Να υπενθυμίσουμε παράλληλα, ότι το Λουξεμβούργο που εμφανίζεται ως υπέρμαχος του μηχανισμού, είναι κορυφαίος φορολογικός παράδεισος στην Ευρώπη.  Δίνει αυξημένη δυνατότητα, να συνυπολογίζονται εικονικές ζημίες στη μείωση του φορολογητέτου εισοδήματος. Άραγε, αν ο μηχανισμός περιλάμβανε και την παράμετρο αυτή στις κυρώσεις, θα ήταν τόσο ασυμβίβαστος “οπαδός” του “κράτους δικαίου”; Στον “δείκτη φορολογικών παραδείσων” της Ε.Ε. το Λουξεμβούργο έρχεται 2ο μετά την Ολλανδία.

Όπως έχει δηλώσει ο παλαίμαχος Ολλανδός πολιτικός Μπερτ ντε Φρις, και έχουμε αναρτήσει τον περασμένο Μάιο, “Σὲ πανευρωπαϊκὸ πλαίσιο, πρέπει νὰ ἐπιβάλουμε κανόνες γιὰ τὸν ὑπολογισμὸ τοῦ κέρδους τους, στὸ ὁποῖο θὰ καταλογισθεῖ φόρος ἐπὶ τῶν κερδῶν. Σήμερα, οἱ πολυεθνικὲς παίζουν μὲ τὴν κάθε χώρα ἐναντίον τῆς ἄλλης. Ἐὰν θέλετε θέσεις ἐργασίας, πρέπει νὰ μᾶς δελεάσετε. Αὐτὸ πρέπει νὰ τελειώσει στὴν Εὐρώπη. Καὶ ἡ Ὀλλανδία νὰ πάψει νὰ εἶναι φορολογικὸς παράδεισος. Εἶναι μεγάλη ντροπὴ γιὰ μᾶς.”  Ο ντε Φρις ήταν ηγετικό στέλεχος του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, που απεχώρησε και ήδη έχει διαφοροποιηθεί  από τον νεοφιλελεύθερο εκτροχιασμό του κόμματός του και του πολιτικού συστήματος.

Οι χώρες αυτές αξιοποιούν τα αποτελέσματα της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλεται στον ευρωπαϊκό Νότο, με χαρακτηριστικό την καταθλιπτική φορολογία, να μπορούν να ασκήσουν επιθετική φορολογική πολιτική και να προσελκύσουν κεφάλαια. Η Ιταλία και η Γαλλία συγκαταλέγονται στα  βασικά θύματα της πολιτικής αυτής.

Στην προκειμένη περίπτωση και η Ολλανδία συγκαταλέγεται στους “υπερασπιστές” του “Κράτους Δικαίου” …

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>