Το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας, με αφορμή τα κυβερνητικά μέτρα που κλιμακώνουν τις διακρίσεις μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

  1. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση την Τρίτη 24 Αυγούστου, η ελληνική κοινωνία γίνεται μια «κοινωνία δύο ταχυτήτων» από 13/09. Τόσο οι υγειονομικοί όσο και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες υποχρεώνονται σε εμβολιασμούς ή σε αναστολή εργασίας από 1ης Σεπτεμβρίου. Εφόσον ωστόσο εκατοντάδες επαγγελματίες-υπάλληλοι αυτού του χώρου αρνούνται να εμβολιαστούν και το συνδικαλιστικό όργανό τους καλεί όλους σε μη επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού από 1ης Σεπτεμβρίου, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί το φθινόπωρο με ακόμη πιο υποστελεχωμένα νοσοκομεία.
  2. Οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας δεν αντιμετωπίζονται παρά ως λεπροί που μόνο αυτοί κινδυνεύουν να μεταδώσουν τον ιό, εφόσον για είσοδο σε εστιατόρια, μέσα μεταφοράς, χώρους εργασίας θα πρέπει να επιβαρύνονται με 1 ή 2 rapid test υποχρεωτικά ανά εβδομάδα, ακόμη και οι φοιτητές! Κάτι τέτοιο είναι στη βάση του ψευδές. Εξαρχής ο Ε.Ο.Δ.Υ., ο Π.Ο.Υ. όπως και οι εταιρείες παρασκευής των εμβολίων δήλωναν ότι τα εμβόλια δεν είναι κατασκευασμένα για αποτροπή της μόλυνσης ή της μετάδοσης αλλά μόνο για τη βαριά νόσηση. Τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης και οι τηλεοπτικοί «ειδικοί» της συμφοράς ωστόσο κανοναρχούν από τη στιγμή της αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής και εξής ότι οι εμβολιασμένοι έχουν αμελητέα μεταδοτικότητα. Στις ελάχιστες μελέτες ωστόσο που υπάρχουν, με τις προηγούμενες μεταλλάξεις, στην καλύτερη περίπτωση η μεταδοτικότητα των εμβολιασμένων ελαττωνόταν στο μισό. Ταυτόχρονα, η μετάλλαξη Δέλτα αψηφά τον εμβολιασμό, σε βαθμό που τα νούμερα ακόμη και των θυμάτων σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία όπου η Δέλτα έχει επικρατήσει είναι εφάμιλλα!
  3. Η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με ψηφίσματά της, έχει ταχθεί κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Ενδεικτικά, στο πιο πρόσφατο από αυτά με αριθμό 2383/22.6.2021 (άρθρο 10), τονίζεται:

«Εάν οι συνέπειες της άρνησης του εμβολιασμού – συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων περιορισμών στην απόλαυση των ελευθεριών και του στιγματισμού – είναι τόσο σοβαρές ώστε να αφαιρέσουν το στοιχείο επιλογής από την απόφαση, ο εμβολιασμός μπορεί να ισοδυναμεί με υποχρεωτικό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση των προστατευόμενων δικαιωμάτων ή/ και να εισάγει διακρίσεις. Η Συνέλευση υπενθυμίζει το ψήφισμά της 2361 (2020) «Εμβόλια Covid-19: ηθικές, νομικές και πρακτικές εκτιμήσεις», στο οποίο καλεί τα κράτη μέλη να «διασφαλίσουν ότι οι πολίτες ενημερώνονται ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και ότι κανείς δεν είναι υπό πολιτική, κοινωνική ή άλλη πίεση να εμβολιαστεί εάν δεν το επιθυμεί »

  1. Η δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης κ. Στέλιου Πέτσα ότι «Το να χάσει κανείς το εισόδημά του είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να κάνει το εμβόλιο» εντάσσεται στην πιο πάνω περιγραφόμενη ως παραβατική συμπεριφορά των Αρχών, αφού με τα μέτρα το στοιχείο της επιλογής αφαιρείται, λόγω της σοβαρότητας των συνεπειών μη συμμόρφωσης.
  2. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά την κάκιστη ως καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, τόσο σε ύφεση όσο και σε θύματα ανά πληθυσμό με Covid, στοχοποιεί σχεδόν το μισό πληθυσμό της χώρας, στην προσπάθειά της να αναπληρώσει το έλλειμμα αξιοπιστίας της και την αδυναμία της να πετύχει την άνοδο του ποσοστού των εμβολιασμένων με την πειθώ.
  3. Στο βαθμό που με τη μετάλλαξη «ΔΕΛΤΑ» η οποία έχει επικρατήσει, μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων μεταδίδει τον ιό, πρέπει όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης όπου χρειάζεται. Η λογική της κατάργησης των περιορισμών προς όφελος των εμβολιασμένων ως κινήτρου εμβολιασμού μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη και να προκαλέσει περαιτέρω διασπορά του ιού.
  4. Ορθότερο είναι να λειτουργήσουν οι εσωτερικοί χώροι με υγειονομικά πρωτόκολλα όμοια για όλους χωρίς διακρίσεις. Με τις κυβερνητικές επιλογές Είναι βέβαιο ότι θα πληγούν περαιτέρω πολλοί τομείς της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστική η παντελής έλλειψη, μη-λειτουργία «αμιγών» χώρων σε πολλά καταστήματα εστίασης.
  5. Σε κάθε περίπτωση, καταδικάζουμε κάθε τυχόν καθιέρωση περιορισμών εισόδου στους χώρους λατρείας, στη βάση οποιασδήποτε διάκρισης μεταξύ ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων. Τούτο θα αποτελεί παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας. Όπως έχει κρίνει με την απόφασή του της 9ης Νοεμβρίου 2020, το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας, η θρησκευτική ελευθερία έχει βαρύνουσα σημασία και χρήζει ιδιαίτερης προστασίας σε σχέση με άλλες δραστηριότητες. Τον ίδιο μήνα, το ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι «ακόμα και σε πανδημία, το Σύνταγμα δεν μπορεί να παραμερίζεται και να ξεχνιέται. Οι εδώ κρινόμενοι περιορισμοί, απαγορεύοντας στην πράξη σε πολλούς να παρίστανται σε θρησκευτικές ακολουθίες πλήττουν τον πυρήνα της θρησκευτικής ελευθερίας που κατοχυρώνει η 1η Τροπολογία».
  6. Παράλληλα, καταδικάζουμε την αμετροέπεια κύκλων του λεγόμενου «αντιεμβολιαστικού χώρου» που επιχειρούν να αξιοποιήσουν τις ανησυχίες των πολιτών ιδίως αμφισβητώντας την επικινδυνότητα του ιού. Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, ο κορονοϊός είναι υπαρκτός και επικίνδυνος, ιδίως για ευπαθείς ομάδες. Αρκετοί που παρασύρθηκαν στη λογική αυτή το πλήρωσαν ακόμα και με τη ζωή τους. Ταυτόχρονα όμως, δεν επισημαίνονται από τις αρχές οι ενδεχόμενες παρενέργειες των εμβολίων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έδαφος για παραπληροφόρηση.
  7. Ως κίνημα Χριστιανικής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνουμε τη θέση ότι η πειθώ είναι ο μόνος αποδεκτός τρόπος να επιτευχθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού, χωρίς διακρίσεις και παραβιάσεις δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση και οι επιστήμονες που τη συμβουλεύουν οφείλουν, προκειμένου να πετύχουν αύξηση των εμβολιασμών, να παράσχουν ολοκληρωμένη και υπεύθυνη πληροφόρηση και πειστικές απαντήσεις στους προβληματισμούς όσων φοβούνται ή διστάζουν να εμβολιασθούν.

Από το Γραφείο Τύπου της ΧΔ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>