• ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 45.062 ΣΡΕΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΗΚΑΝ ΕΦΕΤΟΣ
  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΦΗΝΕΙ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΝΟΤΟΥ

Η καμένη έκταση στο δάσος της Δαδιάς έχει ξεπεράσει τα 40.000 στρέμματα, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Διονύσης Καλύβας, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), βασιζόμενος σε δορυφορικές εικόνες. Στις  24 Ιουλίου είχαν καεί 12.060 στρέμματα, που φαίνονται με κόκκινο χρώμα στον χάρτη. Άλλα 32.192, που αποτυπώνονται με μαύρο χρώμα είχαν προστεθεί μέχρι τις 26 Ιουλίου, με αποτέλεσμα, η συνολική καμμένη έκταση το 2022 να έχει φτάσει τουλάχιστον στα 45.062 στρέμματα. Αν και δεν υπάρχουν πια ενεργά μέτωπα, η περιοχή επιτηρείται προς αποτροπή τυχόν αναζωπυρώσεων.  

Στους χάρτες που παρουσίασε ο κ. Καλύβας, επιστήμονας από το εργαστήριο Εδαφολογίας και την Ερευνητική Ομάδα GIS του ΓΠΑ  στην ΕΡΤ αποτυπώνονται και οι καταστροφές των προηγουμένων ετών:

  • 2503 στρέμματα το 2021
  • 5090 στρέμματα το 2020
  • 69 μικρές πυρκαγιές μεταξύ 2000 και 2019 που έκαψαν 1595 στρέμματα
  • 47.995 στρέμματα στη μεγάλη πυρκαγιά του 2011

Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2011, παρατηρούμε μία κλιμάκωση της καταστροφής από το 2020 και μετά. Τα τρία τελευταία χρόνια κάηκαν πάνω από 52.000 στρέμματα, κοντά στον πυρήνα του δάσους και σε συνεχόμενες μεταξύ τους εκτάσεις. Συνολικά, η έκταση της προστατευόμενης περιοχής ανέρχεται σε 400.000 περίπου στρέμματα. «Κάτι συμβαίνει γιατί τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχουν πολλές πυρκαγιές κοντά στον πυρήνα του δάσους…Οι καμένες περιοχές δηλώνουν από πού ξεκινάει και πού επεκτείνεται η φωτιά», επισήμανε ο κ. Καλύβας.

Στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, περιοχή του δικτύου Natura 2000, συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης, ενώ φιλοξενεί και τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Χωρίς μόνιμο δασολόγο είναι εδώ και περίπου μία δεκαετία το Δασαρχείο του Σουφλίου στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, Κατά διαστήματα αποσπάται κάποιος δασολόγος, ενώ αυτή τη στιγμή χρέη δασάρχη εκτελεί δασοπόνος.

Σε όλους τους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών περιλαμβανομένου και αυτού του Πάρκου της Δαδιάς, τα  τοπικά διοικητικά συμβούλια έχουν καταργηθεί και βρίσκονται στο στάδιο της μετάβασής τους σε νέα καθετοποιημένη διοίκηση, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται στην Αθήνα, χωρίς συμμετοχή των τοπικών φορέων.

Έτσι, μέτρα προστασίας του δάσους που είχε αποφασίσει το καταργημένο Διοικητικό Συμβούλιο δεν πραγματοποιήθηκαν, λόγω της γραφειοκρατίας. Συγκεκριμένα, είχε αποφασιστεί η τοποθέτηση ζώων όπως ελάφια, για να μειώσουν  μέσω της διατροφής τους την καύσιμη ύλη από το δάσος.

Λόγω των μνημονιακών περικοπών, την τελευταία δεκαετία, η δασοπροστασία στην περιοχή έχει υποβαθμιστεί, με τα αποτελέσματα που περιέγραψε ο καθηγητής Διονύσης Καλύβας.

Άλλωστε, οι μνημονιακές περικοπές έχουν υποβαθμίσει την πυροπραστασία και δασοπροστασία σε όλη τη χώρα.

Δεν καίγεται μόνον η Ελλάδα. Καίγεται όλος ο ευρωπαϊκός Νότος, λόγω των πιο ακραίων κλιματικών συνθηκών που επικρατούν. Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες επιβάλλουν ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού, η νεοφιλελεύθερη πολιτική που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε εφαρμογή του “Συμφώνου Σταθερότητας”, επέβαλε την περαιτέρω αποδιάρθρωση και απαξίωσή του.

 “Το σπίτι μας καίγεται και μας λείπουν πυροσβέστες. Η διαπίστωση δεν ισχύει μόνο για τις πολύ πραγματικές πυρκαγιές που πυρπολούν τα δάση μας. Φωτιές ανάβουν σε όλη τη χώρα – τα νοσοκομεία στα πρόθυρα του χάους, πτώση του σχολικού επιπέδου, έλλειψη εργατικού δυναμικού, καθημερινή βία, δημόσιες υπηρεσίες σε μόνιμη παρακμή, υποδομές σε άθλια κατάσταση…” 

Θα νόμιζε προς στιγμή κανείς ότι γίνεται λόγος για την Ελλάδα. Για την οποία άλλωστε η “Ντόιτσε Βελε” έχει γράψει: ” Κάθε χρόνο οι ίδιες υποσχέσεις, ότι το σύστημα πυροπροστασίας θα είναι καλύτερο του χρόνου. Από το 2011 ακούγεται το νούμερο «4000», ο αριθμός των πυροσβεστών που θα πρέπει να προσληφθούν επιπλέον για να καλύψουν τα κενά της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Στην πραγματικότητα όμως μόνο 500 άτομα έχουν προσληφθεί.” 

Η περιγραφή αφορά στη Γαλλία, από την εφημερίδα “Marianne” όπου απειλήθηκαν ανάλογες οικολογικές καταστροφές. Εκεί, εκτός από τους υγειονομικούς, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και 5.000 ανεμβολίαστοι πυροσβέστες, στους οποίους ο αυταρχισμός και η εκδικητικότητα της νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης δεν επιτρέπουν να συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>