• “ΒΟΔΙ-ΒΙΒΛΟΣ-ΒΟΛΙ”

Ο απερχόμενος ακροδεξιός Βραζιλιάνος Πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο, αποκαλούμενος και “Τραμπ των τροπικών”, πέτυχε να συσπειρώσει με το μέρος του συμφέροντα και ιδεολογικά ρεύματα βαθιά ριζωμένα στη βραζιλιάνικη κοινωνία. Το πλέγμα των συμφερόντων που στήριξε το πρόγραμμα Μπολσονάρο προσδιορίζεται συνοπτικά με τον όρο “Συμμαχία BBΒ”:

“Βόδι” (Boi) για τους κτηνοτρόφους βοοειδών, οι οποίοι επιδιώκουν την αποδάσωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου για να εξασφαλίσουν αποχερσωμένες εκτάσεις βοσκής και καλλιέργειας των φυτών για τη διατροφή των ζώων τους. Η καταστροφή του δάσους της Αμαζονίας, πέρα από τους κινδύνους που εγκυμονεί για όλο τον πλανήτη του οποίου είναι ο μεγαλύτερος δασικός πνεύμονας, αποτελεί γενοκτονία για τις κοινότητες των Αυτοχθόνων, που έχουν δομήσει τη ζωή και τον πολιτισμό τους στο δάσος. Κατά τη θητεία Μπολσονάρο καταστράφηκε δασική έκταση περίπου ανάλογη με το 1/3 της Ελλάδας.  

“Βίβλος” (Biblia) για τους ολοένα αυξανόμενους ακροδεξιούς Ευαγγελιστές, οι οποίοι αυξάνονται ραγδαία επιδιδόμενοι σε μαζικό προσηλυτισμό στη μέχρι τώρα κυρίαρχα ρωμαιοκαθολική χώρα και “γοητεύονται” από τη “χριστιανική” ρητορική του κ. Μπολσονάρο, ο οποίος βαφτίστηκε στον Ιορδάνη ποταμό.  

“Βόλι” (Bala) για να υποδηλωθούν οι νοσταλγοί της στρατιωτικής δικτατορίας, το λόμπι του εμπορίου όπλων,  οι παραστρατιωτικές ομάδες που σχηματίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας και ελέγχουν το μισό του πολεοδομικού συγκροτήματος του Ρίο ντε Τζανέιρο, της μεγαλύτερης πόλης της χώρας.     

Αν τελικά ο κ. Μπολσονάρο δήλωσε ότι θα σεβαστεί το Σύνταγμα της χώρας (και εμμέσως το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής), καλώντας τους οπαδούς του να κάνουν το ίδιο, η πιο σκληροπυρηνική μερίδα τους ζήτησε να ανατραπεί το αποτέλεσμα των εκλογών υπέρ του κεντροαριστερού Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου, με στρατιωτικό πραξικόπημα. Όπως και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, στη χώρα είχε επιβληθεί στρατιωτική δικτατορία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρά το γεγονός ότι ο προερχόμενος από την εργατική τάξη Λούλα ντα Σίλβα στις δύο προηγούμενες θητείες του είχε πετύχει να βγουν από τη φτώχεια 40.000.000 άνθρωποι, το “Κόμμα των Εργατών” που ίδρυσε δημιούργησε μια αίσθηση καθεστωτισμού, ενώ η διάδοχος του Λούλα Ντίλμα Ρούσεφ εφάρμοσε πολιτική λιτότητας που αποξένωσε την παράταξη αυτή από μερίδα των εργαζομένων. Έτσι, ο Μπολσονάρο επωφελήθηκε για να επηρεάσει μεγάλο μέρος των μη προνομιούχων, οι οποίοι φυσιολογικό θα ήταν να στήριζαν τον Λούλα.

Είναι λυπηρό που σε μια χώρα που ανέδειξε ανθρώπους του αναστήματος του Επισκόπου ντομ Χέλντερ Καμάρα, μεγάλη μερίδα Χριστιανών ταυτίζεται πολιτικά με τους καταστροφείς του περιβάλλοντος και τους νοσταλγούς της Χούντας..

ΠΗΓΗ: Τεμουανιάζ Κρετιέν (Témoignage Chrétien) ενημρωτικό δελτίο 2.11.2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>