Τα μερίσματα είναι εισόδημα από μετοχές σε εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες.
Και κάπου εδώ, αφού είδαμε και τον κ. Σκέρτσο να μας εξηγεί πώς η μείωση των έμμεσων φόρων σε τελευταία ανάλυση θα ωφελήσει τα μεγαλύτερα εισοδήματα, βλέπουμε τον κ. Μητσοτάκη να μας εξηγεί πώς θα ωφελήσει την ελληνική κοινωνία η περαιτέρω μείωση της φορολογησης των μερισμάτων από το 5%. Και τώρα… τά’ χουμε δει όλα.
Κάποια δεδομένα:
1. Στη Μεγάλη Βρετανία, ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) εισήχθη από τη Μάργκαρετ Θάτσερ τη δεκαετία του 1970 (1973).
2. Η Θάτσερ είχε δηλώσει για το ΦΠΑ και γενικά την έμμεση φορολογία:
“Το Συντηρητικό Κόμμα δεν ήταν ποτέ εναντίον των έμμεσων φόρων. Αντίθετα, τους στηρίξαμε για καιρό, ως ένα χρήσιμο μέτρο για άντληση εσόδων, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα πέσει υπερβολικά βαρύ για τους φτωχούς…”
3. Η Ελλάδα σήμερα εφαρμόζει οριζόντιο φόρο (ανεξαρτήτως εισοδήματος) -οριζόντιος φόρος (flat tax) είναι η πολιτική πρόταση της Σχολής του Σικάγο- μερισμάτων 5%.
Στη Μ. Βρετανία, πριν τη Θάτσερ, ο φόρος μερισμάτων έφτανε ως το 83% για τα ανώτατα εισοδήματα. Σήμερα, στη Μ. Βρετανία, ο φόρος μερισμάτων ξεκινάει από 7,5% και φτάνει στο 38,1%.
4. Στις ΉΠΑ, σήμερα, τα μερίσματα φορολογούνται προοδευτικά ανάλογα με το εισόδημα από 0% για τα χαμηλά ως 20% τα ανώτερα φορολογικά κλιμάκια.
5. Η Ελλάδα έχει το δεύτερο χαμηλότερο φόρο μερισμάτων μέσα στον ΟΟΣΑ και τρίτο χαμηλότερο στην Ευρώπη.
Γενικώς, μπλέξαμε πολύ άσχημα με όλους αυτούς τους τύπους- και το πρόβλημα είναι πώς θα ξεμπλέξουμε…
Συμπέρασμα: η Ελλάδα σήμερα έχει φορολόγηση μερισμάτων τύπου “φορολογικού παραδείσου” (με άλλα λόγια, Μπανανίας). Τα ελληνικά κόμματα της αντιπολίτευσης μιλάνε για αύξηση της φορολόγησης μερισμάτων το πολύ στο 10-15% στα ανώτατα εισοδήματα. Το in.gr (που βάζει πάντα τα πράγματα στην ορθολογική τους βάση) μας προειδοποιεί ότι “η αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας”.
Γ.-Ν. Π.