Με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε σχέση με την προγραμματιζόμενη αναμόρφωση της αγοράς εργασίας και τη σχεδιαζόμενη άνοδο του ορίου συνταξιοδότησης, η Χριστιανική Δημοκρατία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

  1. Η δήλωση του Υπουργού Εργασίας σε τηλεοπτικό σταθμό: «Βασικός κορμός είναι η ενσωμάτωση μιας ευρωπαϊκής οδηγίας, που αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων. Βέβαια, η αλήθεια είναι, ότι έχει ρυθμίσεις που μπορεί να μην αρέσουν ιδιαίτερα στους ανθρώπους της Αριστεράς, γιατί καμία φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει και πράγματα που είναι περισσότερα φιλελεύθερα», είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τις προσπάθειες της κυβερνητικής πολιτικής να υλοποιήσει κατευθύνσεις – Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συνεχή αποδυνάμωση της αξίας της εργασίας.
  2. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται το γεγονός, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη δημιουργήθηκαν για να διαλύσουν το κοινωνικό κράτος που αναπτύχθηκε στον δυτικό κόσμο ιδίως μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως εφαρμογή ενός μέρους των οραματισμών της αντιφασιστικής και αντιναζιστικής αντίστασης, για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Αλλά και παραχωρήσεις που αναγκαστικά έκανε η ιθύνουσα τάξη για να αντιμετωπίσει την επίδραση της αντίπαλης κομμουνιστικής ιδεολογίας.
  3. Από τη δεκαετία του 1980, που έγινε φανερό ότι το «αντίπαλο δέος» του σοβιετικού μπλοκ είχε μπει σε παρακμή, ο οικονομικός νεοφιλελευθερισμός, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που έδωσε η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, ξεκίνησε την αποδόμηση του κράτους πρόνοιας και την απαξίωση της εργασίας.
  4. Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη λειτουργούν ως μηχανισμοί κατάργησης της λαϊκής κυριαρχίας προς όφελος της οικονομικής ολιγαρχίας και επιβολής της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής. Επισημαίνουμε ειδικότερα, μεταξύ πολλών άλλων:
  5. Η σύνοδος κορυφής στη Λισαβώνα της Πορτογαλίας του 2000, έδωσε το πλαίσιο των κατευθύνσεων για την επιβολή των μορφών της «ελαστικής εργασίας» και τη δημιουργία χαμηλόμισθων θέσεων εργασίας μερικής απασχόλησης, με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας και στρατηγικό στόχο τη μείωση του κόστους των εξαγωγών. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων «Χαρτζ» της γερμανικής κυβέρνησης Σρέντερ (Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων) το 2005. Ήδη και η Ελλάδα έχει εκφυλιστεί σε μια χώρα φτηνού εργατικού δυναμικού, ακόμα και για τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης: ένα ζευγάρι με δύο παιδιά είχε κατά μέσο όρο καθαρό εισόδημα 33.044 ευρώ το 2021, δηλαδή τόσο χαμηλό όσο και το 2003 και κατά 20.000 ευρώ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (53.397 ευρώ). Η προαναγγελία του κ. Γεωργιάδη ότι θα επιτρέπεται εργασία δέκα έξι ωρών με διπλό οκτάωρο ημερησίως είναι ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης και των ιθυνόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άσχετα αν λόγω της κατακραυγής, ο Υπουργός επιχείρησε στη συνέχεια να ανασκευάσει.
  6. Αντίστοιχα, η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. στο Πόρτο, επίσης της Πορτογαλίας, το 2021, έχει –εμμέσως πλην σαφώς- βάλει τις βάσεις για την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, μέχρι και το 74ο έτος, παραπέμποντας σε δύο κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θέτουν ως στόχο του 2030 την πρόσβαση σε βασικές ψηφιακές δεξιότητες του 80% των ατόμων από 16 έως 74 ετών, με σκοπό να μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας σε μια ψηφιακά μετασχηματισμένη Ευρώπη: Το Σχέδιο δράσης της Ε. Επιτροπής (4.3.2021) και την Κοινωνική Δέσμευση του Πόρτο της 7.5.2021. Στο κείμενο αυτό καλείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υιοθετήσει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να προωθήσει μεταξύ άλλων «….την προώθηση της πρόσβασης σε βασικές ψηφιακές δεξιότητες τουλάχιστον του 80% των ηλικίας 16-74 ετών ανθρώπων, ενθαρρύνοντας έτσι την μόρφωση, επιμόρφωση, απασχολησιμότητα και την καινοτομία». Συνυπογράφουν η Πρόεδρος της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ο σοσιλιστής πρωθυπουργός της φιλοξενούσας Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, και εκπρόσωποι ευρωενωσιακών κοινωνικών φορέων, μεταξύ των οποίων και ο Λούκα Βιζεντίνι, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων.
  7. Σε εφαρμογή αυτής της κατευθυντήριας γραμμής, η ελληνική Κυβέρνηση, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε για συζήτηση και ψήφιση την περασμένη εβδομάδα, περιέλαβε διάταξη με την οποία σε προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας είναι δυνατή και η ένταξη ανέργων «ηλικίας άνω των εξήντα επτά (67) και έως εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών, που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος».
  8. Πίσω από τις ωραιολογίες των διακηρύξεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται στο κινεζικό μοντέλο της αύξησης της ανταγωνιστικότητας με τη χαμηλού κόστους εργασία. Τον στόχο της εξασφάλισης φθηνού στελεχιακού και εργατικού δυναμικού εξυπηρέτησε και η προς ανατολάς διεύρυνση, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  9. Η ανατροπή που επαγγέλλεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο αρμόδιος Υπουργός είναι μια ανατροπή που επαναφέρει το καθεστώς του πρώιμου Μεσοπολέμου, δηλαδή μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1930. Εκεί είχαμε ακόμη και παιδιά να εργάζονται σε καθεστώς εξαρτημένης εργασίας ως «μαθητευόμενοι» 16 ώρες το 24ωρο. Το πρόβλημα δημιουργείται από την άδικη και άνιση κατανομή του πλούτου και την απομείωση των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, όχι από το ότι δεν έχουν το «ατομικό δικαίωμα» της πώλησης της εργατικής τους δύναμης και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αν ήθελε ο αρμόδιος Υπουργός να σεβαστεί τα δικαιώματα των πολιτών πραγματικά, θα έπρεπε να φροντίσει το δικαίωμα στην εργασία να είναι εν τοις πράγμασι κοινωνικό, δηλαδή να εξασφαλίζει στον πολίτη στον οποίο η οργανωμένη κοινωνία αδυνατεί να βρει απασχόληση κανονικό μισθό. Ιδιαίτερα, όταν τα προηγούμενα 13 χρόνια, παρά και ενάντια στη βούλησή του, εκτόξευσε το ήδη πολύ ψηλό ποσοστό ανεργίας στο τετραπλάσιο και πενταπλάσιό του, δηλαδή σε επίπεδα Χιλής του Πινοσέτ.
  10. Παρά το γεγονός ότι φαίνεται όλο το κεντρικό πολιτικό σύστημα να αποδέχεται τις κατευθύνσεις αυτές του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει και μπορούμε να αντισταθούμε. Πρώτα όμως πρέπει να πιστέψουμε ότι μια άλλη πορεία είναι δυνατή. Να επεξεργαστούμε την εναλλακτική λύση και να κινητοποιηθούμε ενάντια στην πρωτόγνωρη αυτή κατάργηση των κοινωνικών κεκτημένων.
  11. Με στρατηγικό στόχο την ανάκτηση της κυριαρχίας των λαών της Ευρώπης, στους οποίους και μόνο πρέπει να λογοδοτούν οι εκλεγμένες κυβερνήσεις. Για μια πανευρωπαϊκή συνεργασία κυρίαρχων κρατών, στη βάση της ειρηνικής συμβίωσης, της ισοτιμίας, της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού, από τον Ατλαντικό έως τα Ουράλια.

 

Αθήνα 8.8.2023. Από το Γραφείο Τύπου της Χ.Δ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>