Οι αλβανικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου επιχείρησαν να επιβάλουν μέτρα ενσωμάτωσης του βόρειου τμήματος της επαρχίας, το οποίο ελέγχεται από την τοπική σερβική κοινότητα, με επίκεντρο το διχοτομημένη πόλη Μητροβίτσα και όριο τον ποταμό Ίμπαρ.  Ανακοίνωσαν αρχικά ότι από σήμερα 1.8. απαγορεύονται οι σερβικές πινακίδες στα αυτοκίνητα και ότι παύει η αναγνώριση των σερβικών εγγράφων για τη διάβαση των συνόρων. Η αναταραχή ήταν τέτοια, που οι Σέρβοι Κοσσοβάροι ύψωσαν οδοφράγματα και διαδόθηκε προς στιγμή ότι σερβικός στρατός είχε εισβάλει στην επαρχία, πράγμα που διαψεύστηκε.     

Η κατάσταση έχει ηρεμήσει, μετά την ανακοίνωση των αρχών ότι το μέτρο αναστέλλεται για ένα μήνα, απόφαση που λήφθηκε με πίεση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. .

Ο Σέρβος Πρόεδρος Βούτσιτς (φωτο) δήλωσε ότι “… Οι Σέρβοι δεν θα υποστούν άλλες φρικαλεότητες…Η έκκλησή μου προς όλους είναι να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη με οποιοδήποτε κόστος. Ζητώ από τους Αλβανούς να συνέλθουν και τους Σέρβους να μην πέφτουν σε προκλήσεις”, ενώ κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου “να δώσουν λίγη προσοχή στο νόμο και την πραγματικότητα επί τόπου και να μην επιτρέψουν τις συγκρούσεις.” Ισχυριζόμενος ότι ο στρατός του Κοσσυφοπεδίου σχεδίαζε να επιτεθεί, δήλωσε ότι “Θα ζητήσουμε ειρήνη, αλλά θα σας πω αμέσως: δεν θα παραδοθούμε και η Σερβία θα νικήσει. Αν προσπαθήσουν να αρχίσουν να διώκουν Σέρβους, να εκφοβίζουν τους Σέρβους, να σκοτώνουν Σέρβους, η Σερβία θα νικήσει!”.

Η ρωσική κυβέρνηση συμπαρίσταται στη Σερβία.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>