” Την συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, ως προς την εξεύρεση της καλύτερης λύσης για την λειτουργία όλων των Ιερών Ναών και των Ιερών Μονών, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος καθώς και της Διακαινησίμου, τηρουμένων των απαραιτήτων υγειονομικών μέτρων” αποφάσισε να επιδιώξει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε ύστερα από τη σύνοδο στις 6 και 7 Απριλίου 2021, μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την Προεδρία του  Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Μέχρι στιγμής, στις χαρακτηρισμένες ως ” πολύ υψηλού κινδύνου” περιοχές της χώρας, ανοικτοί στους πιστούς είναι μόνον οι καθεδρικοί ναοί του κάθε Δήμου για μέχρι 20 άτομα και αυτό μόνο κατά τους Χαιρετισμούς και τις Κυριακές. Στις υπόλοιπες περιοχές επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα στις ιερές ακολουθίες.

Όπως άλλωστε εκ του αποτελέσματος προκύπτει, τα πιο πάνω μέτρα καθόλου δεν συνέβαλαν στην καταπολέμηση του κοροναϊού. Αντίθετα, ενισχύουν το συνωστισμό σε λίγες εκκλησίες, περιορισμένες μέρες, ο δε επιτρεπόμενος αριθμός πιστών, μόνον εμπαιγμός μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Η πρωτοβουλία της ενορίας της Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, για την οποία αναρτήσαμε την είδηση, θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο, ώστε να γίνονται συχνά “τεστ” στα στελέχη των ενοριών που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Με τα δέοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και αξιοποίηση των υπαίθριων χώρων που συνήθως περιβάλλουν τους ιερούς ναούς, να ανοίξουν όλες οι εκκλησίες για όλες τις ακολουθίες. Οι πιστοί που μετέχουν σε προηγιασμένες, εσπερινούς και λειτουργίες τις καθημερινές, είναι έτσι κι αλλιώς μικρός αριθμός, ενώ ούτε οι υπερτοπικές συγκοινωνίες επιβαρύνονται, αφού οι γειτονιές εξυπηρετούνται από ενοριακούς ναούς. Διασπορά του κοροναϊού από τον εκκλησιασμό δεν έχει διαπιστωθεί, ενώ όσοι κληρικοί νόσησαν, το έπαθαν από προσωπικές επαφές. Ακόμα και αν υποτεθεί ότι παρατηρείται διασπορά του ιού, μπορεί το όποιο ζήτημα να αντιμετωπισθεί τοπικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>