“Χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες, πολλές απογοητεύσεις για να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε, να συγκεντρώσουμε, δηλαδή, τα απαραίτητα ποσά για να ανεγείρουμε ναούς. Ο Θεός ξέρει όλη αυτή την εποποιΐα, η οποία υπήρξε…Θυμάμαι ότι, όταν πριν από 25 χρόνια τριγύριζα σε διάφορα χωριά και μιλούσα για την ανάγκη να ξανακτίσουμε τους ναούς, σ’ έναν εσπερινό στην περιοχή της Μουζακιάς, είχα πει το εξής απλό πράγμα: Ότι ο Θεός θα ευλογήσει την προσπάθειά μας. Εκείνο το οποίο δεν μπορεί να ευλογήσει και να πολλαπλασιάσει είναι το μηδέν. Το λίγο, όμως, το πολλαπλασιάσει…Στην καινούργια πρωτοβουλία ανέγερσης του ναού του αγίου Προκοπίου, θα ήθελα όλοι ανεξαιρέτως οι Ορθόδοξοι, τουλάχιστον των Τιράνων, να έχουν συμμετάσχει, έστω και λίγο. Και είμαι βέβαιος ότι με αυτό τον τρόπο ο Θεός θα ευλογήσει, θα πολλαπλασιάσει αυτό το λίγο, θα φωτίσει και άλλους ανθρώπους να γίνουν πιο γενναιόδωροι και να ανακαλύψουμε και πάλι την παλιά κληρονομιά των Ορθοδόξων στην Αλβανία, που από το υστέρημά τους έκτισαν τους ναούς”.

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, μιλώντας στον καθεδρικό ναό των Τιράνων, κάνοντας έκκληση σε όλους να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση του ναού του αγίου Προκοπίου, προστάτη αγίου της πρωτεύουσας της Αλβανία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων “Ρομφαία”.

Ήδη, ο Δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελιάι, παραχώρησε με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τον τίτλο ιδιοκτησίας του ναού, κοντά στην τεχνητή λίμνη του πάρκου των Τιράνων, στην Εκκλησία της Αλβανίας, όπως έγραψε ο “Ορθόδοξος Τύπος”.

Η εκκλησία έχει χτιστεί πριν 240 χρόνια και πριν το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν μία από τις δύο εκκλησίες που λειτουργούσαν στα Τίρανα. Όμως, μετά το 1968, έκλεισε όπως και όλοι οι χώροι λατρείας. Το καθεστώς Χότζα την έκλεισε και την κατεδάφισε. Στη θέση της χτίστηκε το εστιατόριο “Η Λίμνη”. Το εναπομένον κτήριο (ΦΩΤΟ “Ρομφαίας” ) λειτουργεί ως εκκλησία, αλλά δεν έχει καμμία σχέση με την αρχική.

Η ανοικοδόμηση της εκκλησίας του αγίου Προκοπίου έχει μεγάλη συμβολική σημασία.

Είναι, όμως, συνέχεια μιας τιτάνιας προσπάθειας, ενός θαύματος που συντελέστηκε από τότε που ο Αρχιεπίσκοπος ανέλαβε τη διαποίμανση της Εκκλησίας της Αλβανίας. Χτίστηκαν 150 νέοι ναοί, αναστηλώθηκαν 70 ναοί-μνημεία, επισκευάσθηκαν 160. Ξέχωρα από άλλα 70 οικοδομήματα που χρησίμεψαν για άλλες ανάγκες της Εκκλησίας.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>