Οι μέρες αυτές για εμάς τους Χριστιανούς διδάσκουν και εμπνέουν την αγάπη προς τον κάθε συνάνθρωπό μας, καθώς και την ταπεινότητα και προσήνεια προς αυτόν, έχοντας ως παράδειγμα αυτό του ίδιου του Υιού και Λόγου του Θεού, του σαρκωθέντος Χριστού.

Τα διδάγματα όμως αυτά έρχονται να προσκρούσουν πάνω στο τραγικό γεγονός που διαδραματίστηκε στο κέντρο της Αθήνας πριν ενάμισι-δύο μήνες, όπου κάτω από συγκεχυμένες συνθήκες έχασε τη ζωή του ο 33χρονος Ζαχαρίας (Ζακ) Κωστόπουλος, Το γεγονός αυτό ήρθε να φωτίσει η ιατροδικαστική έκθεση που αναδείχθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα και διαπιστώνει ότι τα χτυπήματα που δέχτηκε είχαν αιτιώδη σχέση με τον -τόσο πρόωρο- θάνατό του.

Ως Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας σημειώνουμε τα παρακάτω:
Α) Είναι θεμιτό και κατανοητό το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην αυτοπροστασία και στην αυτοάμυνα, όταν κινδυνεύει. Όμως, στη προκειμένη περίπτωση, από τα στοιχεία που βγαίνουν στη δημοσιότητα, προκύπτει ότι κανέναν δεν απειλούσε ο Ζακ Κωστόπουλος, ο οποίος έχασε τη ζωή του από τα χτυπήματα που δέχτηκε.
Β)Ευθύνη για το τραγικό συμβάν φέρουν τόσο τα αστυνομικά όργανα –όπως άλλωστε καταδεικνύει και η διενέργεια της ΕΔΕ που ακολούθησε- όσο και οι τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ στο βαθμό που ανέχτηκαν ή επέφεραν τα ίδια περαιτέρω χτυπήματα σε ένα ημιθανή νέο άνθρωπο.
Γ)Παρά τη συχνή καύχησιολογία μας για τον Ορθόδοξο χαρακτήρα της χώρας μας, είναι σαφές ότι ζούμε σε μεγάλο βαθμό σε μια κοινωνία βαθύτατα αποχριστιανοποιημένη, όπου η ζωή και η ύπαρξη του συνανθρώπου μας, μάλιστα του εμπερίστατου και ενδεούς, την οποία ο Χριστός αναβίβασε παραπάνω από όλα τα αγαθά της γης, φαίνεται να έχει μικρή αξία, ιδιαίτερα εάν αυτός τολμήσει, έστω κατά φαντασίαν, να θίξει το παραμικρό από την ιδιοκτησία μας. Οι μνημονιακοί κεφαλαιοκρατικοί θεσμοί άλλωστε επιτείνουν, ενσαρκώνουν και αναπαράγουν αυτή την αποχριστιανοποίηση, με τον κοινωνικό δαρβινισμό και την ακραία αδικία στη διανομή του εισοδήματος από τα οποία διέπονται.
Δ) Επισημαίνουμε το γεγονός, ότι η περίπτωση του Ζαχαρία Κωστόπουλου αναδείχθηκε διότι συγκινούσε πολιτικά ορισμένες ομάδες και συλλογικότητες. Δυστυχώς, πολλές περιπτώσεις «ελαχίστων» αδελφών και συνανθρώπων μας που ως «περιθωριακοί» θεωρούνται «αναλώσιμοι» και δεύτερης κατηγορίας πολίτες, δεν αντιμετωπίζονται με ανάλογη ευαισθησία ούτε βλέπουν το φως της δημοσιότητας
Ε)Σαφής είναι η ανάγκη για επανενεργοποίηση χώρων ασύλου, όπου κάθε βία θα είναι αυστηρά απαγορευμένη. Ιδιαίτερα η ανάδειξη του εκκλησιαστικού ασύλου (που η αστική έννομη τάξη ανέχθηκε ως μέρος του «εθιμικού/ανθρωπιστικού δικαίου»), που με τόση παρρησία και με μεγάλη διακινδύνευση προασπίστηκε ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στις ιστορικές δύο ομιλίες του «Εις Ευτρόπιον», κρίνεται επιτακτική, ώστε τουλάχιστον στους Ναούς του Θεού να μπορεί να βρίσκει καταφυγή ένας καταδιωκόμενος άνθρωπος όπως ο θανών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>