Το όνομα της κας Νίκης Κεραμέως, νέας Υπουργού Παιδείας στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη, περιλαμβάνεται στους καλεσμένους της λέσχης Μπίλντερμπεργκ για τη συνάντηση στο Μοντρέ της Ελβετίας, από τις 30 Μαΐου έως τις 2 του περασμένου Ιουνίου.

Η κα Κεραμέως, λόγω αλφαβητικής σειράς, φιγουράρει στη λίστα των καλεσμένων, ακριβώς πάνω από τον αιωνόβιο και μόνιμο συμμέτοχο στις συνεδρίες. Από ελληνικής πλευράς προσκλήθηκαν ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ καθηγητής κ. Γεώργιος Παγουλάτος και ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας “ΤΙΤΑΝ” .

Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί σημαίνοντες παράγοντες της οικονομικής, πνευματικής  και πολιτικής ζωής πολλών κρατών.

Θέματα συζήτησης έχουν ορισθεί :  1. Στρατηγική για μια σταθερή τάξη πραγμάτων 2. Το μέλλον της Ευρώπης 3. Κλιματική αλλαγή και επιβίωση 4. Κίνα 5. Ρωσία 6. Το μέλλον του Καπιταλισμού 7. Brexit 8. Ηθικά ζητήματα για την τεχνητή νοημοσύνη και 9. Τα ΜΜΕ ως όπλο 10. Η σημασία του Διαστήματος και 11. Απειλές στον Κυβερνοχώρο.

Μια και επρόκειτο να συζητηθεί το Brexit, επισημαίνεται ότι μετέχουν από βρετανικής πλευράς οι Μαρκ Κάρνι, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Αντόνις, μέλος της Βουλής των Λόρδων, Νικ Μπόστρομ, διευθυντής του “Ινστιτούτου για το μέλλον της ανθρωπότητας” του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Τζέρεμι Φλέμινγκ, διευθυντής του “Κέντρου Επικοινωνιών της Βρετανικής Κυβέρνησης” (Μυστικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας), Τίμοθι Γκόρντον Ας, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Χέλγκε Λούντ, Πρόεδρος της “Β.Ρ.”, Ζάννυ Μίντον Μπέντοους, διευθυντής του περιοδικού “Εκόνομιστ”, Τζον Σόερς, εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρίας Νιούμπριτζ, Μινούς Σαφίκ (Διευθύντρια του Πανεπιστημίου “The London School of Economics and Political Science”), Σουλεϊμάν Μουσταφά, συνιδρυτής  της εταιρίας ερευνών τεχνητής νοημοσύνης “Deepmind”, Μαρκ Τάκερ, διευθυντής της Τράπεζας HSBC Holding plc, Τομ Τάκεντχατ, βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος και Μάρτιν Ουόλφ, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής του περιοδικού Financial Times.

Σημειώνουμε και την παρουσία του Δημάρχου της Βαρσοβίας Ραφάλ Τρασκόφσκι, του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, του Βασιλιά Γουλιέλμου-Αλέξανδρου και του Πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, του Πρωθυπουργού της Εσθονίας Γίρι Ράτας, του Μάθιου Πότιντζερ, διευθυντή του ” Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας”  των ΗΠΑ, του Δημάρχου Λισαβώνας Φερνάντο Μεντίνα, της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. υπουργού άμυνας της Γερμανίας και ήδη προαλειφόμενης νέας Προέδρου της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρώην Προέδρου της Κομισιόν, των Ισπανών πολιτικών αρχηγών των ” Θιουδαδάνος” (ισπανική εκδοχή του “Ποταμιού”) Ινές Αριμάδας και του συντηρητικού ” Λαϊκού Κόμματος”  Πάβλο Κασάδο.

Ιδρυμένη το 1954, η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ αυτοπροσδιορίζεται ως ” ετήσια συνδιάσκεψη για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ Ευρώπης και Βορείου Αμερικής” και ως “φόρουμ ανεπίσημων συζητήσεων μειζόνων θεμάτων”. Όσοι συμμετέχουν μπορούν να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που λαμβάνουν, χωρίς όμως να αποκαλύπτουν την πηγή προέλευσης, δηλαδή την ταυτότητα του εισηγητή ή άλλου προσώπου που συμμετέχει. Διατείνονται επίσης ότι οι συναντήσεις είναι ιδιωτικές και δεν λαμβάνονται αποφάσεις.

Τίθεται, βέβαια, το ερώτημα, πόσο “ιδιωτικός” μπορεί να είναι ο χαρακτήρας μιας σύναξης τόσο σημαντικών δημοσίων προσώπων και ανθρώπων σε πόστα- κλειδιά με ισχυρούς παράγοντες της οικονομικής και πνευματικής ζωής του πλανήτη. Αν το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων, το ιατρικό ή επαγγελματικό απόρρητο είναι σεβαστά, η δραστηριότητα και οι διασυνδέσεις των πολιτικών προσώπων και των προσώπων που κατέχουν δημόσιο αξίωμα πρέπει να είναι διάφανες.

Είναι, άραγε, συμπτωματικό που λίγες μέρες μετά τη συμμετοχή της στη συνάντηση, η κα φον ντερ Λάιεν αναδείχθηκε ” από το πουθενά”  σε Πρόεδρο της Κομισιόν; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσες κρίσιμες αποφάσεις έχουν ληφθεί με αδιαφανείς διαδικασίες σε τέτοιου είδους “ανεπίσημες” συνάξεις των πλέον επισήμων προσώπων.

ΦΩΤΟ: Το ξενοδοχείο “Μπίλντερμπεργκ”  στην Ολλανδία, όπου έγινε η πρώτη συνάντηση και έλαβε η “παρασυναγωγή” των ισχυρών την ονομασία της.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>