Ενθρονίστηκε στις 14 Νοεμβρίου ο νέος Μητροπολίτης των ακριτικών νησιών Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος Γ’ , παρουσία του Μητροπολίτη Προικονήσου κ. Ιωσήφ ως εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του τοποτηρητή της Μητροπόλεως Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιακώβου, των πολιτικών αρχών και πλήθους κόσμου στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στη Μύρινα Λήμνου. Στην ακολουθία προϊστατο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.  Κατά την ενθρόνισή του τόνισε μεταξύ άλλων: 

«Επίσκοποι Λήμνου αναφέρονται ως μέλη Οικουμενικών Συνόδων (όπως ὁ Στρατήγιος το ἔτος 325 στήν Α ́ Οἰκουμενική Σύνοδο τῆς Νικαίας και άλλοι να έχουν συμμετάσχει το έτος 680 στην ΣΤ ́ Οικουμενική, το 692 στην Πενθέκτη και το 787 στη Ζ ́ Οἰκουμενική, υπογραμίζουν την μεγάλη εκκλησιαστική και οικουμενική προσφορά της Τοπικής μας Εκκλησίας και φανερώνουν ότι γρήγορα οι κάτοικοί της αποδέχθηκαν και εμποτίστηκαν από το ευαγγελικό μήνυμα αγάπης, ειρήνης και ελευθερίας, το οποίο καθρεπτίζεται και εις την ποιότητα των κατοίκων μας. (…)

Η στρατηγική θέση της στο κέντρο του Βορείου Αιγαίου, σε απόσταση αναπνοής από την Βασιλίδα των Πόλεων, το σύμβολο ενός Οικουμενικού Ελληνισμού, αλλά και η απόστασή της από το Άγιον Όρος ως συμβόλου της οικουμενικότητας της Εκκλησίας, καθόρισαν την πλούσια, λαμπρά, αλλά και ενίοτε δύσκολη, προχριστιανική και μεταχριστιανική πορεία της μέχρι σήμερα.
Δεν είναι του παρόντος να εξιστορήσω την ιστορία της αναλυτικά, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι εξεπλάγην τη στιγμή που ανέγνωσα αυτές τις ημέρες αναλυτικά σπουδαίες ιστορικές πτυχές της Λήμνου και εκ της θέσεώς μου θα συμβάλλω μαζί με όσους αγωνίζονται για την ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς, αλλά και για να έχει και ένα ακόμη λαμπρότερο μέλλον και προοπτική αυτός ο τόπος»(..).

Οι κάτοικοι των δύο νησιών φημίζονται για την φιλοξενία τους από την μυθική εποχή{…}. Το γεγονός ότι η Λήμνος εφημίζετο από την αρχαιότητα ως σιτοβολών, ή για τους αμπελώνες της, αποκαλύπτουν την εργατικότητα των κατοίκων της από τότε μέχρι σήμερα{…}. Εδώ ακριβώς εντοπίζω την δική μου αποστολή, ώστε να αποδειχθώ καλός σπορέας. Θα προσπαθήσω να αποδειχθώ αντάξιος της εμπιστοσύνης και της τιμής με τα οποία σήμερα με περιβάλλουν όλοι οι επίσημοι και οι απλοί πολίτες, ο λαός μας, οι φίλοι, οι συγγενείς, τα πνευματικά μου παιδιά, τα αδέλφια μου και κυρίως οι κληρικοί και οι ευλαβέστατοι χριστιανοί μαζί με τους εκλεκτούς άρχοντες του τόπου μας».

Είπε ότι θα καταβάλει προσπάθειες για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, αλλά και για την μελλοντική ανάπτυξή του και ότι θα δημιουργήσει στο νησί μοναστήρι, διότι η Μητρόπολη Λήμνου είναι η μόνη από τις επαρχίες στην Ελλάδα που στερείται κάποιας μοναστικής αδελφότητας. Τόνισε ότι πρέπει να προτάξουμε την πίστη στον Θεό για να καλύψουμε τις ανισότητες.

«Έρχομαι σε εσάς, που ήδη συγκροτείτε την Εκκλησία της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, και ήδη είσθε τέκνα της Εκκλησίας, παρά τις αστοχίες του καθενός, για να τεθώ επικεφαλής στον αγώνα σας και κυρίως στην κοινή προσπάθεια εμβάθυνσης του μηνύματος του Χριστού, ώστε να το ζήσουμε ως Εκκλησιαστική Κοινότητα, όσο πιο αυθεντικά γίνεται».

Η ΧΔ και η ” Χ”  συγχαίρουν τον νέο Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>