
«Το πρώτο ποτό από το ποτήρι της φυσικής επιστήμης θα σε κάνει άθεο, αλλά στον πάτο του ποτηριού σε περιμένει ο Θεός. Λοιπόν, οι άθεοι προσπαθούν στη συνέχεια να πουν ότι δεν υπάρχει Θεός, ενώ στην πραγματικότητα χρειάζεται περισσότερη πίστη για να πιστέψεις ότι δεν υπάρχει Θεός παρά για να πιστέψεις ότι υπάρχει Θεός…Γιατί είναι πιο λογικό ότι κάτι δημιούργησε το σύμπαν παρά ότι το σύμπαν δημιούργησε τον εαυτό του. Χρειάζεται περισσότερη πίστη για να πεις ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε μόνο του παρά για να πεις ότι κάτι άλλο δημιούργησε το σύμπαν, επειδή αυτό είναι πιο λογικό»
Αυτά δηλώνει ο 15χρονος Ελληνοαμερικανός Ουίλιαμ (Βασίλειος) Μαΐλλης, γιός του ιερέα π. Πέτρου Μαΐλλη με καταγωγή από την Κάλυμνο, που υπηρετεί στην ενορία των αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης του Παλμ Χἀρμπορ, στην Τάμπα της Φλώριδας των ΗΠΑ.
Χαρακτηρισμένος “παιδί-θαύμα”, ο Ουίλιαμ από επτά μηνών μιλούσε με ολοκληρωμένες προτάσεις. Δύο ετών ήξερε πρόσθεση και αφαίρεση και το αλφάβητο τριών γλωσσών. Τεσσάρων ετών είχε μάθει άλγεβρα από τον μεγαλύτερο αδελφό του. Πέντε ετών, διάβασε ένα βιβλίο γεωμετρίας 209 σελίδων σε μία νύχτα και έλυνε περίπλοκα προβλήματα.
Στα εννέα του χρόνια αποφοίτησε από το Λύκειο και εντυπωσίασε τους πάντες στην τελετή αποφοίτησής του απαγγέλλοντας ένα χωρίο της Αγίας Γραφής στα Αρχαία Ελληνικά, προκειμένου να αντικρούσει μια θέση του Καρτεσίου.
Στα ένδεκα χρόνια του αποφοίτησε από το Κολλέγιο Saint Petersburg στη Φλόριντα και συνεχίζει τις σπουδές του ως αστροφυσικός, Με βασικό σκοπό να αποδείξει την ύπαρξη του Θεού. Να αντικρούσει τα επιχειρήματα του μεγάλου Βρετανού αστροφυσικού Στίβεν Χώκινγκ, που πίστεψε ότι έχει αποδείξει πως δεν υπάρχει Θεός. Αντιτάσσει: “Η επιστήμη είναι ένα εργαλείο εξήγησης του κόσμου, δεν αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει Θεός” και ότι όπως η πίστη, έτσι και η αθεΐα είναι μια μορφή πίστης…
Η ψυχολόγος Τζόαν Ρούθζατς, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Οχάιο, είναι ειδική σε παιδιά-θαύματα και έχει εξετάσει τριάντα από αυτά, μεταξύ των οποίων και τον Ουίλιαμ. Κατά τη γνώμη της, παιδιά σαν κι αυτόν γεννιούνται μια φορά στα δέκα εκατομμύρια. Θεωρεί ότι έχουν μια έμφυτη τάση προς τον αλτρουϊσμό: “Οι ιδιοφυίες έχουν αυτή την τάση να κάνουν το καλό. Εστιάζουν στην ευρύτερη εικόνα της ανθρωπότητας”.
Έτσι και ο Ουίλιαμ, που έχει στόχο να έχει λάβει διδακτορικό στα 18 του χρόνια, θέλει να θέσει τις επιστημονικές του γνώσεις στην υπηρεσία της αλήθειας, να αποδείξει ότι υπάρχει Θεός…
Εμείς θα συμφωνήσουμε ότι επιστήμη και πίστη είναι μεγέθη ασύμβατα μεταξύ τους. Για το λόγο αυτό και η επιστήμη δεν μπορεί να αποδείξει την ανυπαρξία του Θεού, όπως εσφαλμένα διατεινόταν ο Χώκινγκ. Ταυτόχρονα, δεν είναι αρμόδια να αποδείξει την ύπαρξή Του. Ο άνθρωπος πλάστηκε με το θείο δώρο της ελεύθερης επιλογής, να πιστέψει ή να μη πιστέψει, και μόνον εφόσον το επιθυμεί να ανοίξει την καρδιά του στο Θεό. Άλλωστε, σύμφωνα με τον άγιο Παΐσιο, «Ο Χριστός έχει αρχοντιά. Σου λέει: “Αυτό είναι το καλό”, “ει τις θέλει οπίσω μου ελθείν…”».Δεν επιβάλλει την παρουσία Του…
Σε κάθε περίπτωση, σ’ ἐναν κόσμο που άγεται και φέρεται από το ψεύδος, η επιθυμία του νεαρού Βασίλη Μαΐλλη να υπηρετήσει την αλήθεια είναι μια νότα αισιοδοξίας σ’ ένα μέλλον αβέβαιο. Στη ΦΩΤΟ ο Βασίλης στην αίθουσα της ενορίας του ιερέα πατέρα του.
ΠΗΓΗ: IN.GR